ΕΝΦΙΑ, μισθοί-συντάξεις και ΦΠΑ, τρία σημεία που σχηματίζουν το επίπεδο ισορροπίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

γράφει ο Β. Αποστολόπουλος

 

Το ΕΤΗΔΕ ένας -κατά γενική ομολογία- άδικος και οριζόντιος φόρος, ήταν αυτός που έφερε στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Η διατήρηση του ίδιου φόρου και κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ, παρά την μετονομασία του σε ΕΝΦΙΑ και την προσπάθεια να πλασσαριστεί ως ένας δικαιότερος φόρος, ήταν ο παράγοντας που οδήγησε και τη ΝΔ στον ίδιο καταστροφικό δρόμο με το ΠΑΣΟΚ. 

Στην κατάργηση αυτού του αντιαναπτυξιακού μέτρου, στηρίχθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε. Πιθανή διατηρησή του, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα οδηγήσει και το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ολισθηρή πεπατημένη. 

Οι μισθοί και οι συντάξεις, η άλλη κόκκινη γραμμη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, είναι το δεύτερο σημείο του επιπέδου ισορροπίας. Πιθανές μειώσεις, όπως πιέζουν οι δανειστές, ίσως οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Η νεολαία που μαστίζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, συντηρείται από τους μισθούς των γονιών τους, η τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς. Ειδικά οι μισθοί έχουν μειωθεί τόσο πολύ που, σε σχέση με το κόστος ζωής είναι σε οριακό σημείο.

Όσον αφορά το ΦΠΑ, πιθανή αύξησή του, πέρα από το ότι θα οδηγήσει αρκετές από τις εναπομείναντες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία. Αφήνω στην άκρη ότι η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί στην ουσία μία έμμεση και μάλιστα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων. Είναι λοιπόν και αυτό ένα καθαρά αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι και οι τρεις αυτές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν τη "Γραμμή Μαζινό" κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αφού η υποχώρηση έστω και σε μία από αυτές θα οδηγήσει το επίπεδο ισορροπίας της κοινωνίας σε κατάρρευση, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο για τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας και της χώρας μας γενικότερα. Σε αυτές στηρίχθηκαν και οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησαν στην εξουσία.

Ας κρατήσουν λοιπόν αυτές τις "κόκκινες" γραμμές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί, ούτε στο ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ, ούτε στην καταρρέουσα ΝΔ, ούτε στους Διεθνείς τοκογλύφους, παρά μόνο στον κόσμο που την έφερε στην εξουσία και στο ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που την στηρίζει.

 

Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.