Ερώτηση Σπαρτινού για τις αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιάλειας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, μετά από συνεννόηση με τον βουλευτή, των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων Πράσινων Δημαρά Γεώργιο και τον βουλευτή Κορινθίας Ψυχογιό Γεώργιο, με θέμα τις αμμοληψίες που πραγματοποιούνται για την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτών για τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου.

Οι βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να απαντήσουν σχετικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σε σχέση με τις τοποθεσίες και τις προϋποθέσεις λήψεις αδρανών υλικών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ενώ θίγουν και το ζήτημα των έργων αποκατάστασης που θα απαιτηθούν για τις ακτογραμμές.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής :

 

Με την από 03/06/2014 τροποποιητική απόφαση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη δίνεται η δυνατότητα για αμμοληψίες ακόμα και στις κοίτες ποταμών και ρεμάτων. Οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, κατόπιν και γνωμοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, έχουν εναντιωθεί στην απόφαση λήψης αδρανών από τις κοίτες των ποταμών οι οποίες προκαλούν ραγδαία και εντεινόμενη διάβρωση της ακτογραμμής του Κορινθιακού.

Οι λήψεις αδρανών υλικών από τις κοίτες των ποταμών εκτός από περιβαλλοντικό έχουν και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Συνοπτικά, το υλικό που λαμβάνεται από τα ποτάμια είναι αυτό που λείπει στην συνέχεια από το ισοζύγιο απωλειών του υλικού των παραλιών προς το βυθό της θάλασσας με το φερτό υλικό από τους ποταμούς που διατηρεί τις παραλίες. Η αντιμετώπιση της διάβρωσης των παραλιών κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τεχνικά έργα προστασίας όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από τα τρέχοντα Τεχνικά Προγράμματα των ΟΤΑ και συναρμόδιων φορέων. Εξάλλου είναι άξιο προσοχής ότι αναλαμβάνουν την υλοποίηση των Τεχνικών Έργων Προστασίας οι Τεχνικές Εταιρείες που έχουν ήδη κάνει τη ζημιά.

Δεδομένης της σημερινής διάβρωσης των ακτών, η συνεχιζόμενη άπληστη νόμιμη και παράνομη λήψη θα προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή για το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου και μάλιστα με επιταχυνόμενα αποτελέσματα για τα επόμενα χρόνια.

 

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τηρούνται οι όροι της αρχικής μελέτης του 2006 όσο και της τροποποιητικής του 2014 σε σχέση με τις τοποθεσίες λήψης υλικών αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτονται από τις ΜΠΕ όσον αφορά την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ; Aν όχι πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις παράνομες αμμοληψίες;

  • Προτίθενται να εξαιρέσουν τους ποταμούς και τα ρέματα της Αιγιάλειας από τους χώρους «δανειοθαλάμων»;

  • Γίνεται λήψη και για την σιδηροδρομική γραμμή; Αν όντως συμβαίνει αυτό να μας πληροφορήσετε βάσει ποιων αποφάσεων κάνουν τις αμμοληψίες;


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.