Δωρεά βιβλίων στη σχολική βιβλιοθήκη του "Ευσέβιος Κηπουργός"

Στη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του πατέρα του, αείμνηστου Δημητρίου (Μίμη) Καλδίρη του Γεωργίου, εκπαιδευτικού με πολυσχιδή προσφορά, στη
βιβλιοθήκη των σχολείων των Καλαβρύτων προχώρησε ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Καλδίρης.

Οι Δ/ντές και οι σύλλογοι των διδασκόντων του Σχολικού Συγκροτήματος Δ/θμιας Εκπ/σης «Ευσέβιος Κηπουργός» (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑ.Λ.), με ανακοίνωσή τους που υπογράφεται από τον Δ/ντη του ΓΕΛ Βασίλειο Σπανό, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Καλδίρη για την χειρονομία αυτή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν επίσης ότι, "η προσφορά αυτή έχει έναν ιδιαίτερο και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί το πνευματικό απόθεμα ενός πολυσπούδαστου συμπατριώτη μας με ξεχωριστή πνευματική παρουσία στα γράμματα και μεγάλο συγγραφικό έργο", ενώ τονίζεται ότι η ιστορική σχολική βιβλιοθήκη του «Ευσέβιος Κηπουργός», "αποτελείται από χιλιάδες τόμους βιβλίων με παλαιούς και νέους τίτλους σε όλες τις κατηγορίες, είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και μπορεί εύκολα να γίνει αναζήτηση με τίτλο ή συγγραφέα."

Η ανακοίνωση καταλήγει με την διαπίστωση: "Πιστεύουμε ότι και η δική σας προσφορά θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητά της σε τίτλους βιβλίων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν μαθητές, ερευνητές αλλά και δημότες των Καλαβρύτων."

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

αΟ Δημήτριος Καλδίρης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το έτος 1933 από τον Γεώργιο Καλδίρη-υποδηματοποιό και την Ακριβή  Αδαμοπούλου. Είχε άλλα έξι αδέλφια, τον Πάνο, την Τούλα, τον Γιάννη, τον Ντίνο, την Ευθυμία και τον Μανώλη. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε διαδοχικά Αρχαιολογία, Ιστορία, Θεολογία και Νομικά.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Κοζάνης και Φλώρινας ως παραγωγός και σχολιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών.

Παντρεύτηκε την Αγνή Δανάσκου και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιώργο, την Ακριβή και την Βασιλική. 

Έγραψε πολλά άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και εξέδωσε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν: 

«Η πιο μαύρη μέρα της Κατοχής»//«Το δράμα των Καλαβρύτων» 
«Ο θρήνος των Καλαβρύτων» //«Το ξύπνημα της λευτεριάς»
«Καλάβρυτα-Έγκλημα χωρίς τιμωρία»

Υπηρέτησε ως Διευθυντής σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια, ως Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, ως Διευθυντής στο Γυμνάσιο-Λύκειο στο Ζαΐρ και έχει τιμηθεί:

Με βραβείο Ιπεκτσί.//Με Δίπλωμα μετά Αργυρού Σταυρού ΕΕΣ

Με επαίνους από τη Σχολή Αμύνης, τον Νομάρχη Πατρών, τον Γενικό Επιθεωρητή Μ.Ε. Αχαΐας, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και

Με ευαρέσκεια από την Ελληνική Κοινότητα στο Ζαΐρ.

Ο Δημήτρης Καλδίρης αποτελεί ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για τη γενέτειρά του, τα Καλάβρυτα και το έργο του μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη για τις Καλαβρυτινές γενιές. 

Στις 13-12-1943 ο πατέρας του Γεώργιος Καλδίρης  και ο θείος του Κωνσταντίνος Καλδίρης  εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη Λάκα του Καπή. 

Χρίστος Φωτεινόπουλος

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com