Η Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων ψάχνει Ιφιγένειες ;

Ο μισός τουλάχιστον τίτλος του άρθρου είναι ο σχολιασμός που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο ) κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος μετά το δημοτικό συμβούλιο της 17/6/2015.

Ένας σχολιασμός που συμπυκνώνει εύστοχα τα όσα συνέβησαν και σημαίνουν στο Δ.Σ του Δήμου κατά την συζήτηση που αφορούσε το Δ.Μ.Κ.Ο.

Εκ μέρους του μουσείου παρευρέθησαν τέσσερα μέλη του που είναι και καταξιωμένα μέλη της κοινοτητάς μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Οι κύριοι Θεόδωρος Χαλμούκης (Δ/ντης Α/θμιας Εκπαίδευσης), Θεοδόσης Παναγόπουλος (Δ/ντης Γυμνασίου), Βασίλειος Σπανός (Δ/ντης Λυκείου), και ο Φίλιππας Σαρδελιάνος (γνωστός επαγγελματίας των Καλαβρύτων). Την παρουσίαση των θεμάτων που προτάσσονται από πλευράς μουσείου ανέλαβε ο πρώτος και τοποθετήθηκαν και οι δύο επόμενοι. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την πορεία, την μόρφωση, και την σοβαρότητα αυτών των ανθρώπων, έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση με σαφείς, δομημένες και υπεύθυνες προτάσεις.

Παρά το αντικείμενο του θέματος, οι προτάσεις δεν εστίαζαν στο να γίνουν τα Καλάβρυτα ''Μαυσωλείο'', αλλά στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι πάνω από την τουριστική και οικονομική δραστηριότητα του τόπου, πρέπει με διακριτικό αλλά εμφανή τρόπο ο επισκέπτης να αισθάνεται αυτό το κομμάτι της ιστορικής αλήθειας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις πόλεις μαρτυρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα αιτήματα προς τον Δήμο συνήθως αφορούν οικονομικές ενισχύσει,ς που πρέπει να σημειωθεί, ότι συνήθως περικόπτονται αλλά ικανοποιούνται.

Τα αιτήματα του μουσείου παρά το σύνηθες, και αυτό προκάλεσε έναν αιφνιδιασμό, δεν αφορούσαν κυρίως χρήματα, αλλά πολιτικές αποφάσεις μέσα από τις οποίες θα στηρίζονταν αυτονόητες και αναγκαίες ενέργειες.

Κάποια απ΄αυτά ήταν :

  • Η σύνδεση των χώρων του μαρτυρίου, μουσείο, νεκροταφείο, τόπος εκτέλεσης. Αναγκαία και συμβολική ενέργεια στα ''βήματα'' που την 13/12/43 έκαναν οι πατεράδες και τα αδέλφια μας.
  • Η χωροταξική τροποποίηση του τόπου εκτέλεσης, ώστε σε αυτόν να περιλαμβάνεται και ο χώρος που σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα, μιας και εκεί βρέθηκαν τα άψυχα κορμιά των δολοφονημένων Καλαβρυτινών, την μέρα εκείνη και να αντιμετωπιστεί επί τέλους η ιεροσυλία που γίνεται για χρόνια.
  • Προστασία του υλικού που εδώ και χρόνια εκτίθεται στο μουσείο και η αλλοίωσή του έχει ήδη αρχίσει.
  • Ψηφιοποίηση του υλικού.
  • Ένα επιπλέον αίτημα, ήταν να διατεθεί στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ το ανεκμετάλλευτο κτήριο της πλατείας, ώστε να μεταφερθούν εκεί ιστορικά στοιχεία, βιβλία ,πίνακες κ.α., που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο στα σκοτεινά υπόγεια του πρώην Δημοτικού σχολείου,έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτα η δυνατότητα στον επισκέπτη να αντικρίζει το τραύμα της πόλης σε ένα χώρο συνδεδεμένο με το Δ.Μ.Κ.Ο

Το επίπεδο, η επιχειρηματολογία, η σοβαρότητα, και τα ανιδιοτελή αιτήματα δεν βρήκαν χώρο.!!

Αυτό συνέβη διότι όλα αυτά ήταν ένα ή περισσότερα επίπεδα πάνω από το ακροατήριο;

Συνέβη γιατί ξάφνιασε η προσέγγιση η οποία δεν ζητούσε χρήματα αλλά κυρίως αποφάσεις ;

Εκτός εάν για αυτό το τελευταίο, έχει ήδη προγραμματιστεί κάτι ανάλογο και έχει δεσμεύσει την αίθουσα για να δημιουργηθεί ένα εκθετήριο, στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί και το υλικό που βρίσκεται στο μουσείο, το οποίο όμως θα κατασκευαστεί και θα ελέγχεται από τον Δήμο και όχι από το μουσείο.

Η μοίρα που έχουν οι ''Ιφιγένειες'' είναι να θυσιάζονται. Άλλοι άνθρωποι, ικανοί; που ξέρουν ''από προγράμματα''; θα αναλάβουν τα σοβαρά και σπουδαία. Άλλοι άνθρωποι που παρά την αντίθετη άποψη των ψηφοφόρων, βρέθηκαν αμέσως σε περίοπτη θέση στον Δήμο Καλαβρύτων. Άλλοι άνθρωποι θα υλοποιήσουν ''ότι μπορεί να υλοποιηθεί''.

Παρά το τι έχει προηγηθεί, δημοσίως ή μη, ο κ. Λαζουράς άφησε μια πιθανότητα να εξεταστούν ξανά όλα τα θέματα που έθεσε το μουσείο και ότι δεν έκλεισαν αλλά βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.