Επιστολή Λαζουρά στους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις θεομηνίες

Εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημοσίων Έργων, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και άλλους αρμόδιους φορείς, για τις προχθεσινές θεομηνίες και καταστροφές που έγιναν από τις έντονες και ισχυρές καταιγίδες στην Πλατανίτσα Αγραμπέλων και στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων, απέστειλε, σήμερα ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς.

Η επιστολή αυτή του Δημάρχου Καλαβρύτων έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:

Έκτακτη συνδρομή και βοήθεια του μικρού και ορεινού Δήμου μας, για την επείγουσα αντιμετώπιση επικίνδυνων κατολισθήσεων και φυσικών καταστροφών στον οικισμό Πλατανίτσας της τοπικής κοινότητας Αγραμπέλων και στην τοπική κοινότητα Άνω Βλασίας του Δήμου Καλαβρύτων

Από τις προχθεσινές (της 30-6-2015) ισχυρές, έντονες, καταρρακτώδεις και με μεγάλη πυκνότητα βροχοπτώσεις και καταιγίδες, στον οικισμό Πλατανίτσας της κοινότητας Αγραμπέλων και στη θέση “Μπαρμπά” της κοινότητας Άνω Βλασίας, προξενήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις, παρασύρσεις τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών από τα υπεράνω αυτών ασκεπή (“γυμνά”) όρη (“αλπικές ζώνες”) και καθιζήσεις δρόμων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

Συγκεκριμένα, από την παραπάνω αιφνίδια φυσική καταστροφή και θεομηνία της 30-6-2015, στον οικισμό Πλατανίτσας της κοινότητας Αγραμπέλων, υπερχείλισαν τα ποτάμια, οι χείμαρροι και τα ρέματα, καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο του οικισμού, αποσαθρώθηκαν και προξενήθηκαν σοβαρά στατικά προβλήματα στις γέφυρες του οικισμού, καταστράφηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι του, που γέμισαν από τόνους μπαζών – φερτών υλικών, διακινδύνευσαν κατοικίες και στάβλοι των κατοίκων του και διαβρώθηκαν τα εδάφη του, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης του οικισμού καθώς οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, δένδρων κ.α. των κατοίκων του και στη θέση “Μπαρμπά” της κοινότητας Άνω Βλασίας πλημμύρισε ο χείμαρρος, διαβρώθηκε το έδαφός του και κατέστρεψε το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της κοινότητας.

Άμεση συνέπεια, όλων των ανωτέρω φυσικών καταστροφών και θεομηνιών, είναι, οι κάτοικοι του οικισμού Πλατανίτσας, να μην μπορούν να μετακινηθούν από και προς τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να μην έχουν νερό να πιούν και οι κάτοικοι της Άνω Βλασίας να στερούνται το νερό, τόσο, για ύδρευση όσο και για άρδευση.

Ο μικρός και ορεινός Δήμος μας, με τα πενιχρά του μέσα, από την πρώτη στιγμή της παραπάνω καταστροφής, προσπαθεί και αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση και θεομηνία και να δώσει, άμεση και επείγουσα, λύση, στην πρόσβαση των κατοίκων και στην ύδρευσή τους.

Όμως, τα μέσα και οι δυνατότητες του μικρού και ορεινού Δήμου μας είναι περιορισμένα και είναι απόλυτη ανάγκη να μας συνδράμετε και να μας βοηθήσετε με κάθε τρόπο, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να αποκαταστήσουμε τις σοβαρές και μεγάλες ζημιές και να επανέλθει η ζωή των κατοίκων των παραπάνω οικισμών μας, στα κανονικά επίπεδα.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν:

  1. να αποστείλετε στο Δήμο μας ειδικούς επιστήμονες πολιτικούς μηχανικούς, γεωλόγους κλπ. για να διαπιστώσουν και να εκτιμήσουν το πραγματικό μέγεθος των τεράστιων ζημιών και να προτείνουν τρόπους άμεσης αντιμετώπισής τους,

  2. να αποστείλετε στο Δήμο μας ειδικά μηχανήματα (φορτωτές, γκρέιντερ, φορτηγά κλπ.) για την άμεση και επείγουσα αποκατάσταση των ζημιών και

  3. να επιχορηγήσετε το Δήμο μας, με το ποσό των 300.000 ευρώ, σε πρώτη φάση, για την επείγουσα αντιμετώπιση των ζημιών αυτών από τις αιφνίδιες φυσικές καταστροφές και θεομηνίες της 30-6-2015, από τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (ΣΑΕ 055) ή από οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική πηγή.

Σας ευχαριστούμε θερμά, εκ των προτέρων.


 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


 


 

Γιώργος Λαζουράς

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
19 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.