Εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Αχαΐας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις-δραστηριότητες Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, με επίκεντρο το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Συγκεκριμένα

  1. Σε συνέχεια των πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούν και υλοποιούν Σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, που συνοδεύονταν από την κ. Φλογερά Αναστασία-Διευθύντρια του Σχολείου- και την κ. Γουλιμή Ανδριάννα-δασκάλα, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικής ιστορίας με τον τίτλο: «Μια μέρα στη ζωή του Θανάση Ασημάκη». Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και το έχει εκπονήσει η κ. Κουφού Ανδριάνα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Π.Ε.Ν. Αχαΐας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο της 9ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας κ. Βαλμά Θεοφάνη. Η πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιείται στους χώρους του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Το ίδιο πρόγραμμα αλλά σε διαφορετικό επίπεδο-παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων που επισκέφτηκαν το Μουσείο στις 2 Φεβρουαρίου 2016 συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους, την κ. Καραγιωργάκη Μαρία και την κ. Τσέτσιλα Ιωάννα.

Τους μαθητές και τους συνοδούς τους δασκάλους υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου ο κ. Χαλμούκης Θεόδωρος, εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο., και ο κ. Παναγόπουλος Θεοδόσης, εκπαιδευτικός, Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο.

Φωτο. 1. Οι Μαθητές και οι Μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης. 2. Ο κ. Βαλμάς Θ. και ο κ. Χαλμούκης Θ. υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Τάξης. 3. Ο κ. Παναγόπουλος Θ. ξεναγεί… και 4. Η κ. Κουφού Ανδριάννα διδάσκει…

  1. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου πραγματοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου 2016 εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τον τίτλο «Ζωή μέσα από τις στάχτες». Η πρωτοβουλία ανήκε στον Δ/ντή του Σχολείου κ. Κατεργάρη Αλέξιο, και στις δασκάλες κ. Λιλή Αμαλία και κ. Βανδώρου Αγγελική, αλλά και στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ2 Τάξεως του Σχολείου, οι οποίοι στις 19 Νοεμβρίου 2015 είχαν επισκεφθεί τα Καλάβρυτα και είχαν συμμετάσχει στο παραπάνω αναφερόμενο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου και τώρα σε συνέχεια της 2ης φάσης του, σε συνδυασμό με την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, διοργάνωσαν την αφιερωματική αυτή εκδήλωση.

Η εκδήλωση ήταν λιτή και όμορφη. Πολύ συγκινητική, ζεστή και ανθρώπινη. Οι μαθητές ύμνησαν με τον Λόγο και τη Μουσική τους Μάρτυρες των Καλαβρύτων. Χρησιμοποιώντας βιβλία των εκδόσεων του Μουσείου διάβασαν αποσπάσματα από το Χρονικό του Καλαβρυτινού Δράματος, Μαρτυρίες επιζώντων, απήγγειλαν ποιήματα, η χορωδία υπό τη διεύθυνση της κ. Σπυροπούλου Ζουμπουλιάς απέδωσε εξαιρετικά επιλεγμένα για την περίσταση τραγούδια, προβλήθηκαν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες-διαφάνειες, ντοκιμαντέρ… Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία ενός ποιήματος με τίτλο «Πόλεμος», δημιουργία-έμπνευση των συμμετασχόντων μαθητών. Το παραθέτουμε.

(Πόλεμος )Είναι ένα τρένο με μαύρη δυστυχία//που πίσω του αφήνει θλίψη//

μες τα ταλαιπωρημένα βλέμματα των παιδιών.

 

Γιατί γίνεται πόλεμος αφού μπορούμε//να έχουμε ειρήνη;

 

Το αίμα που κυλούσε έδειχνε τον δρόμο…//στις απεγνωσμένες γυναίκες//

που έψαχναν τους άντρες τους..

 

Θυσιάστηκαν …. για την Ελευθερία //της πατρίδας τους από την κατάκτηση των Γερμανών.

 

Πόσο πόνος! Πόση δυστυχία!//Πόσες καταστροφές! Πόσες απώλειες!

 

Και…για όλα αυτά; Καμιά συγγνώμη;//Τόσες ζωές δεν άξιζαν τίποτε;

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν: η Καλαβρυτινή Σχολική Σύμβουλος της 7ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αχαΐας κ. Φελούκα Βασιλική, κ. Κουφού Ανδριάνα . Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Π.Ε.Ν. Αχαΐας, ο κ. Χαλμούκης Θεόδωρος, εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο., και ο κ. Παναγόπουλος Θεοδόσης, εκπαιδευτικός, Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο. Τέλος την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι μαθητές της Α΄ Τάξεως του 3ου Γυμνασίου Αιγίου.

Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές.

Κάπως έτσι, λοιπόν, κυοφορείται η ελπίδα…

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.