Αμέλεια; Ανεπάρκεια; Άγνοια; ή εσκεμμένη παράλειψη λόγω εμπάθειας;

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023, σε άρθρο στο KNet με τίτλο Για άλλη μια φορά παρωχημένη η ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων, έγινε αναφορά στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων και για την μη ενημέρωσή της όσον αφορά την διεύθυνση του νέου Δημαρχείου Καλαβρύτων.

Λίγη ώρα αργότερα, η ιστοσελίδα του Δήμου διορθώθηκε.

Άγνωστο όμως γιατί, αντί της σωστής διεύθυνσης οδός Δημάρχου Τόλη Τσεκούρα - πλατεία Πετμεζαίων Καλάβρυτα 25001, Ελλάδα, όπως είναι το σωστό και φαίνεται και στη φωτογραφία, γράφτηκε η διεύθυνση Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων - Πλατεία Πετμεζαίων, Καλάβρυτα 25001, Ελλάδα.

Αμέλεια; Ανεπάρκεια; Άγνοια; ή εσκεμμένη παράλειψη λόγω εμπάθειας;

Τουλάχιστον, για να μην υπάρχει το άλλοθι της άγνοιας ή της αμέλειας, παρουσιάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό για να μάθουν οι νεώτεροι και να... θυμηθούν οι παλαιότεροι ποιος ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Τόλης Τσεκούρας και ποια ήταν η συνεισφορά του στα Καλάβρυτα.

Τόλης Τσεκούρας (1925-1986)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα.

Ήταν τέκνο του Γεωργίου Τσεκούρα και της Ελένης Καλύβα, οι οποίοι είχαν και άλλα εφτά (7) τέκνα.

Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στα Καλάβρυτα και μετά από εξετάσεις εισήχθει στην Νομική Σχολή Αθηνών το έτος 1943, με σειρά επιτυχίας 35ος στους 300.

Δυστυχώς η καταστροφή των Καλαβρύτων από τους Ναζί και η εκτέλεση των δύο αδερφών του Βασιλείου και Σπυρίδωνα (Πίπη), τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Νομική Σχολή και να αναλάβει το εμπορικό κατάστημα/βιβλιοπωλείο της οικογένειας στο κέντρο των Καλαβρύτων, για την επιβίωση των υπολοίπων μελών της οικογενείας και μάλιστα ως προστάτης, αφού ο πατέρας του είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν.

Στην συνέχεια επανέφερε σε λειτουργία μαζί με τον Θάνο Τσαπάρα, την ηλεκτρική εταιρία παροχής ρεύματος στα Καλάβρυτα, που είχε ιδρύσει και λειτουργούσε ο πατέρας του Γεώργιος Τσεκούρας από το έτος 1924.

Ενυμφεύθει την Μαρίκα Λερούνη το έτος 1963 και απέκτησαν 2 τέκνα. Τον Γεώργιο και τον Βασίλειο Τσεκούρα.

Ασχολήθηκε παράλληλα με τα κοινά και τον Δήμο Καλαβρύτων.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, επί Δημαρχίας Τάκη Γεωργακόπουλου.

Το καλοκαίρι του 1970 επί Χούντας, αριστεροί φίλοι του και συμπατριώτες, τον έπεισαν να αναλάβει νέος Δήμαρχος Καλαβρύτων, προκειμένου να μην υπάρξει καμία συνέπεια γι αυτούς και τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, από το τότε καθεστώς της Χούντας.

Κατά την τριετή θητεία του ως Δήμαρχος Καλαβρύτων, έκανε πολλά και μεγάλα έργα, που άλλαξαν την όψη της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • η κάλυψη του ρέματος στο κέντρο της πόλης (η γνωστή βαρέλα),
 • η μαθητική εστία,
 • το γηροκομείο,
 • η ρυμοτομία,
 • η αγορά του χώρου για το στάδιο Καλαβρύτων,
 • η πλακόστρωση κεντρικής πλατείας κ.α.

Συγχρόνως μεσολάβησε για να μην απομακρυνθεί κανένας αριστερός από τα Καλάβρυτα.

Πέτυχε την επιστροφή από την Τρίπολη του εμπόρου Β.Κ., απέτρεψε την δικαστική καταδίκη του εμπόρου Δ.Μ., εγγυήθηκε και απέτρεψε την απόλυση του ιατρού Γ.Χ και τέλος εγγυήθηκε και απέτρεψε την απόλυση του αυτοδιοικητικού υπαλλήλου του Δήμου Ηλιουπόλεως και μετέπειτα δημάρχου Π.Π.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, στις 20/8/1986, επί δημαρχίας Πάνου Πόλκα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων έλαβε την 161/1986 απόφαση τιμώντας τον Δήμαρχο Τόλη Τσεκούρα για τις “Ανεκτίμητα πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στον Δήμο και σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής των Καλαβρύτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επίσης διετέλεσε:

 1. Μέλος της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων

 2. Πρόεδρος του ιδρύματος Βουγά/Ερυθρός Σταυρός

 3. Πρόεδρος Δ.Σ του Νοσοκομείου Καλαβρύτων

 4. Πρόεδρος του Σωματείου “Οι Φίλοι του Γηροκομείου”

 5. Μέλος του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων

 

Β.Χ.Α.

 

α

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com