ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ - Το μήνυμα του Διευθυντή ΓΕΛ Καλαβρύτων Βασ. Σπανού για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί κάθε χρόνο ευκαιρία για την έκφραση ευχών από όλους, προς τους «δοκιμαζόμενους» μαθητές για καλή τύχη στην προσπάθειά τους. Αυτή η έκφραση των ευχών από όλους μας, εντός ή εκτός της σχολικής κοινότητας, δεν θα πρέπει να αποτελεί προσπάθεια να ξορκίσουμε τα δεινά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προκειμένου τα παιδιά μας να γράψουν καλά. Αν πραγματικά θέλουμε να εκφράζουμε ευχές για καλή τύχη στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και για να είναι ειλικρινείς ειδικά από τα πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, το πλέον απλό και αυτονόητο, ζητούμενο αλλά μη εκπληρούμενο πολλών δεκαετιών. Να συμφωνηθεί διακομματική συνεργασία με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαπενταετίας και ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας στις νέες ανάγκες της κοινωνίας, του πολιτισμού και της οικονομίας. Μια προσαρμογή που θα ξεκινάει από τους παιδικούς σταθμούς και θα καταλήγει στην ανώτατη εκπαίδευση, με κύρια παιδαγωγική παράμετρο τον αυτοσεβασμό και το σεβασμό του άλλου αλλά παράλληλα εκτός από την εκπαίδευση θα συνδράμει μαζί με την οικογένεια και την κοινωνία, την παιδεία.. Που θα δρομολογεί λύσεις βασικών προβλημάτων όπως η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Το κυριότερο όμως θα καθιερώνει τη σταθερότητα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα εξασφαλίζει την ηρεμία και θα απομακρύνει το άγχος και την ανασφάλεια των παιδιών για τον τρόπο και τα μαθήματα εξέτασης, το σύστημα εισαγωγής και μετεγγραφής και πολλά άλλα θέματα. Θα αποτρέψει το φαινόμενο να δίνουν μαθητές εξετάσεις με παλιό, νέο ή ενδιάμεσο σύστημα εξέτασης που κάθε χρόνο θα αλλάζει και ταλαιπωρεί, αγχώνει και μπερδεύει ακόμα και τον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη, πολύ δε περισσότερο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις παραπάνω βασικές προϋποθέσεις, αυτές, θα είναι οι καλύτερες ευχές και η καλύτερη υπηρεσία προς τα παιδιά μας αλλά και προς την Ελληνική κοινωνία. Τότε οι όποιες ευχές κάθε τέτοια εποχή δεν θα είναι κενές περιεχομένου και μια κοινότυπη συνήθεια της περιόδου των εξετάσεων, αλλά μια ουσιαστική έκφραση για καλή τύχη στην προσπάθειά τους.

Βασίλειος Νικ. Σπανός

Εκπαιδευτικός

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.