Επίσκεψη του Διευθυντή Προγράμματος ScyLight της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στον Αρίσταρχο

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 19/08/2020, επίσκεψη του Dr. Harald Hauschildt, διευθυντή του προγράμματος SCYLIGHT της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, συνοδεία του διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Βασιλάκου και των αστροφυσικών του Ε.Α.Α, κ. Χάντζιου Παναγιώτη και κ. Μανώλη Ξυλούρη, προκειμένου να πραγματοποιήσει τεχνική έκθεση-αξιολόγηση, των εγκαταστάσεων του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του Τμήματος Στρατηγικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) καθώς και η κ Αργυρώ Καγιά, Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή της είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Το τηλεσκόπιο του Αρίσταρχου επιλέχθηκε ως «πιλότος» του δικτύου επίγειων σταθμών του προγράμματος ScyLight το οποίο θα περιλαμβάνει 10 επίγειους σταθμούς παγκοσμίως. Ο Αρίσταρχος θα είναι ο πρώτος επίγειος σταθμός ScyLight σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Dr.Harald υποδέχθηκε και ξενάγησε στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος καθώς και στην πόλη των Καλαβρύτων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Ακολούθησε συνάντηση όλων των φορέων παρουσία του μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου στο Δημαρχείο Καλαβρύτων καθώς και του Περιφερειακού συμβούλου κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία και λειτουργία του τηλεσκοπίου Αρίσταρχου έως σήμερα. Στη συνάντηση αυτή, ο Dr. Harald παρουσίασε το πρόγραμμα ScyLight και τις προοπτικές του.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων παρέθεσε γεύμα εργασίας στο Ξενοδοχείο Kalavrita Canyon όπου συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης

Στη συνέχεια όλοι οι φορείς επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στην κορυφή του Χελμού, όπου ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από κοντά στις εγκαταστάσεις του Αρίσταρχου.

Ο Αρίσταρχος θα αποτελέσει τον πρώτο επίγειο σταθμό του προγράμματος SCYLIGHT που στόχο έχει να δημιουργήσει τα δίκτυα της επόμενης γενιάς, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας laser και των οπτικών ινών μεταξύ δορυφόρων και επίγειων δικτύων.

Μέσα από το πρόγραμμα skylight η Ελλάδα πρωτοπορεί και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος ενώ παράλληλα ανοίγονται νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας.

https://artes.esa.int/scylight

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.