Με επιτυχία το διήμερο της ΚΝΕ στα Καλάβρυτα (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τοπικό Διήμερο της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ για μαθητές, στα Καλάβρυτα. Το διήμερο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΟΠ για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, οι μαθητές διασκέδασαν, συζήτησαν, αντάλλαξαν προβληματισμούς.

Η διαμονή έγινε στις μαθητικές εστίες του ΕΙΝ μέσα στα Καλάβρυτα. Οι μαθητές έφτασαν εκεί μέσω του Οδοντωτού σιδηρόδρομου (μία πανέμορφη διαδρομή), διασχίζοντας τον Βουραϊκό.

Όλες τις μέρες οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της περιοχής, να συζητήσουν για το σήμερα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το βράδυ έγινε παρουσίαση του προγράμματος και πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνω στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον φασισμό και την άνοδό του. Οι μαθητές αναφέρθηκαν πάνω στο τι μαθαίνουν μέσα από τα σχολικά βιβλία και τι τους λένε οι καθηγητές στο μάθημα, ανέδειξαν την παραχάραξη της ιστορίας, τον αντικομμουνισμό.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην πόλη. Οι μαθητές ανέβηκαν στον λόφο του Καππή, που ήταν τόπος εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα, και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση. Είχαν την ευκαιρία, όσοι συμμετείχαν, να μάθουν την αλήθεια για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, κόντρα σε αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν υπαίτιο των γεγονότων το ΕΑΜ. Επιπλέον, συζήτησαν για τον φασισμό και πώς αυτός καταπολεμάται, αν μπορεί να εξαφανιστεί μέσα από μια δίκη (με αφορμή και τις δίκες της Νυρεμβέργης, που αναφέρονται στον χώρο του μουσείου). Την Κυριακή το πρωί, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μνημείο στα Σουδενά.

Κατά τη διάρκεια του Διημέρου, στο χώρο της διαμονής πραγματοποιήθηκαν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, προβολή ταινιών, επιτραπέζια παιχνίδια, πάρτι τις νυχτερινές ώρες). Επίσης, πραγματοποιήθηκε τουρνουά σκάκι με τον ΣΕΠΟΚΕ (σκακιστικός επιμορφωτικός όμιλος Καλαβρύτων Επαρχίας). To διήμερο έκλεισε με πικ - νικ στο πανέμορφο Πλανητέρο. Οι μαθητές διασκέδασαν οργανώνοντας παιχνίδια μέσα στο δάσος (τσουβαλοδρομίες, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού κ.ά.).

Μεγάλη συγκέντρωση - εκδήλωση έγινε το Σάββατο το βράδυ, στην Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων. Το ενδιαφέρον τράβηξε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό σύλλογο Κλειτορίας, και το αφιέρωμα στα αντάρτικα από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

«Αναζητούμε και μαθαίνουμε την αλήθεια γιατί η ιστορία διδάσκει - όπως λέει και το σύνθημα του διημέρου. Γι' αυτό άλλωστε έχουν λυσσάξει να την ξαναγράψουν η ΕΕ, το κράτος και το εκπαιδευτικό σύστημα, οι εκμεταλλευτές. Θέλουν να καταπίνουμε αμάσητα τα ψέματα που διδάσκουν σαν αλήθεια, γιατί έτσι θα κρύψουν τα διδάγματα που βγαίνουν από την ιστορία. Διδάγματα που μπορούν αν γίνουν όπλο στον αγώνα που δίνουμε.

Για το σκοπό αυτό ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ, βγάζουν υπερπολυτελή - ιλουστρασιόν φυλλάδια και βιβλία, κάνουν καμπάνιες. Θέλουν να ταυτίσουν τον κομμουνισμό, την κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με το ναζισμό - φασισμό, που γεννιέται από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Επιδιώκουν έτσι να ρίξουν λάσπη στην τεράστια ανωτερότητα του σοσιαλισμού, αλλά και να αθωώσουν το παιδί του συστήματος, τον φασισμό.

Δεν είναι μόνο το ξαναγράψιμο όμως.

Την ίδια στιγμή, επιχειρείται η καπηλεία του αγώνα του ελληνικού λαού την περίοδο της κατοχής και αργότερα...

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

Από τη μία υμνεί το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους δυνάστες και σφαγείς των λαών, δίνει εγγυήσεις για συμμετοχή ακόμα και σε νέο πόλεμο -δίνει αυτό που λέμε γη και ύδωρ- νέες βάσεις για να ξεκινούν ΝΑΤΟϊκά, αμερικάνικα αεροπλάνα και να χτυπούν την Παλαιστίνη, χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ποιος ξέρει ακόμα πού.

Από την άλλη, προκλητικά προβάλλεται σαν κυβέρνηση που ούτε λίγο ούτε πολύ δικαιώνει τα οράματα, τις θυσίες της ΕΑΜικής αντίστασης!

Δηλαδή να ρωτήσουμε, είναι η δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν, αυτών που έδωσαν μέχρι και το πιο πολύτιμο πράγμα, την ίδια τους τη ζωή, για να ξημερώσουν καλύτερες για τον λαό μας μέρες, είναι η δικαίωση η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με τα αντιλαϊκά μέτρα των 47 σελίδων, που έγινε 47 + 8 με νέα μέτρα προς τους δανειστές και έπεται συνέχεια;;;

(...) ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α' ΠΠ, ήταν αποτέλεσμα των πολύ σκληρών ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστών της Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας (του Άξονα) από τη μία και της Αγγλίας - Γαλλίας - ΗΠΑ από την άλλη. Οι ανταγωνισμοί αυτοί είχαν να κάνουν με το ποιοι καπιταλιστές θα κάνουν κουμάντο στις περισσότερες αγορές, σε πρώτες ύλες, ζώνες επιρροής, για να έχουν περισσότερα κέρδη και να είναι πιο ισχυροί απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Αυτές οι διαφορές γιγαντώθηκαν από την οικονομική κρίση που έπληξε τις καπιταλιστικές οικονομίες το 1929. Σε αυτές τις συνθήκες, που οξύνονται οι αντιθέσεις, που δεν τα βρίσκουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, τον λόγο τον παίρνουν τα όπλα!

Σας θυμίζουν τίποτα αυτά; Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε πως στην εποχή μας για τους αγωγούς και την Ενέργεια, υπάρχει σφοδρή διαπάλη; Μια διαπάλη που γίνεται με κάθε μέσο; Με επιχειρηματικούς πολέμους, με κατασκοπευτικά μέσα, με απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και πολέμους!

Το ΚΚΕ παλεύει και θα εξακολουθεί να παλεύει για να ενώσουμε τον κόσμο! Να τον ενώσουμε πάνω στο βασικό, που είναι η κοινή μας πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό, την κοινωνική εκμετάλλευση και αδικία.

(...) Σήμερα, στην εποχή μας εκφράζεται η σύγκρουση πραγματικά δύο κόσμων, τελείως διαφορετικών. Από τη μία έχουμε τον κόσμο των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους, τον κόσμο και των πιο πρωτοπόρων ιδεών που γέννησε η ανθρωπότητα, τον κόσμο των αμέτρητων θυσιών για την κοινωνική απελευθέρωση και την κοινωνική πρόοδο. Και από την άλλη έχουμε τον κόσμο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, δηλαδή τον κόσμο του συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και φασισμό, τον κόσμο του σάπιου καπιταλισμού.

(...) Αυτό που εμείς πρέπει να προσπαθούμε και από το οποίο δεν παραιτούμαστε -όσο κι αν το επιδιώκουν οι επικριτές μας- είναι να καταθέτουμε καθημερινά τη δική μας συμβολή στον αγώνα αυτό, να πάρουμε τη σκυτάλη και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να κρατάμε τη φλόγα αναμμένη σε όλες τις συνθήκες...

Γιατί όπως λέει το σύνθημα του 41ου Φεστβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, σύνθημα παρμένο από στίχους του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ:

"Την ορμή μας την παίρνουμε από τους αιώνες....

Θα βγούμε νικητές και ας είναι οι θυσίες μας βαριές"».

 

 

πηγή: 902.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
10 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.