Η Φέτα Καλαβρύτων ''ΑΓΚΆΘΙ '' σε συμφωνία του οικονομικού ΝΑΤΟ

Η Ελληνική φέτα, το γνωστό σκληρό άσπρο τυρί που παράγεται για εκατοντάδες χρόνια στους ορεινούς όκγους της Ελλάδας αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική που επιθυμούν  να σφυρηλατήσουν μια σαρωτική εμπορική συμφωνία μεταξύ τους προκειμένου να  καταργηθούν τα εμπόδια για την ελύθερη διακίνηση του 97% των εμπορευμάτων που διακινούνται πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, μόνο το τυρί που παρασκευάζεται από γάλα προβάτων και αιγών  στην ηπειρωτική Ελλάδα και το νησί της Λέσβου μπορεί να ονομάζεται φέτα. Είναι ένα από τα δεκάδες  περιφερειακά τρόφιμα και ποτά τα ονόματα των οποίων η ΕΕ επιμένει να διατηρήσει απέναντι στην  βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ.

Υπάρχει ανυσηχία από τους πολιτικούς ηγέτες ότι οι εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τη δύναμη των πολυεθνικών εταιρειών εις βάρος των μισθών, της δημόσιας υγείας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.Επίσης τέτοιες συμφωνίες κόβουν βαθιά στην περιφερειακή και εθνική ταυτότητα και κάθε συμφωνία επηρεάζεται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
 
Η Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, θέλει η ΕΕ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των πουλερικών τα οποία πλένονται με καρκινογόνο χλώριο. Από την πλευρά της  η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στον κανόνα τροφίμων ονόματα, τα οποία αποκαλεί «γεωγραφική ένδειξη».
Αυτά αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμα της "Wall Street Journal" στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα τα Καλάβρυτα.

''Στην Ελλάδα, η παραγωγή φέτας,  παρέχει εισόδημα σε περίπου 50.000 εκτροφείς αιγοπροβάτων.

 
Στα Καλάβρυτα που είναι μια μικρή πόλη στα βουνά της Πελοποννήσου, ο  Συνεταιρισμός παράγει τυρί από γάλα που συγκεντρώνεται από περίπου 1.300 αγρότες. Η Φέτα γίνεται με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή για εκατοντάδες χρόνια, με ένα ψέκασμα από θαλασσινό αλάτι και μήνες παλαίωσης σε ξύλινα βαρέλια.

Ακόμα  η Ελλάδα πέτυχε καθεστώς προστασίας για την ονομασία φέτα μόνο μετά από έναν αγώνα στην ΕΕ, καθώς τυροκόμοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες παράγουν επίσης λευκό, αλμυρό τυρί. Το 2006, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε ότι μόνο οι Έλληνες θα μπορούσαν να θέτουν αυτή την ονομασία  στη δική τους φέτα.

 

Πολλά αγροκτήματα στην περιοχή Καλαβρύτων έχουν συμμετοχή στην επιχείρηση γάλακτος για πολλές γενιές, ακόμα κάποιοι Έλληνες έχουν στραφεί στην αύξηση αιγοπροβάτων  τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση της χώρας κατέστησε δύσκολο να ζουν από άλλα επαγγέλματα.
 
"Η κατάσταση είναι δύσκολη για την Ελλάδα», δήλωσε ο Διονύσιος Βραχλιώτης, ένας μηχανικός πλοίου και ξυλουργός ο οποίος μετακόμισε από την Αθήνα με την οικογένειά του πριν από ένα χρόνο για την εκτροφή. "Πιστεύω ότι το μέλλον είναι αυτές οι θέσεις εργασίας», είπε.
Η ΦΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ όπως δήλωσε στην "Wall Street Journal" ο γενικός διευθυντής Μάνος Κασσαλιάς.
Για Ολόκληρο το δημοσίευμα της  εφημερίδας κάνετε κλικ εδώ καθώς έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια των αναγνωστών της
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.