Ενημέρωση απο την ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου Αιγίου

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Παθήσεων του Προστάτη σας αποστέλλουμε σχετικό κείμενο στα πλαίσια μιας προσπάθειας για ευρωπαϊκή αλλά και τοπική ενημέρωση των συμπολιτών μας.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

 

Κάθε Φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, έχει καθιερώσει την εβδομάδα πρόληψης των παθήσεων του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Η Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας, συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια με την οφειλόμενη προς τους συμπολίτες μας ενημέρωση.

Αρχικά ας δούμε τι είναι ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ.

 

Πρόκειται για αδένα του άνδρα που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Ο προορισμός του είναι να παράγει το προστατικό υγρό, απαραίτητο για τη θρέψη των σπερματοζωαρίων κατά το ταξίδι τους να συναντήσουν το ωάριο στη γυναικεία μήτρα, άρα προστατεύει το σπέρμα. Οι παθήσεις του προστάτη είναι τρεις: α)Οι φλεγμονές, β)Η καλοήθης υπερπλασία (διόγκωση) και γ) ο καρκίνος . Όσον αφορά στις φλεγμονές και στη καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, δεν κινδυνεύει η ζωή του άνδρα. Πρόβλημα δημιουργείται, όταν πρόκειται για καρκίνο. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα. Δεκατέσσαρες στους εκατό άνδρες θα νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Αφού τα πράγματα είναι τόσο δραματικά, υπάρχει πρόληψη και θεραπεία; Σήμερα και τα δυο υπάρχουν. Από το 1980 και μετά, υπάρχει η εξέταση αίματος P.S.A. την οποία πρέπει να κάνουν οι άνδρες από τα 50 τους και μετά και με συχνότητα που θα καθορίσει ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ, με βάση τη τιμή του P.S.A. και το κληρονομικό ιστορικό του. Άνδρας που κάποιος εξ αίματος συγγενής του έχει νοσήσει από καρκίνο ΠΡΟΣΤΑΤΗ, πρέπει να αρχίζει τον έλεγχο νωρίτερα από τα 50. Άρα κάνοντας έγκαιρα τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, δεν θα πεθάνουμε; Η απάντηση είναι απόλυτη: Όταν αντιμετωπισθεί στο αρχικό στάδιο, βεβαιότατα δεν πεθαίνουμε από το καρκίνο μας ,για αυτό η πρόληψη αποκτά μέγιστη αξία. Άλλωστε ο καρκινος του ΠΡΟΣΤΑΤΗ συμπεριφέρεται "φιλικά" σε όλους τους άνδρες που τον "ψάχνουν" και "εχθρικά" σε εκείνους που τον φοβουνται. Συνεπώς ΝΑΙ στη ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΓΚΑΙΡΗ διαγνωση του καρκινου του ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΟΧΙ στην ΑΜΕΛΕΙΑ στα ζητήματα υγείας της ζωής μας, γιατί η ζωή του καθενός αφορά όλους μας, ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Σημειώνεται ότι προληπτικός έλεγχος για τις παθήσεις του προστάτη γίνεται εδώ και 7 χρόνια από την Ουρολογική κλινική του Γ. Ν. Αιγίου. 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.