Δοκιμαστική καλλιέργεια του δέντρου Παουλόβνια στην περιοχή του Σκεπαστού Καλαβρύτων

Μια προσπάθεια για την καλλιέργεια ενός δέντρου που αντέχει σε παγετό και υψόμετρο έχει ξεκινήσει στην περιοχή Σάλμενα του Δ.Δ.Σκεπαστού.Το δέντρο αυτό υπόσχεται ταχεία ανάπτυξη και χρησιμοποιείται για τεχνικό ξύλο άριστης ποιότητας καθώς και για βιοκαύσιμα.Αλλα αξίζει τον κόπο να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες γιαυτό.

1 . Αποτελείται από 6 - 17 είδη, όλα ταχέως αναπτυσσόμενα, με εμπορική αξία, καθώς παράγει ποιοτικό ξύλο, σκληρού τύπου, κατάλληλο για ξυλογλυπτική, έπιπλα και μουσικά όργανα αλλά και με καλλωπιστική αξια, εξαιτίας του μεγέθους του φυλλώματος και της ομορφιάς των ανθέων είναι είδος διακοσμητικό/καλλωπιστικό και χρησιμοποιείται ευρέως σε δεντροστοιχίες και πάρκα (αστικό και περιαστικό περιβάλλον), σε όλο τον κόσμο , που την κατατάσσει στα «αρχιτεκτονικά» φυτά της σύγχρονης κηπουρικής.

2 . Φθάνει σε ύψος τα 10-25 (30) μ.

3 . Δένδρο ανεκτικό στη ρύπανση και καθόλου ιδιότροπο στον τύπο του εδάφους αρκεί να μην έχει πολύ νερό. Αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , είναι ανθεκτικό στη φωτιά, επιβιώνοντας έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες της αναγεννιούνται και αναπτύσσουν γρήγορα καινούργια στελέχη. Θεωρείται πρωτοπόρο φυτό αναδάσωσης, οι ρίζες της προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους και χρησιμοποιείται ήδη σε Αυστραλία, Γερμανία και ΗΠΑ. Τα πλούσια σε άζωτο φύλλα της είναι καλή ζωοτροφή αλλά και άριστο φυσικό λίπασμα. Παράγει βιομάζα από τον τρίτο χρόνο φύτευσης και μερικά είδη υλοτομούνται από τον πέμπτο χρόνο. Ο κορμός και τα κλαδιά της μεταποιούνται σε σφαιρίδια (pellets), ροκανίδι (chips) ή πλίνθους (briquettes) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για οικιακή θέρμανση.​

4 . Η Παυλοβνια απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι μικρό. Πριν από τη φύτευση, συστήνεται καλή προετοιμασία του εδάφους και τοποθέτηση συστήματος στάγδην άρδευσης. Στις ενεργειακές φυτείες (για βιομάζα ) φυτεύονται 111- 167 δέντρα/στρέμμα και στις φυτείες παραγωγής πολύτιμου τεχνικού ξύλου 40-82 δέντρα / στρέμμα.

5. Κάθε δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα, παίρνει την προσοχή της βιομηχανίες οι οποίες χρησιμοποιούν το ξύλο η τη ξυλεία ως πρώτη ύλη. Όσο πιο γρήγορα ένα δέντρο μεγαλώνει και αναπτύσσεται , τόσο πιο ισχυρό ενδιαφέρον προκαλεί για καλλιέργεια .

Εάν έχετε αδρανή γη , γη η οποία κάθεται και μετατρέπεται σε μια ‘’συλλογή βρωμιάς’’, και εάν θελήσετε να μεταμορφώσετε αυτό τον τόπο σε μια καλλιέργεια ‘’γρήγορα αναπτυσσόμενων δέντρων’’ όπως η ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ / για ξυλεία π.χ./ το προϊόν αυτό μπορεί να πουληθεί σε ένα εργοστάσιο η βιομηχανία , γιατί όχι...;

Με απλά λόγια, η ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά , καλά στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη με πλήρη ήλιο. Τα περισσότερα εδάφη μπορούν να είναι εντάξει, αλλά το άφθονο νερό και κάποια προστιθέμενη ποσότητα λιπάσματος θα βελτιώσει την ανάπτυξη και την επιβίωσή της . Εάν τα εδάφη σας είναι βραχώδεις, αργιλώδες, ή πολύ αμμώδη, στη συνέχεια, προσθέστε λίπασμα ή άλλα υλικά που αναμιγνύονται με το χώμα στην φύτευση . Οι οδηγίες φύτευσης μπορεί να διαβαστεί στην ιστοσελίδα μας. ( Φύτευση της Παουλοβνιας )

Πράγματι , είναι πάντα μια πρόκληση να δει κανείς πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι Παουλοβνια….

Κάτι που φαίνεται να είναι πραγματικά περίεργο με αυτό το δέντρο είναι ότι παίρνει λίγα χρόνια για να γίνει αληθινό δέντρο. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, Λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ηλιοτρόπιο ταχεία ανάπτυξης , σαν ένα μεγάλο πολύ όμορφο λουλούδι

Υψόμετρο. 

Η Παουλόβνια ευδοκιμεί μεχρι τα 800-900 μέτρα υψόμετρο. Το κρύο σε πιο ψηλό επίπεδο δεν είναι πρόβλημα για  Παουλοβνια- Tomentosa  και κάποια ανθεκτικά στο κρύο υβρίδια. Πρέπει να έχετε υπόψην, ότι όσο η καλλιέργεια είναι πιο ψηλά, είναι πιο σύντομη η περίοδος βλάστησης της Παουλόβνιας, δηλαδή το μεγάλωμα είναι ελάχιστο. Έχουμε φυτέψει Παουλόβνια και σε 1200 μέτρα – πράγματι μεγαλώνει πιο αργά. Δώστε ειδική σημασία και στο γεγονός, ότι όπου έχει κωνοφόρα δέντρα, το έδαφος συνήθως είναι όξινο.

Θερμοκρασία

Η Παουλοβνια μπορεί να αναπτυχτεί  ως  υψόμετρο των 2000 μ. Η ανάπτυξη αρχίζει την άνοιξη, όταν η θερμοκρασία  του εδάφους φτάσει τους  15-16oC. Η εντατική καλλιέργεια Παουλοβνιας  είναι  βέλτιστη μέχρι το υψόμετρο των 700-900 m  ως η θερμοκρασία στην οποία υπάρχει μέγιστη αύξηση είναι της τάξης 24 º -33 º.

Περισσότερα στο:dmsecoenerg0.wix.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.