ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ;

Ένα άρθρο που αφορά τον κορονοϊό, μας έστειλε προς δημοσίευση ο ιατρός Πέτρος Αγγελόπουλος, από τη Σάμο όπου υπηρετεί τη θητεία του.

Όπως ο ίδιος είπε για το συγκεκριμένο άρθρο, "αποτελεί ένα είδος περίληψης της κατάστασης που βιώνουμε εδώ και 15 μήνες και ορισμένους προσωπικούς προβληματισμούς, τοποθετήσεις και συμπεράσματά μου. Θέματα τα οποία αφορούν και την κοινωνία των Καλαβρύτων και το νοσοκομείο Καλαβρύτων. Παρόλο απών από Καλάβρυτα, σκέφτομαι ακόμα ιατρικά και θέλοντας να ενημερώσω με ότι ξέρω τα Καλάβρυτα από όπου και ξεκινήσαμε!"

Το δημοσιεύουμε αφού τον ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά, για την τιμή που μας κάνει και μας εμπιστεύεται τα άρθρα του:  

ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ- ΑΦΟΡΜΗ

Τον Δεκέμβριο του 2019 πρωτο-αναγνωρίστηκε στη Γιουχάν της Κίνας ένας ιός με μεταδοτικότητα και μολυσματικότητα στους ανθρώπους,  στους οποίους και προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα και θνησιμότητα. Ο ιός αυτός πλέον ονομάζεται κορονοϊός. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακήρυξε το ζήτημα αυτό ως επείγον και παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ το Μάρτιο του 2020 ανακηρύχθηκε σε πανδημία του νέου κορονοϊού. Συγκεκριμένα,  έως την 5η Μαρτίου του 2021 έχουν διαγνωστεί 115 εκατομμύρια κρούσματα και 2,56 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού. Από ιατρικής αλλά και κοινωνικής σκοπιάς, και αυτό γιατί οι γιατροί ανήκουν στην κοινωνία, κατά τη γνώμη μου επικρατεί βομβαρδισμός πληροφοριών, ιατρικών και μη, και άρα μειωμένης ποιότητας ενημέρωση, είτε αυτό αφορά τον κορονοϊό, τα φάρμακα ή τα εμβόλια κατά αυτού, ή τα λοιμωξιολογικά ή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και δεδομένα του ιού. Συνεπώς, μειωμένη ευαισθητοποίηση για τον κορονοϊό. Και αυτό αποτελεί κατά βάση την αφορμή για το παρακάτω άρθρο, αναλύοντας το ζήτημα αυστηρά από ιατρική σκοπιά, και με γνώμονα την ορθή ενημέρωση του κοινού.

ΟΡΙΣΜΟΙ- ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο ορισμός της πανδημίας, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφορά σε ένα μεταδοτικό και μολυσματικό (προκαλεί λοίμωξη δηλαδή) νόσημα, το οποίο αφορά παραπάνω της μίας χώρας. Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός έχει μεταδοθεί σε περίπου 200 χώρες έως σήμερα. Με δεδομένο, λοιπόν, αυτό, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας (περίπου 15 μήνες) πλήθος επιστημονικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν ( γιατροί, βιολόγοι, γενετιστές, επιδημιολόγοι, τεχνολόγοι κλπ) με σκοπό την εύρεση λύσης για τον κορονοϊό. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τα στοιχεία χρονολογικά, αρχικά, προηγείται η κατανόηση του ιού (γονιδιακά, πώς πολλαπλασιάζεται και πως διαβιώνει), ο τρόπος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και τι νόσο προκαλεί (κυρίως αναπνευστικές εκδηλώσεις και ομοίως μεταδίδεται). Κατόπιν, επισημαίνεται ο ρόλος των γιατρών που είναι η διάγνωση της νόσου ( μέσω rapid και μοριακών τεστ), η θεραπεία ( ερευνητικά προκύπτουν νέα φάρμακα τα οποία και χρησιμοποιούνται πλέον σε κλινικές) και η πρόληψη ( μάσκες, αντισηπτικά, απομόνωση κρουσμάτων κ.ο.κ.) με κεφαλαιώδη πυλώνα τα εμβόλια. Τα τελευταία, ειδικότερα, για τα οποία πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία, είναι αδιαμφισβήτητος ο σπουδαίος ρόλος τους στην επίλυση του προβλήματος του κορονοϊού. Τα εμβόλια προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από βαριά νόσηση από κορονοϊό, ενώ δεν είναι βέβαιη η πιθανή λοίμωξη, μετάδοση του ιού από και προς τους εμβολιασθέντες, και η πιθανή κάλυψή τους από "φυσιολογικές" και "αναμενόμενες" μεταλλάξεις του ιού. Άρα, εύκολα προκύπτει ότι η λύση στο ζήτημα του κορονοϊού, δηλαδή ο προσωρινός έλεγχός του, απαιτεί συνεργασία και παρόμοιο πνεύμα. Συνεργασία κοινωνικών ομάδων (κοινότητες, δήμοι κλπ), φορείς (εθελοντές, ενημερωτικές ημερίδες κλπ) και κατά βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκινώντας από Κέντρα Υγείας, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια  νοσοκομεία κ.ο.κ. Ώστε, και η κοινωνία, εν τέλει, να επανακτήσει το βιοτικό και ποιοτικό επίπεδο ζωής της.  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Εν κατακλείδι, σημειώνονται δύο προσωπικά συμπεράσματα της "COVID-19 ΕΠΟΧΗΣ": 1ον) αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η ανάγκη περαιτέρω στήριξής της από όλους (πολίτες, φορείς, δήμοι, κράτος κλπ), και 2ον) λόγω των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και της επιστήμης, που δύσκολα κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει και να κατανοήσει, οφείλει να προοδεύσει η ανθρωπότητα και η τεχνολογία παράλληλα, εισάγοντας και εφαρμόζοντας δύο έννοιες: της ορθής και καθολικής ενημέρωσης και της βιοηθικής ή ηθικής.

Π. Αγγελόπουλος

Ιατρός

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
8 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.