Δήμος Καλαβρύτων - Δελτίο Τύπου και φωτο από την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και των Ευέλπιδων στα Καλάβρυτα

Οι Ευέλπιδες τίμησαν το Καλαβρυτινό Ολοκάυτωμα.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα.

Αντιπροσωπεία, εκατό μαθητών του τετάρτου έτους, της σχολής Ευελπίδων, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κο Νίκο Τόσκα και τον Διοικητή της Σχολής Ευελπίδων κο Δημήτρη Ρέσκο, επισκέφτηκαν σήμερα, Παρασκευή, 17 Απριλίου, τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και απέδωσαν τιμές στους νεκρούς του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τις 13/12/1943. Συγκεκριμένα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και το Διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, υποδέχθηκαν, στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του Δημάρχου Καλαβρύτων κου Γιώργου Λαζουρά, που απουσιάζει στην Αυστρία για θέματα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, κος Δημήτρης Χουλιάρας και οι βοηθοί Δημάρχου, Ευτυχία Παπαναγιώτου και Χαρά Γεωργακοπούλου, όπου έγινε και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Στη συνέχεια, μαζί με τους Ευέλπιδες επισκέφθηκαν τον τόπο θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (τη ράχη του Καπή), όπου μίλησαν στους Ευέλπιδες, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Διοικητής της Σχολής τους, για το συμβολισμό και τη σημασία της επίσκεψής τους στον ιερό αυτό χώρο, στον οποίο οι ναζί, εκτέλεσαν εξακόσιους Καλαβρυτινούς άνδρες.

Ο Υφυπουργός εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης, στα μηνύματα που εκπέμπει, διαχρονικά, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, που είναι μηνύματα Ειρήνης, καταδίκης του ναζισμού, καταδίκης του πολέμου, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Μετά, οι Ευέλπιδες και ο Υφυπουργός επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου, στα εκθέματα του Μουσείου, τους ξενάγησε ο πρώην Δήμαρχος και βουλευτής κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Η επίσκεψη αυτή των Ευέλπιδων, αποτελεί, μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Πάνου Καμμένου και του Υφυπουργού κου Νίκου Τόσκα, να επισκέπτονται μαθητές των στρατιωτικών σχολών τα διάφορα Ολοκαυτώματα της χώρας, με πρώτο το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με προφανείς σκοπούς, τη διατήρηση της μνήμης τους, την ανάδειξη των μηνυμάτων και νοημάτων που εκπέμπουν, τη διαπαιδαγώγηση των νέων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, δεδομένου ότι, ακόμα, υπάρχει και η μεγάλη εκκρεμότητα, σε σχέση με τα Ολοκαυτώματα, της καταβολής των Γερμανικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Μια εκκρεμότητα, την οποία, ο Δήμος Καλαβρύτων διεκδικεί αταλάντευτα, ασυμβίβαστα και χωρίς συμψηφισμούς μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, οι Ευέλπιδες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κος Γιώργος Λαζουράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, νωρίς το πρωί, με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κο Νίκο Τόσκα, τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η πρωτοβουλία αυτή, τιμά τους νεκρούς των Καλαβρύτων και δείχνει σεβασμό στη μαρτυρική μας πόλη και είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί, οι αυριανοί μικροί η μεγάλοι ηγέτες στρατιωτικών μονάδων της χώρας μας, θα γνωρίζουν την τραγωδία και τα δεινά του ναζισμού αλλά και τα μηνύματα της θυσίας των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, όπως και των άλλων Ολοκαυτωμάτων της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, θα επισκεφθούν την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων αντιπροσωπεία της Σχολής Ικάρων και της Σχολής τεχνικών υπαξιωματικών Αεροπορίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.