Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία.

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου της Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την παρουσίαση των προγραμματικών κειμένων του κόμματος και τη διαβούλευση τους με τους πολίτες και τους φορείς.

 

Την εκδήλωσε άνοιξε με την τοποθέτησή της η Βουλευτής Αχαΐας, Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την πρόφαση της «αναδιάρθρωσης» της εκπαίδευσης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι η κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σημείωσε ότι οι περικοπές του 32,22 % στον προϋπολογισμό για την παιδεία του 2014, σε σχέση με το 2009, επετεύχθησαν με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε όλες τις βαθμίδες, με την πολιτική των μηδενικών  διορισμών εκπαιδευτικών, με τη συνεχιζόμενη διάλυση της ειδικής αγωγής, με την υπολειτουργία υποστηρικτικών δομών και φυσικά με τον κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό, συχνά όχι εργαζόμενο αλλά «απασχολούμενο» με ελαστικούς οικονομικούς όρους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η οικογένεια να αναδεικνύεται ο σταθερός χρηματοδότης του «νέου» σχολείου που καλείται να αναπληρώσει όλα τα κενά που αφήνει πίσω του το κράτος.

 

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Επικρατείας Θεανώ Φωτίου παρουσίασε με μια εκτενή εισήγηση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία και την εκπαίδευση. Ξεκίνησε τονίζοντας ότι  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση  έχει δύο διακριτούς στόχους : Δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική, μαζική εκπαίδευση, από τη μια μεριά, και ποιοτικά αναβαθμισμένη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, από την άλλη. Σημείωσε ότι  ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικής ανασυγκρότησης της εκπαίδευσης απαιτεί μακρόχρονες διαδικασίες, πρόβλεψη μεταβατικών σταδίων και δοκιμαστικές εφαρμογές πριν τη γενικευμένη εφαρμογή των αλλαγών τα οποία θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Απέναντι στα νεοφιλελεύθερα διλήμματα «ποιοτική εκπαίδευση για λίγους ή μαζική εκπαίδευση χαμηλού επιπέδου», «αριστεία ή δημοκρατία», η Αριστερά προτάσσει την απόλαυση του αγαθού της Παιδείας από όλους και όλες ανεξαιρέτως, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελούσε πάντα όπλο κοινωνικής και προσωπικής χειραφέτησης και μέσο εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η γνώση και η κριτική της είναι δύναμη, όχι μόνο για την κατανόηση, αλλά και για  την αλλαγή της κοινωνίας, μια δύναμη που οφείλει να βρίσκεται στα χέρια των πολλών.

Συνέχισε αναλύοντας τη δομή της εκπαίδευσης σε τρία επίπεδα σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που προσβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη γενική εκπαίδευση με αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα στο πρώτο επίπεδο. Μεταλυκειακή Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με αναβάθμιση της σημερινής τεχνολογικής εκπαίδευσης στο δεύτερο επίπεδο και Ενιαίος χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΑΤΕΙ και με Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα στο τρίτο.

 Περιέγραψε επίσης ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό, ένα σχολείο δημιουργικής και ελεύθερης απασχόλησης, που θα βοηθά τους μαθητές σε γνωστικά αντικείμενα του κυρίως ωραρίου.  Ένα σχολείο ανοικτών δραστηριοτήτων που θα δίνει την ευκαιρία απασχόλησης σε καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ένα σχολείο - πολιτιστικό κέντρο της κάθε γειτονιάς. Ένα σχολείο όπου κανένας δεν περισσεύει. Με τους εκπαιδευτικούς που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να γυρίζουν στις θέσεις τους, όπως και οι σχολικοί φύλακες.

 

Ακολούθησε ο κ. Καπράνας, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Παιδείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών λειτουργών και στον τρόπο που αυτή μεθοδεύεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Σημείωσε ότι πρόκειται για μεθοδεύσεις που έρχονται από το παρελθόν και παρουσίασε ανάλογα φύλλα αξιολόγησης δασκάλων από αρχειακό υλικό περασμένων δεκαετιών.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου όπου κυρίως εκπαιδευτικοί, από όλες τις βαθμίδες, έθεσαν ερωτήματα ή κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Γιούλα Γιαννίκου, δασκάλα, υπεύθυνη του τμήματος Παιδείας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
8 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.