Ερώτηση Αλεξοπούλου για την παράταση μισθώσεων και παραχωρήσεων του δημοσίου προς επιχειρήσεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, σχετικά με την ανάγκη παράτασης των μισθώσεων και των παραχωρήσεων του Υπουργείου προς επιχειρήσεις.

Η Βουλευτής επισημαίνει, πως καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, και βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της Πανδημίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κα. Αλεξοπούλου ζητά από τον Υπουργό να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων και παραχωρήσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία να αναπληρώσουν την απώλεια τζίρου και να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των μισθώσεων των δημοτικών ακινήτων, θα πρέπει να συνοδευτεί και από αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για τους χώρους αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, -αλλά και άλλων Υπουργείων- για να αποφευχθεί η δημιουργία επιχειρήσεων “δύο ταχυτήτων” μέσα στα όρια των Δήμων.

Η μικρομεσαία επιχείρηση, υπέμεινε όλες τις προκλήσεις αυτής της περιόδου με υπομονή και τήρησε κάθε κυβερνητικό μέτρο με σχολαστικότητα και πειθαρχία. Είναι υποχρέωσή μας η στήριξή της με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε η Βουλευτής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, στάθηκε αρωγός των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, και βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, με πρόσφατη νομοθετική του πρωτοβουλία, το Υπουργείο Εσωτερικών παρατείνει το χρόνο διάρκειας των μισθώσεων ακινήτων και κοινόχρηστων χώρων, με εκμισθωτή τον Δήμο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτού ή επιχείρηση ΟΤΑ, ώστε να δοθεί στους επαγγελματίες η ευκαιρία να αναπληρώσουν την απώλεια τζίρου και να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.

Η ρύθμιση αφορά, βεβαίως, μόνο μισθώσεις των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, καθώς εισάγεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Εφόσον όμως, δεν συνοδευτεί κι από αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τις μισθώσεις και παραχωρήσεις ακινήτων και κοινοχρήστων χώρων εντός ζωνών λιμένων και άλλων ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν  επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων μέσα στα όρια των Δήμων.

Πολύ δε περισσότερο, σε Δήμους οι οποίοι διαθέτουν λιμενικά γραφεία και άρα οι επιχειρήσεις σε αντίστοιχα λιμάνια ευνοούνται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, σε αντίθεση με αυτές που εκμισθώνουν, για παράδειγμα, από Οργανισμούς Λιμένα.

Κατόπιν των ανωτέρω, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε νομοθετική πρωτοβουλία, για την χορήγηση παράτασης του χρόνου διάρκειας των μισθώσεων ή παραχωρήσεων ακινήτων, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής;

  
    H Ερωτώσα Βουλευτής   


    
    Χριστίνα Αλεξοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.