ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μείζων σημασίας πρόβλημα ο "βάλτος" για τους κατοίκους του Σκεπαστού, Κραστικών, Κέρτεζης, Λαγοβουνίου, Κανδάλου και Πριολίθου" (ΦΩΤΟ)

Πριν λίγες ημέρες, σε άρθρο μου με τίτλο "Λεκάνη ηρεμίας και Βουραϊκός. Δύο βόμβες έτοιμες να εκραγούν!" (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ), είχα αναφερθεί σε δύο σημεία της πόλης των Καλαβρύτων, που λόγω της αδιαφορίας και της σημερινής δημοτικής αρχής, εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση που η περιοχή μας βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όπως έγινε πρόσφατα με την Θεσσαλία. Πρόκειται για την λεκάνη ηρεμίας που βρίσκεται στο πάνω μέρος των Καλαβρύτων αλλά και για το Βουραϊκό ποταμό όπου είναι η απόληξη της βαρέλας.

Συγκεκριμένα, για τον Βουραϊκό είχα γράψει:

"Το δεύτερο σημείο, είναι εκεί που οδηγούνται τα όμβρια ύδατα μέσω της βαρέλας, δηλαδή ο Βουραϊκός ποταμός. Το ποτάμι κλειστό από βούρλα, καλαμιές, ιτιές, σκουπίδια, μπάζα. Έχει χρόνια να καθαριστεί η κοίτη του και πέρα από εστία μόλυνσης, σε περίπτωση έντονης νεροποντής, σαν αυτή που έζησαν τις τελευταίες ημέρες οι περιοχές της Θεσσαλίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει όχι μόνο ο "βάλτος", αλλά ολόκληρη η περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κάτω, για να μην πω από την κεντρική πλατεία και κάτω".

Πρόσφατο δημοσίευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του υποψήφιου στο τοπικό συμβούλιο Σκεπαστού με την παράταξη ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Κωνσταντίνου Δημητρίου, δυστυχώς επιβεβαιώνει την όχι μόνο την εκτίμηση αυτή, αλλά αποδεικνύει και αναδεικνύει την αδιαφορία και την άγνοια κινδύνου τουλάχιστον της νυν δημοτικής αρχής  του Θανάση Παπαδόπουλου.

Ο κ. Δημητρίου δημοσιεύει φωτογραφίες (οι οποίες αναδημοσιεύονται στο τέλος του άρθρου) από την πλημμύρα που έγινε λίγα χρόνια πριν (11, 12 Δεκεμβρίου 2021), λόγω της στένωσης της κοίτης του Βουραϊκού, στην περιοχή του "βάλτου" όπου κινδύνευσαν να αφανιστούν και οι περιουσίες των συμπατριωτών μας κατοίκων όχι μόνο των Καλαβρύτων και του Σκεπαστού, αλλά και των Κραστικών, Κέρτεζης ,Λαγοβουνίου , Κανδάλου και Πριολίθου.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Δημητρίου:

"...Θα αναφερθώ σήμερα σε ένα μείζων σημασίας πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τους κατοίκους του Σκεπαστού αλλά και τους κατοίκους Κραστικών, Κέρτεζης ,Λαγοβουνίου , Κανδάλου και Πριολίθου.

Κατέχοντας τον θεσμικό ρόλο του προέδρου στον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ) δηλώνω δημόσια πως έχω προβεί σε δεκάδες διαβήματα προς την περιφέρεια και τον δήμο για την μέριμνα της διάνοιξης του Βουραϊκού ποταμού αλλά και της διαμορφώσεως της εσωτερικής οδοποιίας του συνόλου του αναδασμιέου έργου.

Το μεν πρώτο ,η διάνοιξη του ποταμού είναι απαραίτητη για την αποφυγή πλημμύρων σε ενδεχόμενα καιρικά φαινόμενα όπως τα πρόσφατα στην Θεσσαλία. Έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα με πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις.

Τι θα γίνει άραγε στην πιθανότητα τέτοιας εντάσεως βροχοπτώσεων στην περιοχή μας;

Που θα οδηγηθεί ο υδάτινος όγκος που θα συσσωρευτεί; 

Τι περιουσίες θα πλημυρίσουν και θα καταστραφούν;

Τι κτηνοτροφικές μονάδες θα καταστραφούν μαζί με τα φιλοξενούμενα ζώα ;

Πόσες ζωές ενδεχομένως να κινδυνεύσουν;

Όσον αφορά το δεύτερο για την οδοποιία ο οργανισμός βάσει των οικονομικών του δυνατοτήτων κάνει το καλύτερο δυνατό."

Αυτό όμως που αποδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής, είναι το ακόλουθο έγγραφο του Δασαρχείου Καλαβρύτων, απάντηση σε αίτημα του ΤΟΕΒ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι, τις εργασίες εκβάθυνσης του Βουραϊκού, μπορεί να εκτελέσει ο Δήμος Καλαβρύτων, μετά από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΝ. Ενώ ο καθαρισμός της κοίτης από φερτά υλικά και την βλάστηση που εμποδίζει την ροή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από σύνταξη μελέτης.

 

α

Ρωτάω λοιπόν... 

1) Tι ενέργειες έχουν γίνει από μέρος του Δήμου Καλαβρύτων, προκειμένου να συναφθεί η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΝ;

2) Έχει προχωρήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαβρύτων στην σύνταξη μελέτης για τον καθαρισμό της κοίτης από τα φερτά υλικά και τη βλάστηση;

Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση, σε αυτό και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής όπως είναι η αγροτική οδοποιΐα, θα δοθεί από τον ίδιο τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, στην προγραμματισμένη ομιλία του στο Σκεπαστό.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος

Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής

Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Αποστολόπουλος Καρτα

 

 

 

 

 

 

a

 

a

 

s

 

a

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com