Έκθεση με θέμα την ευζωνική στολή το Μάρτιο στα Καλάβρυτα

Η Ευζωνική Στολή και η ιστορική διαδρομή της, μέσα από σαράντα έργα του Γιάννη Μυλωνά, είναι το θέμα της Έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στα Καλάβρυτα, με τη συνδρομή της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των φετινών επετειακών εκδηλώσεων για την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και την Απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων.

Η Έκθεση περιλαμβάνει συνολικά σαράντα έγχρωμες υδατογραφίες του ενδυματολόγου, οπλογνώστη και ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά μέσα απ’ τις οποίες αναπαρίσταται η ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής Στολής αλλά και της Προεδρικής Φρουράς.

Στη διάρκεια δε της Έκθεσης, Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με διαφορετικές ενδυμασίες, θα παρίστανται στο χώρο της Έκθεσης και θα προβαίνουν σε παρουσιάσεις τη ιστορίας και της αποστολής της Προεδρικής Φρουράς.

Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα του Πέτρινου Κτιρίου, στην κεντρική πλατεία Πετμεζαίων, απ’ την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου των Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου, έως και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, σε συνεργασία το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Η Ευζωνική Στολή είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας συνυφασμένο με τη λεβεντιά, με τη γενναιότητα, με το αδούλωτο πνεύμα και τον ηρωισμό. Είναι, παράλληλα, κι ένα κομμάτι της Ιστορίας της περιοχής μας η οποία πρωτοστάτησε στον Αγώνα του 1821, δίνοντας πρώτη -απ’ την Αγία Λαύρα- το σύνθημα ώστε αυτό που πολλοί τότε θεωρούσαν ακατόρθωτο, η Εθνική Παλιγγενεσία και η Απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους, να γίνει τελικά κατορθωτό», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Για τις ανάγκες της Έκθεσης, το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ήδη ενημερώσει το Δήμαρχο Καλαβρύτων ότι «για την άψογη διεξαγωγή των δράσεων της Έκθεσης, η αποστολή θ’ αποτελείται από δυο Αξιωματικούς και τέσσερις Εύζωνες».

Σκοπός του Δήμου Καλαβρύτων, πέραν της ανάδειξης του ιδιαίτερου ρόλου της Ευζωνικής Στολής και των αξιών που διαχρονικά σηματοδοτεί, είναι την Έκθεση να επισκεφθούν μαθητές σχολείων της περιοχής, μέλη πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

Ο Δήμος Καλαβρύτων εβδομάδες πριν είχε αποταθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να ενταχθεί η Έκθεση στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821. «Κι η απάντηση που λάβαμε ήταν άμεση. Έτσι, φέτος, θα έχουμε τη χαρά αλλά και τη τιμή να φιλοξενήσουμε μια Έκθεση που μέσα απ’ τα έργα του Γιάννη Μυλωνά παρουσιάζει την διαδρομή στο χρόνο μιας φορεσιάς που έχει άρρηκτα ταυτιστεί με την έννοια του ήρωα αλλά και με ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας μας», σημειώνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com