Έπεσε η αυλαία του 13ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος (ΦΩΤΟ)

«Η γενιά που θα ξεχάσει την ιστορία και τις παραδόσεις του γένους μας, θα είναι και η τελευταία γενιά Ελλήνων»

Απομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για ολόκληρη την Αχαΐα μετατράπηκε το 13ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, το οποίο περιελάμβανε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου στην Κλειτορία και τα Καλάβρυτα.

Περισσότερα από 10.000 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 22 χορευτικοί πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα με 800 και πλέον χορευτές, που έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους.

.Η τέως επαρχία Καλαβρύτων μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς της  πολιτιστικής μας παράδοσης, ενώ  η περιοχή  «πλημμύρισε» από χιλιάδες Καλαβρυτινούς και μη.

Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι  αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη  γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς  γνώριμους και  συμπατριώτες, να αναπολήσουν  όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα  μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.

 

ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Από την Πέμπτη το βράδυ έφθασαν στην Κλειτορία τα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Αφού επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής τα αξιοθέατα του π. Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, στις 8 το βράδυ ξεκίνησαν από τη μια άκρη της γραφικής κωμόπολης και διασχίζοντας τα σοκάκια έφτασαν στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Να σημειωθεί πως  την «πατινάδα» συνόδευσε ο Ιππικός Όμιλος Κλειτορίας με δεκαοκτώ άλογα με καβαλάρηδες.

Εκεί τους υποδέχτηκε και τους καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Κλειτορίας Χαρά Γεωργακοπούλου, που τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, ενώ συνεχάρη τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο για τη σπουδαία διοργάνωση.

Μετά από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, η εκπρόσωπος της UNESCO κ. Νια Κομπορόζου, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενοι στη σπουδαία σημασία της παρουσίας των εκατοντάδων χορευτών στην περιοχή, η οποία απέκτησε «ζωντάνια» και παραδοσιακό χρώμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Π.Σ. ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας, Στα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη διαβάζουμε το εξής

«Η γενιά που θα ξεχάσει την ιστορία και τις παραδόσεις του γένους μας, θα είναι και η τελευταία γενιά Ελλήνων». Αυτό το σκοπό έχουν οι εκδηλώσεις του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος. Να μην ξεχάσουμε τις παραδόσεις τα ήθη και έθιμα του λαού μας.

Καλωσόρισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια  στην ιστορική γη των Καλαβρύτων την εκπρόσωπο της UNESCO και την ευχαρίστησε που για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος έγιναν υπό την αιγίδα της UNESCO.

Επίσης, ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε στο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, όπως το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζουρά, την Αντιδήμαρχο Κλειτορίας κ. Γεωργακοπούλου, τους χορευτικούς Συλλόγους που συμμετείχαν, αλλά και όλους τους άλλους τοπικούς  Συλλόγους.

Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 3.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Κλειτορίας Χαρά Γεωργακοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημήτριος Κοντογιάννης, Βασίλειος Καρράς, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθανάσιο Χρονόπουλο του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά και δεκάδες πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και Συλλόγων.

Η βραδιά έκλεισε  με χορό για όλους με τη «συμβολή»  της παραδοσιακής ορχήστρας  του συμπατριώτη μας Λάκη Γεωργακόπουλου.

 

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ιστορικής σημασίας η δεύτερη κατά σειρά ημέρα των  εκδηλώσεων, στα Καλάβρυτα. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε νωρίς το πρωί με επίσκεψη- προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κατάθεση στεφάνων, και ομιλία από τον πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαο Ερμείδη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Το απόγευμα οι χορευτές από είκοσιδύο συλλόγους, συγκεντρώθηκαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην πλατεία Χελμού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν «πατινάδα» με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία.

Όταν οι αντιπροσωπείες έφθασαν στην κεντρική πλατεία, έγινε  η παρουσίαση παραδοσιακών χορών και στη συνέχεια το επίσημο καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά λέγοντας: Φίλες και φίλοι. Είναι τιμή για την πόλη και εμάς τους ίδιους η παρουσία σας σήμερα κοντά μας. Κάθε αντάμωμα με την παράδοση είναι πλούτος αμέτρητος. Είναι συνάντηση με το παρελθόν και το παρόν αλλά και οραματισμός για το μέλλον αυτού του τόπου. Ξεχωριστά όμως θα επισημάνουμε την σημασία που έχει η συμμετοχή τόσον χορευτικών συγκροτημάτων που μας ταξίδεψαν απόψε χορευτικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία και ευχαριστούμε από καρδιάς.

Έδωσε συγχαρητήρια στους χορευτές, επισημαίνοντας πως όλοι μαζί πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για τη συντήρηση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Π.Σ. μιλώντας με θερμά λόγια για την έντονη δραστηριότητά του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην συνέχεια το λόγο πείρε η εκπρόσωπος της UNESCO κ. Νια Κομπορόζου, μεταφέροντας το χαιρετισμό του Πρόεδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, λέγοντας.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε το 13° Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα καθώς πρόκειται για έναν θεσμό που ως κύριο στόχο του έχει την διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας, ενώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Πολιτισμού και της Παράδοσης σε όλη την Ελλάδα.

Ο ρόλος της παραδοσιακής κληρονομιάς είναι καθοριστικός εφόσον η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση των στοιχείων της από γενιά σε γενιά είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας στην προσπάθεια του ατόμου να υπερασπιστεί τη διαφορετικότητα της οντότητάς του και την ταυτότητά του».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας. «Με την βοήθεια του Θεού σας καλωσορίζω στην κορυφαία εκδήλωση του 13ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος αυτή τη γιορτή χαράς, στη γη που γεννηθήκαμε… τη γη των πατέρων και των παππούδων μας, που παρά την οικονομική κρίση, συνδιοργάνωσε ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Καλαβρύτων, υπό την Αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τους τοπικούς Συλλόγους της περιοχής και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Συμπατριώτες από όλα τα μέρη της γης βρίσκονται ανάμεσα μας και τους ευχαριστώ που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Εδώ στα ιστορικά Καλάβρυτα στην υπέροχη, ανακαινισμένη πλατεία την οποία εγκαινιάζουμε απόψε, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείτε, διαπιστώνοντας πως τα Καλάβρυτα απέκτησαν την πλατεία που τους αρμόζει. Μεγάλη λειτουργική και πανέμορφη. Με σιντριβάνι που ταιριάζει στην αρχιτεκτονική της πόλης και της περιοχής.

θέλω να ευχαριστήσω για την επιτυχία των εκδηλώσεων το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστόλη Κατσιφάρα, την Αντιδήμαρχο Κλειτορίας κ. Χαρά Γεωργακοπούλου, το αστυνομικό τμήμα Καλαβρύτων και Κλειορίας, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή των εκδηλώσεων, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαιτέρως τον κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο, που έχει την ευθύνη όλων των εκδηλώσεων.

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορευτικούς συλλόγους που έδωσαν το παρών στη μεγάλη γιορτή των Καλαβρυτινών σήμερα. Τα χορευτικά, Προσοτσάνης Δράμας, του Συλλόγου Γυναικών Αλιβερίου και Περιχώρων του Μακρυγιαλού Πιερίας, της Τέμενης Αιγίου, του Συλλόγου Λυκουριωτών των Εν Αθήναις Κερτεζητών, της Αταλάντης, του Κρυονερίου Ημαθίας, της Καστοριάς, του Ασπροβάλτου Τρικάλων, του Επτάλοφου Παρνασσού, της Κλειτορίας.

Επίσης ευχαριστούμε τους τοπικούς Συλλόγους που συμμετείχαν, τις επιχειρήσεις που στήριξαν αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Το Σουπερ Μάρκετ Τζουμάκας, την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αχαΐας, το Ζαχαροπλαστείο Ερμείδη, το Τυροκομείο Μηλιτσόπουλου, το Αρτοποιείο Καρράς, το εργαστήριο Ζυμαρικών Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος και το Καφέ Modana.

Ακολούθησαν βραβεύσεις, ανταλλαγή αναμνηστικών, χαιρετισμοί από τους συνδιοργανωτές προέδρους συλλόγων και εκπροσώπους φορέων.

H UNESCO τίμησε το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ.Γεώργιο Λαζουρά για την προσφορά του στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Ο Παγκαλαβρυτινός τίμησε τον χοροδιδάσκαλο κ. Ιωάννη Σαββίδη από το Μακρυγιαλό Πιερίας, για την προσφορά του στην παράδοση που είναι τεράστια, αλλά και ο τρόπος που εκπαιδεύει τους χορευτές του μοναδικός.

Επίσης τα χορευτικά που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, Προσοτσάνης Δράμας, του Συλλόγου Γυναικών Αλιβερίου και Περιχώρων του Μακρυγιαλού Πιερίας, της Τέμενης Αιγίου, του Συλλόγου Λυκουριωτών των Εν Αθήναις Κερτεζητών, της Αταλάντης, του Κρυονερίου Ημαθίας, της Καστοριάς, του Ασπροβάλτου Τρικάλων, του Επτάλοφου Παρνασσού, της Κλειτορίας και πολλά αλλά.

Τα πρόσωπα που τιμήθηκαν ευχαρίστησαν τον Παγκαλαβρυτινό και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τη μεγάλη αυτή εκδήλωση.

Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 4.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιου ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, η εκπρόσωπο της UNESCO κ. Νια Κομπορόζου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, η Γ.Γ. της Π.Ε.Κ.Α κ. Μαρία Δαφαλιά –Μασσαρά, ο πρόεδρος τον Καλαβρύτων κ. Αρμπής, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και πολιτιστικών συλλόγων  και πολλοί άλλοι.

 

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις του 13ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος έκλεισαν την Κυριακή 24 Αυγούστου, με εκκλησιασμό μετ’ αρτοκλασίας στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των ξένων αντιπροσωπειών στο μουσείο του μοναστηριού.

 

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ

Οι τυχεροί αριθμοί της λαχειοφόρου που έγινε δημόσια στα Καλάβρυτα είναι. 734, 1321, 1381, 1377, 1333, 1193, 834, 1330, 763, 1405, 865, 1254

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.