Ελληνογερμανικό ταμείο - Θα υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη για το Δήμο μας;

Μετά το email που λάβαμε από τον κ. Γλέζο την 3-8-2014 και δημοσιεύτηκε σε σχετικό άρθρο μας, με τίτλο "Η θέση του Εθν.Συμβ διεκδίκησης Γερμανικών οφειλών για την απόφαση του Δ.Σ Καλαβρύτων", θεωρούμε ότι έχουμε μια σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα, για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την απόφαση που πήρε το ΔΣ Καλαβρύτων την 25/7, και συγκεκριμένα για το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, Περί ενημέρωσης για την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και της Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιοαχίμ Γκάουκ για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, και υποβολής προτάσεων του Δήμου Καλαβρύτων, σ’ αυτό.”.

Σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όπως το παραπάνω, που, ενώ γνωριζαν ότι θα συζητηθεί και είχαν νόμιμα προσκληθεί, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτ. 11008/21-07-2014 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ., θέλουμε να στηλιτεύσουμε την απουσία των 15 Δημοτικών Συμβούλων, των 18 Προέδρων Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων και των 37 Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι σύμφωνα με το πρακτικό, δεν παρεβρέθησαν. Θεωρούμε εύστοχη την επισήμανση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, για τη βεβιασμένη συζήτηση του θέματος από το απερχόμενο Δ. Σ., δεδομένου του μεγάλου αριθμού απουσιών δημοτικών συμβούλων.

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο, "Στο 7ο θέμα του Δ.Σ.Καλαβρύτων σταμάτησε ο χρόνος" και χωρίς τότε να έχουμε τα πρακτικά της απόφασης στα χέρια μας, είχαμε γράψει ότι ο Δήμος πρέπει να ενημερώσει και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που από μόνα τους πηγάζουν από την ιστορία.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, η εισήγηση σχετικά με το θέμα, περιλαμβάνει κάποια επιχειρήματα, που στηρίζονται στο οικονομικό κομμάτι και στις πιθανές μελλοντικές δυνατότητες που θα έχουν κυρίως οι ''Μαρτυρικές πόλεις''.

Υπάρχει διάχυτη μια λογική, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της χώρας μας σε μια παγκόσμια κοινότητα, μας δίνει την δυνατότητα είτε να διατηρούμε διακρατικές σχέσεις με την Γερμανία με ότι αυτό σημαίνει, είτε να τις αποκόψουμε, παίρνοντας και τα ανάλογα ρίσκα.

Αφού λοιπόν σαν χώρα έχουμε επιλέξει το πρώτο, μάλλον, το Δ.Σ του Δήμου, όσοι τουλάχιστον υπερψήφισαν την πρόταση, δεδομένου και ότι κανένας από τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους δεν την καταψήφισε, πιστεύουν ότι πρέπει να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε μια περίοδο που η ''θηλιά'' είναι ήδη στον λαιμό. Οι διαρκείς επισημάνσεις, ότι δεν ξεχνάμε τίποτε, δεν παραιτούμαστε από τίποτε, έχουν την αξία τους μόνο αν εφαρμοστούν και οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση.

Στην τρίτη παράγραφο αυτής της απόφασης ίσως κρύβεται και όλη η δυσκολία. Η παράγραφος αναφέρει τα εξής: “Να υποβάλει, ο Δήμος Καλαβρύτων, προτάσεις, δράσεων, προγραμμάτων και έργων, όπως αυτές, που, ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”.

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο, όλες αυτές οι δράσεις που αναφέρονται παραπάνω, να αποτελέσουν το "τυρί στη φάκα" όπως εύστοχα αναφέρθηκε σε άρθρο της εφημερίδας των συντακτών, και να χρησιμοποιηθούν από το Γερμανικό κράτος σαν όπλο στη "φαρέτρα του" κατά την υπεράσπισή του στα διεθνή δικαστήρια, ή σαν δικαιολογία από τους κυβερνώντες στο ελληνικό κράτος για την απόσυρση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Τέλος, αν όλα τα παραπάνω διασφαλιστούν και για να μην αποδειχθούν όλα αυτά που υπόσχεται το Ελληνογερμανικό Ταμείο ''ψεύτικες χάνδρες'' και “καθρεφτάκια” και, αν οι προθέσεις των γερμανων είναι αγνές , θα πρέπει ο Δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, να υποβάλει κοστολογημένα προγράμματα, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν πολύ σύντομα και να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες να ορίζεται με σαφήνεια, ο τρόπος υλοποίησης και το ύψος της χρηματοδότησης. Να οριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται ο Δήμος μας σε κεντρικό διεκδικητή της αποκατάστασης την οποία επιθυμούμε σαν χώρα και σαν πόλη.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε, ότι, ο Δήμος Καλαβρύτων, μπορεί και πρέπει να τεθεί επικεφαλής, λόγω του συμβολισμού που κουβαλά, ενός κινήματος με στόχο την καταδίκη του φασισμού και του ναζισμού παγκοσμίως.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.