Ετοιμότητα και εγρήγορση στο Δήμο Καλαβρύτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γιώργου Λαζουρά συνεδρίασε, στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Δημητρίου Χουλιάρα, του βοηθού Δημάρχου Ευθυμίου Φλογερά, του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Σφαραγγούλια, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων Βασίλη Αλεξόπουλου, του Υποδιοικητή και αξιωματικών του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, του Διευθυντή του Νοσοκομείου Καλαβρύτων και Δημοτικού Συμβούλου Λεωνίδα Βασιλόπουλου, του Δασάρχη Καλαβρύτων Γιώργου Τσαγιαννίδη, των εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και της Δ.Ε.Η. Καλαβρύτων, καθώς και των υπευθύνων για την Πολιτική Προστασία αιρετών, υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, στο Δήμο Καλαβρύτων, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα η έγκαιρη, αξιόπιστη και αποτελεσματική προετοιμασία όλων των φορέων του Δήμου Καλαβρύτων για την πρόληψη και για την επιτυχή αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής των πυρκαγιών, την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2015).

Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν, εκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν, η κατάσταση, το προσωπικό και τα διατιθέμενα μέσα του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, υποβλήθηκαν προτάσεις ενίσχυσης και βελτίωσής του, επικαιροποιήθηκε και υποστηρίχθηκε η, ήδη, υπάρχουσα, άριστη, συνεργασία και συντονισμός των παραπάνω φορέων και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα και η επαρκής προετοιμασία αυτών, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων, από δασικές πυρκαγιές.

Από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η σημασία της πρόληψης, της πυρασφάλειας, των περιπολιών και της επιτήρησης των δασών, της έγκαιρης ενημέρωσης και της επισήμανσης των εστιών πυρκαγιών, της εθελοντικής συμμετοχής των συμπολιτών μας στη δασοπροστασία και της συνεργασίας όλων (φορέων και πολιτών) για την επίτευξη του κοινού στόχου της προστασίας των δασών μας και της αποφυγής και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Καθοριστικός, στην προσπάθεια αυτή, είναι ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες των Προέδρων, Εκπροσώπων και Τοπικών Συμβούλων των Κοινοτήτων μας, καθώς και όλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι, θα πρέπει να αναφέρουν και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή το Δήμο Καλαβρύτων στα τηλέφωνα 26920-23199, 199, 26920-29430, 26920-23333 και 26923-60400 αντίστοιχα.

Άμεσα επιβαλλόμενα μέτρα, για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιών, από τους συμπολίτες μας είναι:

  1. η απαγόρευση της καύσης αγροτικών εκτάσεων από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2015,

  2. ο καθαρισμός των οικοπέδων, μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας και πέριξ αυτών, από τους ιδιοκτήτες τους,

  3. η ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο και τους τρόπους αποφυγής του, καθώς και η άμεση, ταχύτατη και με κάθε μέσο και τρόπο ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όταν, βλέπουμε καπνούς ή εστίες της και

  4. η περαιτέρω ανάπτυξη της εθελοντικής προσφοράς και δράσης των συμπολιτών μας, τόσο στην επιτήρηση των δασών μας και στην επισήμανση εστιών κινδύνου, όσο και στην αντιμετώπισή τους.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε:

«Με την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουμε καταφέρει και εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια, την αλληλοστήριξη και αλληλοενίσχυση, αλλά και με την αξιέπαινη συμμετοχή και εθελοντική δράση την Προέδρων, των Εκπροσώπων και των Τοπικών Συμβούλων των Κοινοτήτων μας, αλλά και όλων των συμπολιτών μας θα αντιμετωπίσουμε και εφέτος, με επιτυχία, τους κινδύνους από δασικές πυρκαγιές.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θ’ αναλάβει το επόμενο διάστημα, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης των κατοίκων μας για το σοβαρό αυτό θέμα και είναι, πλήρως έτοιμος, τόσο με τα δύο (2) μεγάλα πυροσβεστικά του (δωρηθέντα από τη Γερμανία), όσο και με τα τέσσερα (4) μικρά και τα λοιπά μηχανήματα έργων που διαθέτει καθώς και με το έμπειρο, πρόθυμο και σε εγρήγορση ευρισκόμενο προσωπικό του, να συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα πραγματοποιήσουμε, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μεγάλη άσκηση ετοιμότητας όλων των παραπάνω φορέων, με σενάριο την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο φαράγγι του Βουραϊκού και στο Μέγα Σπήλαιο.»


 


 


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.