Ερώτηση προς τον υπουργό υγείας για το νοσοκομείο των Καλαβρύτων

Με Θέμα: «Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο νέος υγειονομικός χάρτης στο νομό Αχαΐας » κατατέθηκε ερώτηση προς τον υπουργό υγείας και ανάμεσα στους προβληματισμούς αναφέρεται και το θέμα της λειτουργικότητας του νοσοκομείου Καλαβρύτων. Στην ερώτηση γίνεται λόγος και για τις παρεμβάσεις που έκαναν οι κ.κ Ν. Ραζής, Λ. Βασιλόπουλος, Ν. Μαγκαφάς, Θ. Νασιώτης, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποίησε η 6η Υ.ΠΕ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η ερώτηση έχει κατατεθεί από τον κ.Νίκο Νικολόπουλο και είναι η ακόλουθη :

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για νέο υγειονομικό χάρτη στο νομό Αχαΐας, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Τα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό Αχαΐας παρουσίασαν αναλυτικά οι διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε., Γιώργος Γιαννόπουλος δίνοντας έμφαση στη φιλοσοφία του σχεδιασμού, ενώ τις επιμέρους επιχειρούμενες αλλαγές παρουσίασε ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Π.Ε., Δημήτρης Κωστακιώτης.

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο του «Αγ. Ανδρέα» με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση των προβλεπόμενων 401 κλινών, που αναφέρει το σχέδιο σε τουλάχιστον 450 που ζητούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μην είναι οριακά τριτοβάθμιο και να μπορεί να είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας τριτοβάθμιας υγείας, αντάξιος με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας (που διαθέτει 730 κλίνες), αλλά και τα Κέντρα Υγείας των Δήμων Ερυμάνθειας, Κάτω Αχαΐας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής διατύπωσε κατηγορηματικά και με ιδιαίτερο τόνο την αντίδρασή του στην προτεινόμενη εναλλάξ εφημερία του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας, καθώς επίσης και τη μείωση των ήδη υπαρχόντων οργανικών θέσεων, υποστηρίζοντας πως αυτό θα σημάνει ταλαιπωρία και υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τον Δήμο.

«Σήμερα, η στελέχωση με γιατρούς προβλέπεται να είναι μειωμένη σε σχέση με σήμερα που ήδη στοιχειωδώς καλύπτονται οι ανάγκες. Αυτό μας βρίσκει αντίθετους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο οποίος ανέφερε πως οι ανάγκες των κατοίκων των 110 χωριών του Δήμου δεν θα καλύπτονται από το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, εάν αυτό δεν ενισχυθεί με ειδικευμένους ιατρούς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου Καλαβρύτων Νίκου Μαγκαφά αλλά και των εκπροσώπων του Νοσοκομείου της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους επειδή παραμένει το Κέντρο Υγείας Κλειτορίας αλλά και τη δυσφορία τους επειδή προβλέπεται κατάργηση του Κέντρου Υγείας των Καλαβρύτων και ενοποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Ανατολικής Αιγιάλειας, γεγονός που – όπως είπαν – θα δίνει τη δυνατότητα για μετακινήσεις προσωπικού. «Δεν μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για πλήρη υποβάθμιση και ταλαιπωρία» ανέφερε ο διοικητικός δ/ντής του Νοσοκομείου Λεωνίδας Βασιλόπουλος. Ο Νίκος Ραζής από την πλευρά του σημείωσε πως «χαιρόμαστε για την αναβάθμιση του Κ.Υ. Κλειτορίας αλλά θεωρούμε ότι ένα κέντρο δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς», ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νασιώτης απευθυνόμενος στον καλαβρυτινής καταγωγής πρόεδρο του ΚΕΣΥ, καθηγητή Κώστα Μάρκου, είπε: «Γιατί ξαναφέρνετε το σχέδιο Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη;»

Την πλήρη διαφωνία του Δήμου Πατρέων στις προτεινόμενες αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη μετέφερε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η κυρία Μπιρλή, η οποία ανακοίνωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θα συνεδριάσει για το θέμα και θα πάρει απόφαση, εκφράζοντας τις ενστάσεις στις προτεινόμενες αλλαγές.

Επειδή, στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ήδη οι αλλαγές παρά τις όποιες διαφωνίες, άμεσα θα «κλειδώσουν».

Κατόπιν αυτών ,ερωτάσθε:

1. Θα σεβαστείτε και θα υιοθετήσετε τις θέσεις και τις απόψεις των ανωτέρω φορέων ή για ακόμα μια φορά θα έχουμε να λέμε πως ο διάλογος έγινε μεταξύ «κωφών» και ήταν προσχηματικός;

2. Θα προχωρήσετε στην ενίσχυση των κλινών του «Αγ. Ανδρέα» , έτσι ώστε να μπορεί να είναι ισότιμο και να εφημερεύει εναλλάξ με το ΠΓΝΠ;


 

Ο ερωτών βουλευτής


 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.