Δήλωση της Μαρίας Κανελλοπούλου για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σχετικά με τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εκτεταμένη καταστολή από πλευράς της Αστυνομίας, η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Παρ' όλη την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δυναμιτίσει το κλίμα, η σημερινή πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν ιδιαίτερα μαζική. Πάνω από χίλιοι συμπολίτες μας βρέθηκαν στους δρόμους της Πάτρας τιμώντας τη μνήμη του Αλέξανδρου και διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού, ενός νέου παιδιού να λάβει εκπαιδευτική άδεια και να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, όπως ορίζει άλλωστε και ο σωφρονιστικός κώδικας.

 

Η πορεία δυστυχώς σημαδεύτηκε από εκτεταμένη καταστολή. Η ΕΛ.ΑΣ., με πρόσχημα κάποια μεμονωμένα επεισόδια, επιτέθηκε στα μπλοκ ειρηνικών διαδηλωτών και προχώρησε σε αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και στους προσαχθέντες βρέθηκε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άνθρωποι ηλικίας 50 και 60 χρόνων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις αναίτιες επιθέσεις της Αστυνομίας.

 

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Είναι πάγια πρακτική της ΕΛ.ΑΣ., σε κάθε πορεία, να συλλαμβάνει κόσμο στο σωρό, σαν να αποτελεί δήθεν παράνομη πράξη η συμμετοχή σε μία κινητοποίηση.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. Πρέπει επιτέλους η Αστυνομία να αντιληφθεί ότι δεσμεύεται από τους νόμους του κράτους και ότι καθήκον της είναι να υπερασπίζεται τους πολίτες και όχι να τους συλλαμβάνει, τη στιγμή που ασκούν τα δικαιώματά τους.

 

Δεν πρόκειται να δεχτούμε σαν δήθεν φυσιολογικές τις επιλογές αυτές της Αστυνομίας. Αυτό το τροπάρι της αναίτιας καταστολής πορειών, επειδή αυτές δεν είναι αρεστές στην Κυβέρνηση, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν γίνεται οι διαδηλωτές να στοχοποιούνται - ουσιαστικά για τις απόψεις τους - και να φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

 

Φυσικά, δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο από μία Κυβέρνηση που για να κρατηθεί στην εξουσία επενδύει στον φόβο, στην ανασφάλεια και στην αποσταθεροποίηση. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως Κυβέρνηση - αν μας τιμήσει ο λαός με την εμπιστοσύνη του - δεν πρόκειται να σταματήσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. 

 

Η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αυτοσκοπός. 

 

Και, μιας και οι λέξεις "ευνομία" και "κράτος δικαίου" ακούγονται πολύ τις τελευταίες μέρες, θυμίζουμε ότι κράτος δικαίου είναι το κράτος στο οποίο η εκτελεστική εξουσία - και εν προκειμένω η Αστυνομία - δεσμεύεται από το νόμο και ακολουθεί πιστά τις επιταγές του, κατοχυρώνοντας έτσι τα δικαιώματα των πολιτών.

 

Ο αυταρχισμός θα μας βρει αντιμέτωπους

 

 

Η Βουλευτής  Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.