Η επόμενη μέρα της πανδημίας και η ευκαιρία για ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση

Η οικονομική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων είναι και για τη χώρα μας ο μεγάλος πονοκέφαλος της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη. Οι αλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ραγδαίες. Τίποτε δεν είναι σήμερα το ίδιο και σίγουρα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο αύριο, οπότε και θα φανούν σε όλο το εύρος τους τα αποτελέσματα της σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού. Η επόμενη μέρα δεν είναι μακριά. Και δεν έχουμε περιθώρια για λάθη και αστοχίες ή για νέα αδιέξοδα με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Σε οικονομικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι οι μεγάλοι χαμένοι από όλη αυτή την περιπέτεια, θα είναι οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης σε μια κοινωνία εξαντλημένη από τη δοκιμασία του κορωνοϊού. Η ορθολογική αξιοποίηση του οικονομικού πακέτου από το Ταμείο Ανάπτυξης για τη χώρα μας, αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε οικονομικό επίπεδο, επιβάλλουν την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν την ανόρθωση του κοινωνικού ιστού στη βάση ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει αφενός να στηρίξουμε τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα ώστε να επανακάμψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφετέρου να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Να επικεντρωθούμε δηλαδή σε μια παραγωγική μεταρρύθμιση στηριγμένη:
  • Στη νέα τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό της οικονομίας και της εργασίας και σε αύξηση της παραγωγικότητας. Ο τομέας της τεχνολογίας άλλωστε και η σημασία του, είναι κάτι που αναδείχθηκε όσο ποτέ στο διάστημα της πανδημίας. Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας να μετασχηματιστούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.
  •  Στην στήριξη της πράσινης ενέργειας που έχει στόχο τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας καθώς, όπως έδειξε και η πανδημία, οι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα και αντισταθμίζουν τις απώλειες από τους κλάδους των υπηρεσιών όπως πχ του τουρισμού.
  • Στην στήριξη και μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τις διεθνείς αγορές με ποιοτικά, χαμηλού κόστους, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Στη σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να αναπτυχθούν γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία.
  • Στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας και μεταφορών, τομείς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να καταγράψουν σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες.
  • Στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανθρώπων του εμπορίου και της αγοράς . Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπουν σε μια μετασχηματιστική τροχιά, επικεντρωνόμενες στην επιχειρηματική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
  • Στην ενίσχυση του τομέα της υγείας η τεράστια σημασία του οποίου αποδείχθηκε όσο ποτέ στον καιρό της πανδημίας
Στόχος είναι να μη σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κοινωνική ανταποδοτικότητα, δημιουργία προϋποθέσεων για θέσεις εργασίας. Χρόνια τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου αλλά και για την ανάγκη πόρων για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνουν την ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού της οικονομίας, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης βασισμένης σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό δεν χωρούν ούτε πειραματισμοί ούτε πολιτικοί μονόλογοι. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο στη βάση του διαλόγου και των αναγκαίων πολιτικών συναινέσεων.   ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.