Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από την εκδήλωση για τους ηρωικά πεσόντες Καλαβρυτινούς στην Κύπρο

Δείτε φωτογραφίες και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων από την εκδήλωση για τους ηρωικά πεσόντες Καλαβρυτινούς στην Κύπρο.

Ο Δήμος Καλαβρύτων δεν ξεχνά.

Τιμά τους αγωνιστές, Καλαβρυτινούς, στην Κύπρο.


 

Μεγάλη επιτυχία, είχε, η εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες, Πέμπτη, 13 Αυγούστου, στα Καλάβρυτα, ο Δήμος Καλαβρύτων, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, προς τους τρεις (3) Καλαβρυτινούς ηρωικά πεσόντες και τους δεκαέξι (16) ηρωικά αγωνισθέντες, στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Στην κατάμεστη, μεγάλη αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, προσήλθαν, οι συγγενείς των ηρωικά πεσόντων και όλοι οι ηρωικά αγωνισθέντες, στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου, Καλαβρυτινοί και πλήθος Καλαβρυτινών πολιτών.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε, με τρισάγιο, στην μνήμη των τριών ηρωικά πεσόντων Λοχαγού Μηχανικού Βασιλείου Καποτά από τα Καλάβρυτα (+ 11-5-1964), Κων/νου Αντωνόπουλου, από τα Τριπόταμα(+ 20/26-7-1974) και Σωτηρίου Τζουρά, από τις Κορφές (+ 21-7-2974), το οποίο τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, τους βουλευτές του νομού Αχαΐας Βασίλη Χατζηλάμπρου και Νίκο Νικολόπουλο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κυπρίων Αχαΐας “ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ” κ. Αναστάσιο Στασή.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε, ημίωρο βίντεο, με τον αγώνα της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο και την ηρωική θυσία του διοικητή της, Συνταγματάρχου Καλμπουρτζή και την ανδρών της.

Ο γνωστός δικηγόρος από τη Λυκούρια και επίτιμος πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γιώργος Κοσμάς, παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή στρατηγό εν αποστρατεία, από την Κλειτορία, Δημήτριο Κούκουρα, υπολοχαγό, τότε, το 1974, στο Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και αγωνισθέντα ηρωικά κατά των Τούρκων εισβολέων, ο οποίος, με μια συγκινητική, γλαφυρή και εμπεριστατωμένη ομιλία του, μετέφερε και μετέδωσε στο κοινό τα ηρωικά και τραγικά γεγονότα που έζησε μαχόμενος στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, αναφέρθηκε στις αιτίες της Κυπριακής τραγωδίας και ανέδειξε τα μηνύματα του Ελληνοκυπριακού αγώνα καθώς και τη σημασία της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για την πραγματοποίηση της οποίας, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις ευχαριστίες του προς το Δήμο Καλαβρύτων και στο Δήμαρχο προσωπικά. Με νεώτερο δελτίο τύπου, θα δημοσιεύσουμε το πλήρες κείμενο της ιδιαίτερα σημαντικής ομιλίας του στρατηγού Δημητρίου Κούκουρα.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, επέδωσε στους συγγενείς των τριών (3) ηρωικά πεσόντων και στους ηρωικά αγωνισθέντες, τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα, τιμής ένεκεν, για τον ηρωικό αγώνα τους από τις τάξεις της ΕΛΔΥΚ, του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς ή της Α’ Μοίρας Καταδρομών, υπέρ της ακεραιότητας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας, κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου 1974.

Τέλος, η φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων παρουσίασε, σύντομο, μουσικό πρόγραμμα και η εκδήλωση, έκλεισε, με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν, επίσης, ο κ. Καραγιώργης, Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου, εκπρόσωπος του Πρέσβη, ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Αντιστράτηγος Κων/νος Μανίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής , εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δ. Χουλιάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Μαγκαφάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμος Κοντογιάννης, Σωτήρης Δουκλιάς και Βασίλης Καρράς, εκπρόσωπος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, ο Πρόεδρος της ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας κ. Βουρλιόγκας, ο εκδότης της εφημερίδας “Φωνή των Καλαβρύτων” κ. Πάνος Τσαπάρας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, μετά το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε: “Τα Καλάβρυτα και τα χωριά μας είναι πάντα πρωτοπόρα σ’ όλους τους Εθνικούς Αγώνες. Έτσι και στον αγώνα της Κύπρου είχαν τη δική τους ξεχωριστή και καθοριστική συμβολή.

Οφειλόμενο χρέος τιμής προς του Καλαβρυτινούς που έπεσαν και αγωνίσθηκαν στην Κύπρο αποτελεί η σημερινή εκδήλωση, που αν κρίνουμε από την προσέλευση των συμπολιτών μας, έπρεπε να την πραγματοποιήσουμε για να τιμήσουμε τους συμπολίτες μας. Εκφράζω το θαυμασμό μου σ’ αυτούς τους ηρωικά πεσόντες και αγωνισθέντες, γιατί, μας διδάσκουν, ότι το χρέος προς την Πατρίδα, είναι πάνω και από την ίδια μας τη ζωή. Συγχαρητήρια αξίζουν και στο στρατηγό Δημήτρη Κούκουρα, για την πρωτοβουλία του και την εξαιρετική και σημαίνουσα ομιλία του”.


 


 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.