Δείχνει το δρόμο η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»

Μια κοινή προσπάθεια των συλλόγων της Επαρχίας Καλαβρύτων για την προώθηση του πολιτισμού και των αναγκών των κατοίκων του Δήμου Καλαβρύτων έχει ξεκινήσει (προηγούμενο άρθρο του kalavrytanet). Η ομοσπονδία συλλόγων ''ο Αρχαίος Κλείτωρ'' που έχει ιδρυθεί το 2002 με πλούσια μέχρι σήμερα δράση, λόγω του θεσμικού της ρόλου, έχει αναλάβει το σημαντικό έργο της συσπείρωσης των συλλόγων ολόκληρης της Επαρχίας. Το πρώτο ζητούμενο είναι οι κάθε είδους εκδηλώσεις που γίνονται στην περιφέρεια του Δήμου μας και αφορούν ιστορικούς,πολιτιστικούς,αθλητικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους να γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει την δράση και τις ανάγκες κάθε συλλόγου. Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη προταθεί και έχει γίνει αποδεκτό από προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο μια τέτοια καταγραφή, ώστε ο Δήμος Καλαβρύτων να έχει μια συνολική εικόνα των οικονομικών κυρίως αναγκών των συλλόγων στο σύνολό τους με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι αληθινές δράσεις.

Σε πρώτη φάση λοιπόν η ομοσπονδία συλλόγων ''ο Αρχαίος Κλείτωρ '' συμμετείχε στην προσπάθεια κοινής εκτίμησης των αναγκών για τις ιστορικές εορταστικές εκδηλώσεις, για τα προεπαναστατικά κινήματα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, στην γεωγραφική περιοχή των χωριών της Κατσάνας, της Δημοτικής Ενότητος Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, στα μνημεία Φροξυλιάς και Χελωνοσπηλιάς.

Ακολουθεί απόσπασμα δημοσιεύματος από το συνεργαζόμενο KLEITORIANEWS

Με θέμα την καλύτερη συνδιοργάνωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων Φορέων, των ιστορικών εορταστικών εκδηλώσεων, για τα προεπαναστατικά κινήματα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, στην γεωγραφική περιοχή των χωριών της Κατσάνας, της Δημοτικής Ενότητος Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, στα μνημεία Φροξυλιάς και Χελωνοσπηλιάς, παρευρέθησαν Πρόεδροι και μελή των Διοικητικών Συμβουλίων, για ανταλλαγή απόψεων:

Από την Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», παρίστανται, οι: ο Πρόεδρος Καμπέρος Χρήστος, και Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων  Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος»,

ο Αντιπρόεδρος Μούσιος Σωκράτης και Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Λυκουριωτών «Ο Προφήτης Ηλίας»,

ο Γενικός Γραμματέας Κατσιάρης Κων/νος και Πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Από την Σύλλογο Λυκουριωτών παρευρέθη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Κοντογιάννης Χρήστος.

Από τον Σύλλογο Απανταχού Τουρλαδαίων «Ο Άγιος Ανδρέας», ο Πρόεδρος, Αιδεσιμώτατος Ιερέας, Πατέρας Σπυρίδων Καζάνης και τα μέλη Αναγνωστόπουλος Γεώργιος, Κοκκότης Γρηγόριος και Αναγνωστόπουλος Παν/της.

Από τον Σύλλογο των Εξ Αγίου Νικολάου Καλαβρύτων Αποδήμων «Ο Άγιος Νικόλαος», ο Πρόεδρος Γκίκας Ιωάννης.

Από την Ένωση Αποδήμων Πλανητεριωτών «Χελμός», ο Πρόεδρος Βαγενάς Άγγελος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Από Την Αδελφότητα Φιλιωτών Καλαβρυτινών «Ο Άγιος Βλάσσιος» ο Γενικός Γραμματέας Ζωγράφος Λάμπης και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Από τον Σύλλογο των Απανταχού Λευκασίων «Ο Άγιος Δημήτριος», ο Πρόεδρος Σκάρπας Αθανάσιος.

Από τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γλάστρας, ο Πρόεδρος Παπαναγιώτου Νικόλαος.

Από των εν Αθήναις- Πειραιεί και Απανταχού Δρυμοτών Καλαβρύτων «Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες», ο εκπρόσωπος κ. Μπουζιώτης Παν/της και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Από τον Σύλλογο Απανταχού Άνω Κλειτορίων «Καρνεσιωτών», Ο Πρόεδρος κ. Μπαλαφούτας Σπήλιος.

Από το Σύλλογο Απανταχού Καστελλιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος», ο Πρόεδρος Γιαννακόπουλος Αθανάσιος.

Από τον Σύλλογο Λειβαρτζινών, το μέλος κ. Παπακωνσταντόπουλος Νικόλαος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Από την άϋλη εφημερίδα Kalabrytaneus ο Διευθυντής και εκδότης κ. Νικόλαος Κυριαζής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.

Διετυπώθησαν απόψεις εποικοδομητικές, για την όσο το δυνατόν καλύτερη  παρουσία των εορτασμών στα δύο μνημεία Φροξυλιάς και Χελωνοσπηλιάς, των προεπαναστατικών κινημάτων της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, στην γεωγραφική περιοχή των χωριών της Κατσάνας, της τ. Επαρχίας Καλαβρύτων.

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθή την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, το πρωϊ. Το πρόγραμμα θα συνταχθή και θα εκδοθή από το Δήμο Καλαβρύτων, ως θεσμικού φορέα εντός των προσεχών ημερών και θα περιλαμβάνει όλους τους εορτασμούς στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα- , καθώς και σε όλα τα χωριά των Καλαβρύτων, όπου οργανώνονται εορτασμοί της Εθνικής Ιστορικής Επετείου της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, εναντίον των Τούρκων κατακτητών και δυναστών του Ελληνικού Γένους…  

Υπήρξε ομοφωνία να συμβάλλουμε όλοι και να κινητοποιήσουμε πολλούς Καλαβρυτινούς καθώς και άλλους Συνέλληνες, από την υπόλοιποι Ελλάδα, να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις αυτές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»,  Καμπέρος Χρήστος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ό,τι οι παρουσία της Ομοσπονδίας και όλων των φορέων είναι και απαιτείται να είναι συνδιοργανωτές με τον Δήμο Καλαβρύτων. Επίσης στα δύο μνημεία να υπάρχουν δύο μικροφωνικές εγκαταστάσεις, για την αρτιότερη επιτυχία των εορτασμών. Η καταγραφή των φορέων στο πρόγραμμα να ακολουθεί την θεσμική σειρά και δεοντολογία.

Ο πρόεδρος Βαρβιτσιώτης Δημήτριος, μεταξύ άλλων πρότεινε να πραγματοποιηθή  το Σαββάτο στις 14 Μαρτίου 2015, το βράδυ Εσπερίδα, με θέμα το «Γιοφύρι του Αμπίμπαγα», με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Νασιόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Αρμπουναίων και έγινε αποδεκτό. Και από την επόμενη χρονιά ο εορτασμός να είναι διήμερος και σε δύο χρονικές στιγμές κεχωρισμένως, για καλύτερη παρουσία και συμμετοχή. Παρεπέμφθει το θέμα για να εξετασθεί  αργότερα.

Ο Πατέρας Σπυρίδων Καζάνης, αφού ευχήθηκε να είναι εξ ουρανού όλοι ευλογημένοι και ειρηνικοί, γιατί οι εορτασμοί αυτοί είναι για όλους τους Καλαβρυτινούς καθώς και για όλο το Ελληνικό Γένος και πρέπει να είμεθα όλοι μαζί και να συνεορτάζουμε με αγάπη και ανιδιοτέλεια και αυτό να το μεταδίδουμε και στα παιδιά μας. Να εκτυπωθούν δίπτυχες κάρτες και αναγράφονται συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, για να διαβάζουν και να ενημερώνονται όλοι Καλαβρυτινοί, άλλα και οι Συνέλληνες από τα άλλα μέρη της Ελλάδος. Και κατέληξε όλοι να παρευρεθούμε, με αγάπη και σύμπνοια και στα δύο μνημεία. Απηύθυνε κάλεσμα να πάμε στο Ιερό Ναό , στο Περιστέρι Αττικής όπου ιερουργεί, να εκκλησιασθούμε και να μας ευλογήσει για μια καλή ζωή επί γής, ατενίζοντες την αιώνια φωτεινότητα…

Τέλος επισημάνθηκε από τον κ. Γρηγόρη Κοκκότη, συνταξιούχο καθηγητήν μέσης εκπαιδεύσεως και τον κ. Παπακωνσταντόπουλο Νικόλαο, να  γίνει κινητοποίηση στα σχολεία να παρευρεθούν τα παιδιά μαθητές για να διδαχθούν τα ιστορικά γεγονότα και ως μύστες να τα κρατήσουν στην καρδιά και στο νούν των και κληρονομικώς να μεταλαμπαδεύσουν στους επόμενους, την δοξασμένη ιστορία της Ελλάδος, που διδάσκει αενάως , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ «..ΑΠΟ ΤΟ ΚOΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ…»

Έληξε η συζήτησε φιλικώς και με ευχές, για καλή επιτυχία στους εορτασμούς των προεπαναστατικών κινημάτων του 1821, στην 25η Μαρτίου 2015, στην Κατσάνα,  στα Καλάβρυτα και στα άλλα χωριά μας.

Αθήναι 28-2-2015

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»

Ο Πρόεδρος Χρήστος Θ. Καμπέρος και

Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Αλ. Κατσιάρης

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.