Η επίσκεψη του νέου Γερμανού Πρέσβη Ernst Reichel στα Καλάβρυτα, το αίτημα Λαζουρά και οι επιφυλάξεις Παπαδόπουλου.

τελικο
  •   
  •   
  •   
  •  

Τα Καλάβρυτα επέλεξε να επισκεφθεί χτες, στην πρώτη του εκτός Αττικής επίσκεψη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του λίγες μέρες πριν, ο νέος Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα Ernst Reichel.

Ο Ερνστ Ράιχελ γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1960 στο Λάγος της Νιγηρίας και από τον Ιούλιο του 2016 ήταν πρεσβευτής στην Ουκρανία. Είναι πτυχιούχος της Νομικής από το Πανεπιστήμιο Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität της Βόννης και η διδακτορική του διατριβή αφορούσε «το κρατικό δίκαιο ασύλου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο νέος Γερμανός Πρέσβης ο οποίος ακόμα δεν έχει αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του αφού εκκρεμεί η  επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο.

Τον 58χρονο διπλωμάτη, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τον Πρόξενο της Γερμανίας στην Πάτρα Ανδρέα Παπαδόπουλο, υποδέχτηκε στο δημαρχείο ο απερχόμενος Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς.

Στην συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, παραβρέθηκε και ο νέος Δήμαρχος Καλαβρύτων και Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Αθ. Παπαδόπουλος.

Πέρα από τη γνωριμία των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε στον Πρέσβη τις θέσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Επεσήμανε ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις πρόσφατα ψηφισμένες θέσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και με το ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στα πλαίσια του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας τονίστηκε από πλευράς Παπαδόπουλου ότι τα Καλάβρυτα πρωτοστατούν ως έδρα του Δικτύου και ότι ο ίδιος ως πρόεδρος θα συμβάλει ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας και η κοινή προσπάθεια όλων των μελών για τη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, τη μεταλαμπάδευση της συμφιλίωσης των λαών, τη διατήρηση της ειρήνης αλλά και τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων, στα πλαίσια του ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων.

Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο λαών, ανέφερε στον Πρέσβη ότι στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία οφείλουν να διακατέχονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό.

Σχετικά με το αίτημα του απερχόμενου Δημάρχου κ. Γ. Λαζουρά να δοθούν χρήματα από ελληνογερμανικό ταμείο για την αποπεράτωση του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης περίπου των 250.000 ευρώ που ο κ. Ράιχελ το αποδέχτηκε, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος κράτησε τις επιφυλάξεις του ως αναφορά την αποδοχή αυτών των χρημάτων γι αυτό το σκοπό και δεσμεύτηκε το θέμα να συζητηθεί σε κάποιο από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια.

Στα πλαίσια της επισκέψεώς του ο κ. Ράιχελ συνοδευόμενος από τον κ. Λαζουρά, επισκέφθηκε τον Τόπο Θυσίας, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του αναχώρησαν από τα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.

 

 

 

 

IMG_20190807_113346
Αρέσει σε %d bloggers: