Ερώτηση Σπαρτινού για τις δηλώσεις ζημιάς στο μη σταβλισμένο ζωικό κεφάλαιο που αφορά κτηνοτρόφους και στα Καλάβρυτα

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του Κώστα Σπαρτινού με θέμα την τροποποίηση των όρων αναγγελίας ζημιάς για μη σταβλισμένα ζώα προς τον ΕΛΓΑ.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δήλωση της ζημιάς, ώστε τα όργανα του ΕΛΓΑ να προβούν σε διαπίστωση, σε ένα αυστηρό πλαίσιο δύο ημερών, δηλαδή την ημέρα που η ζημιά λαμβάνει χώρα και την αμέσως επόμενη. Για τα μη σταβλισμένα ζώα όμως αυτό δεν επαρκεί, εφόσον ο κτηνοτρόφος πιθανόν να διαπιστώσει τη ζημιά με μια δικαιολογημένη σχετική καθυστέρηση.

Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές που υπάρχουν στο νομό Αχαϊας (Καλάβρυτα, Ερυμάνθεια, Τριταία κλπ), η πρακτική της μη στάβλισης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής όμως σε συνδυασμό με τη στενότητα χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός δημιουργούν προβλήματα σε αρκετούς κτηνοτρόφους.

Οι βουλευτές με την παρέμβασή τους ζητούν από τον Υπουργό να τροποποιηθεί ο Κανονισμός σε λογικά πλαίσια, ώστε να μπορούν να έχουν κάλυψη οι κτηνοτρόφοι, χωρίς αυτό να σημαίνει χαλάρωση των ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς ΕΛΓΑ

 

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

 

Αθήνα 7 Σεπτεμβρίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ.κ. Υπουργό:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

 

Θέμα: Τροποποίηση όρων αναγγελίας/ δήλωσης ζημιας για μη σταβλισμένο ζωικό κεφάλαιο

 

 

Σύμφωνα με το Νόμο 1790/88 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους Νόμους 2040/92 και 2945/01, o Κανονισμός ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς με τους οποίους πραγματοποιείται η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου, οι υποχρεώ

 

 

σεις των ασφαλισμένων και γενικότερα το πλαίσιο κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ προχωρά σε αποζημίωση των κτηνοτρόφων, όταν διαπιστώνεται ζημιά.

 

Στο άρθρο 13 και την παράγραφο ένα (1) του Κανονισμού προβλέπονται οι προθεσμίες αναγγελίας της ζημιάς από πλευράς του παραγωγού στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα δίνεται προθεσμία για αναγγελία την ίδια ημέρα που προκύπτει η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο ή την αμέσως επόμενη. Κατόπιν της παρέλευσης της προθεσμίας αυτής παύει η υποχρέωση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.

 

Στην περίπτωση όμως μη σταβλισμένων ζώων, τα οποία αφήνονται ελεύθερα στην ύπαιθρο (γεγονός πολύ συνηθισμένο σε ιδιαίτερα ορεινές περιοχές), υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί ο παραγωγός να δηλώσει με ακρίβεια τη ζημιά, λόγω του ότι δε μπορεί να εντοπίσει τα ζώα στο στενό περιθώριο που δίνει ο Κανονισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρεται από παραγωγούς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εκτροφής, πως χρειάζονται 4 με 5 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα ζώα για τον εμβολιασμό.

 

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς, εφόσον δε μπορούν να συγκεντρώσουν το σύνολο του ζωικού τους κεφαλαίου έγκαιρα, ώστε να διαπιστώσουν την έλλειψη μέρους του και να εντοπίσουν πιθανούς λόγους αποζημίωσης, όπως ορίζονται στο αρ. 2 του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις που να επιτρέπουν μια μεγαλύτερη, λελογισμένη ευελιξία, με βάση την εμπειρία όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ως προς της αναγγελία της ζημιάς του κτηνοτρόφου προς τον ΕΛΓΑ;

 

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γεώργιος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Γκιόλας Ιωάννης

Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καρακώστα Εύη

Κασιμάτη Ειρήνη

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

Κωνσταντινέας Πέτρος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Ριζούλης Ανδρέας

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιωτης Ιωαννης

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουφά Ελισσάβετ- Μπέτυ

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλειος

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.