Λατομείου στους Λουσούς: Ποιοι "ποιούν την νήσσαν";

Πριν από μερικές ημέρες, κάτοικοι και φορείς της περιοχής της περιοχής  Άνω - Κάτω Λουσών και της κοινότητας Καστριών, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την 18/04/2022 απόφαση του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε (ερήμην και εν αγνοία των τοπικών αρχών και φορέων) την διενέργεια από εταιρεία βιομηχανίας λατομικών ορυκτών, ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου», σε έκταση συνολικού εμβαδού 450.000 τ.μ. (!!!) στην περιοχή της τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών Καλαβρύτων.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης, αφού  δεν λάμβανε υπόψιν παλαιότερες αρνητικές εισηγήσεις και αποφάσεις, αναβιώνοντας τον εφιάλτη που σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απέκρουσαν με επιτυχία πριν από 20 περίπου χρόνια (2003-2005), όταν επιχειρήθηκε ανάλογη προσπάθεια, κατόπιν αιτήματος άλλου ιδιώτη!

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν επίσης ότι πρόκειται, "για έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας λατομείου μαρμάρων στην περιοχή (η «διενέργεια ερευνητικών εργασιών» είναι, προδήλως, το πρόσχημα για την έναρξη της διαδικασίας), εγγύτατα των ορίων οικισμού της τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών, εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, εντός δικτύου Natura, εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και εγγύτατα του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών".

Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου 2022, συντάχθηκε κοινή καταγγελία - διαμαρτυρία από φορείς της περιοχής, που περιελάμβανε όλα τα παραπάνω και η οποία είχε αποδέκτες, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους τοπικούς βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο, αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικούς συλλόγους.

Δυστυχώς μέχρι χτες, η μόνη ανταπόκριση που γνωρίζουμε ότι υπήρξε, ήταν από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου με σχετική αναφορά στην Υπουργό Πολιτισμού, καθώς και από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καλαβρύτων.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού και η περιφέρεια, "ποιούν την νήσσαν" κοινώς κάνουν την πάπια....

Το ίδιο και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, αν και όπως πληροφορούμαστε, έστω και καθυστερημένα, το Δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα επιτραπεί καμία εργασία εξόρυξης και λειτουργίας λατομείου στην περιοχή και θα τηρηθούν όλα τα απαγορευτικά που ορίζονται, κλπ κλπ κλπ.

Μεμονωμένα δημοσιεύματα, θεωρούν την ενέργεια αυτή του δημοτικού συμβουλίου "φρένο", στην από 18/04/2022 απόφαση του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Μένει να το δούμε...

Β.Χ.Α.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 18 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com