Δήμος Καλαβρύτων: Οι εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια απ’ την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την Ύψωση του Λαβάρου στην Αγία Λαύρα

Με αφετηρία την Κλειτορία και κατάληξη την Κέρτεζη στις 23 Απριλίου ο Δήμος Καλαβρύτων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμηθεί η φετινή επέτειος των 202 χρόνων απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία, η επέτειος της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων ως της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και η επέτειος της ‘Ύψωσης του Λαβάρου της Επανάστασης στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Όπως έχει αναφερθεί, ο Δήμος Καλαβρύτων θα τιμήσει την επέτειο των 202 χρόνων απ’ την Έναρξη της Επανάστασης με σεβασμό στην Ιστορία, στον Αγώνα των προγόνων μας και στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την κατάσταση πένθους στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας αλλά και η περιοχή μας μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην Κλειτορία, στις 9.30 το πρωί τελέστηκε Τρισάγιο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στον ανδριάντα του στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε ομιλία απ’ τον συγγραφέα και λογοτέχνη Κωνσταντίνο Νικολόπουλο.

ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία στο Λειβάρτζι, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές θα μιλήσει με θέμα «Ελμάγαζας και Δημητράκης Ινταρές. Μια σπίθα στο ξεκίνημα του Αγώνα». Θ’ ακολουθήσουν αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, μετά την Αγρυπνία για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Αλεξίου, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η αναπαράσταση των γεγονότων της έναρξης της Επανάστασης απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».


 


 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ

Η Παρασκευή 17 Μαρτίου είναι η ημέρα της Εορτής του Πολιούχου των Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (7 π.μ.) με τον Όρθρο στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα. Στη συνέχεια, στις 8 το πρωί, θα γίνει η υποδοχή της Αγίας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου στην είσοδο της πόλης (πηγή Καλαβρυτινής). Και στη συνέχεια Λιτανεία, μέσω των οδών 25ης Μαρτίου-Κομμένου-Αγίου Αλεξίου-Δημάρχου Πάνου Πόλκα-Καλλιμάνη-Λοχ. Καποτά-25ης Μαρτίου.

Στις 12 το μεσημέρι, στο «Πέτρινο Κτίριο» θα εγκαινιαστεί η Έκθεση «Η Ευζωνική Στολή-Η Ιστορική Διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά», με την τιμητική παρουσία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

ΣΤΗ ΦΡΟΞΥΛΙΑ

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στη θέση Φροξυλιά στη Τουρλάδα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9.45 π.μ. με δοξολογία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θ’ ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο και ομιλία απ’ την φιλόλογο-συγγραφέα και επίτιμο Λυκειάρχη Μαρία Μπαλφούσια.

ΣΤΗ ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ

Επίσης την Κυριακή 19 Μαρτίου, στη θέση Χελωνοσπηλιά (Λυκούρια), οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν απ’ τις 9.45 το πρωί με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας, μετάβαση στο Μνημείο, Τρισάγιο κι εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Νασιόπουλο.

Θ’ ακολουθήσουν απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές της Λυκούριας που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη συνεργασία του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών θα κλείσουν με αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Χελωνοσπηλιάς απ’ τη Θεατρική Ομάδα «Πηγές Λάδωνα».

«ΛΑΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ»

Ακόμα, την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων στις 7.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί η ημερίδα με τίτλο «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821».

Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος Σπανός, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Ιστορικός -Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππος Μαζαράκης και ο Γενικός Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Αντώνιος Πετμεζάς.

Την ίδια μέρα, την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής για τους Αγωνιστές του 1821 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα, απ’ την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

Την Τρίτη 21 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν την επέτειο της Απελευθέρωσης τους πρώτης ελληνικής πόλη πού αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.

Στις 10.15 π.μ.: δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Αμέσως μετά ομιλία απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια.

Στη συνέχεια Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και στις 11.15 π.μ. η παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του Γυμνασίου, Λυκείων «Ευσέβιος Κηπουργός». Θ’ ακολουθήσουν η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος και στις 6.30 μ.μ. η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης και της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑ»

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, ξεκινά η «Ελευθερίας Πορεία». Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στην εκδήλωση συμπράττουν οι Δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, με παραδοσιακές στολές και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, θα παρελάσουν στην κεφαλή της μεγάλης μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ 1821

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, το κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Με Θεία Λειτουργία, στις 7 το πρωί, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.

Θ’ ακολουθήσουν (10.25 π.μ.) το Τρισάγιο κι η κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, η δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και η ομιλία απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής Απόστολο Νικολαΐδη. Θ’ ακολουθήσουν αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Ο 45ΟΣ ΓΥΡΟΣ ΘΥΣΙΑΣ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 2.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός του 45ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» και η απονομή επάθλων στους ποδηλάτες της διαδρομής Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων.


 

ΣΤΗΝ ΚΕΡΤΕΖΗ

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 23 Απριλίου, με το μνημόσυνο για τον Αγωνιστή του 1821 Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα στην Κέρτεζη, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπόλας».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελετάρχες έχουν οριστεί ο Αντιδήμαρχος Ευθύμιος Φλογεράς και ο δημοτικός υπάλληλος Νικόλαος Ρεστέμης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com