Ευθύμιος Βαζαίος: Η αποτυχία της προετοιμασίας είναι η προετοιμασία της αποτυχίας

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας», Alexander Graham Bell, 1847-1922, Σκωτσέζος εφευρέτης.

Οι νιφάδες του χιονιού στραφταλίζουν στις αχτίνες του ήλιου, σαν μικρά διαμάντια στην επιφάνεια του πυκνού χιονιού. Πλήρης άπνοια και η προσμονή των χιονοδρόμων στο φουλ. Έχει προηγηθεί ένα τετραήμερο σφοδρής χιονόπτωσης με θυελλώδεις ανέμους. Οι πούδρες έτοιμες να παρθούν, όμως τα εκδοτήρια έχουν διαφορετική άποψη: «Αναστολή λειτουργίας μέχρι νεοτέρας…….» Γκρίνια, παράπονα, απογοήτευση, απειλές. Η αρνητική εμπειρία άμεσα αποτυπωμένη στα κοινωνικά δίκτια. Σενάριο, δυστυχώς, όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Η αξιοπιστία λειτουργίας του Χιονοδρομικού είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινό, τους χιονοδρόμους και τους χορηγούς. Λόγω της οικονομικής κρίσης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι χιονοδρόμοι σήμερα προετοιμάζονται περισσότερο και καλύτερα, συνεκτιμώντας τις προβλέψεις καιρού, τις ανακοινώσεις του Χιονοδρομικού και την εμπειρία από προηγούμενες επισκέψεις των ιδίων και των φίλων τους, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν το όφελος από κάθε ένα ευρώ που θα ξοδέψουν.

Η διοίκηση και το προσωπικό του Χιονοδρομικού έχουν καθήκον να εξασφαλίσουν ότι ο επισκέπτης θα αποχωρήσει αποκομίζοντας θετική εμπειρία. Αν περάσει καλά, θα ξανάρθει ο ίδιος και θα το πει και στους φίλους του. Μια επιτυχημένη ημέρα λειτουργίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωστό σχεδιασμό και την κατάλληλη προετοιμασία. Η βελτίωσή μας τα τελευταία χρόνια ήταν εμφανής, πράγμα που οι χιονοδρόμοι εκτίμησαν και αντάμειψαν. Χρειάζεται στόχος, σχέδιο, μηχανικά μέσα, εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και πολλή και σκληρή δουλειά ετών, απαραίτητα συστατικά για συνεχή βελτίωση.

Το ιδανικό θα ήταν όλες οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν ανελλιπώς όλες τις ημέρες. Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θέτουμε  ρεαλιστικούς αλλά λιγότερο φιλόδοξους στόχους, τι και πότε θα δοθεί σε λειτουργία. Ο στόχος εβδομαδιαίος ή ημερήσιος, καθορίζεται ανάλογα με τις προβλέψεις καιρού, την ποιότητα του χιονιού, την πρόβλεψη χιονοστιβάδων, τα διαθέσιμα μηχανήματα, κλπ. Ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας είναι η ταχύτητα του ανέμου.

Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή. Χρειάζεται σχέδιο δράσης για το συντονισμό μηχανικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, αφού και τα δυο έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Επειδή λοιπόν τα διαθέσιμα μέσα και ο χρόνος είναι πεπερασμένα, απαιτείται δράση απόλυτα συντονισμένη βάσει σχεδίου. Σαν παράδειγμα, ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να αφορά το σενάριο «ιδανικές συνθήκες, ύστερα από παρατεταμένη κακοκαιρία».

Οι εργασίες προετοιμασίας (ξεχιόνισμα, ξεπάγωμα, χιονοστιβάδες, σήραγγες, κλπ.) εκτελούνται κάτω από ακραίες συνθήκες. Το προσωπικό πρέπει να ενεργεί συντονισμένα και με απόλυτη επίγνωση ρόλων. Ο επικεφαλής πρέπει να εμπνέει σιγουριά, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των μελών της ομάδας, να έχει γνώσεις και εμπειρία και να παίρνει σωστές αποφάσεις σε χρόνο μηδέν.

Στα Καλάβρυτα ευτυχήσαμε να έχουμε νέους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο, το βουνό και τη δουλειά τους. Ευτυχίσαμε να έχουμε επικεφαλής Καλαβρυτινούς με μακρά εμπειρία που έχουν αποδείξει ότι μπορούν, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε αυτούς οφείλεται η βελτίωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και πρέπει να τους υποστηρίξουμε στοχεύοντας στην περεταίρω ανάπτυξή τους, ώστε η τεχνογνωσία να παραμείνει σαν πλούτος στον τόπο. Δεν υπάρχει ίχνος τοπικισμού στα προηγούμενα, πάρα μόνο η ανάγκη η τεχνογνωσία να παραμείνει στα χέρια ανθρώπων που αγαπούν το βουνό και έχουν δεσμούς με τον τόπο, που έχουν κίνητρα να μένουν μαζί μας και να προσφέρουν.

 

Το Άρθρο Δημοσιεύτηκε στη Φωνή Των Καλαβρύτων τον Ιούνιο του 2015

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
15 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.