Η Φέτα Καλαβρύτων μπορεί να πέσει στην παγίδα των μονοπωλίων.

Ένα εξαιρετικό Ελληνικό προϊόν με πιστοποιημένη ονομασία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την χοάνη ενός μονοπωλίου το οποίο δημιουργείται στην αγορά που διακινεί μαζικά την πώληση του.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής φέτας Καλαβρύτων παράγεται από το Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και τα τελευταία χρόνια προμηθεύει με μεγάλες ποσότητες τα super market Σκλαβενίτη.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες όπου τα καταστήματα Βερόπουλος εξαγοράστηκαν από τον Σκλαβενίτη δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει άμεσα οφέλη για τον συνεταιρισμό Καλαβρύτων, επειδή απλά και μόνο υπάρχει η μέχρι τώρα συνεργασία.

Το '' μονοπωλιακό '' μέγεθος που αποκτά ο Σκλαβενίτης γίνεται πια τεράστιο αφού ο ίδιος διέθετε ήδη 110 καταστήματα στην Αττική εξαγόρασε τα 11 ΜΑΚΡΟ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και πρόσφατα προστέθηκαν 187 καταστήματα Βερόπουλος. Μια δυναμική που φυσικά μπορεί να αυξήσει την ζήτηση αλλά δεν μπορεί να μην δημιουργήσει και άλλο καθεστώς στην όλη συνεργασία αφού θα διαθέτει πολύ μεγάλο έλεγχο στην διακίνηση της φέτας. Αυτό σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι οι τιμές και οι συμφωνίες αλλάζουν υπέρ του ισχυρού που στην περίπτωση αυτή δεν είναι ο παραγωγός αλλά ο αγοραστής Σκλαβενίτης.

Από την άλλη δεν είναι σίγουρο επί του παρόντος τουλάχιστον ότι η Ένωση θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένη ζήτηση γιατί πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες, αφού στην Αττική μόνο εκτός από τα ΜΑΚΡΟ που πουλούν ποσότητες σε χονρική, θα προστεθούν τουλάχιστον 50 + καταστήματα Βερόπουλος. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται περαιτέρω επέκταση,το ανάλογο κονδύλιο, φυσικά χρόνος και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια δυσλειτουργία ανάμεσα στην παραγωγή και την ζήτηση τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.  

Μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε μια υγιής μονάδα όπως είναι η Ένωση να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, να επεκταθεί, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας ,να εξασφαλίσει τους παραγωγούς γάλακτος,και μέσα από μια τέτοια πορεία να δοθούν κίνητρα για αύξηση της κτηνοτροφίας στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με επιτυχία, ευχή όλων να τα καταφέρει και τώρα που το περιβάλλον της αγοράς είναι ασφυκτικό για όλους.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.