ΔΑΦΝΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Η εορτή της Αγίας Παρασκευής

Στο απάνω χωριό, κάτω από το λόφο του Αϊ-Μάμα, στη γειτονιά του Αγ. Χαραλάμπους βρίσκεται ένα ακόμα όμορφο εκκλησάκι της Δάφνης. Η Αγία Παρασκευή, μικρή και γραφική κρύβεται ανάμεσα στα σπίτια των πιστών της που καθημερινά της εναποθέτουν τις ελπίδες τους.

Μια μικρή αυλή πλακώστρωτη, πεντακάθαρη και περιποιημένη, οδηγεί στο εσωτερικό του ναού. Ένας ναός γεμάτος τοιχογραφίες μιας παλιότερης εποχής. Ένας ναός που για πολλές δεκαετίες  φιλοξενούσε τις βαπτίσεις των κατοίκων της Δάφνης και πρωταγωνιστεί σε πολλά φωτογραφικά άλμπουμ του προηγούμενου αιώνα.

Σήμερα ο ναός έχει πλήρως ανακαινιστεί. Οι προσφορές και η αγάπη των κατοίκων καθώς και η αμέριστη φροντίδα του πάτερ Νικόλαου Σωτηρόπουλου, εφημέριου του Αγ. Χαραλάμπους, την μεταμόρφωσαν σε ένα αληθινό κόσμημα του χωριού μας.

Και φέτος ανήμερα στη γιορτή της θα χτυπήσει η μικρή της καμπάνα και θα μαζευτούν όλοι κουβαλώντας γλυκά, άρτους, κεράσματα, αναψυκτικά για να τιμήσουν τη μνήμη της αγίας αλλά και λαμπάδες που θα ανάψουν μπροστά στη θαυματουργή της εικόνα εκπληρώνοντας το τάμα τους.

Ξενιτεμένοι που βρίσκονται στο χωριό για διακοπές, ντόπιοι, νέοι και νέες, κυράδες μιας άλλης εποχής που λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους περιμένουν τη γιορτή της καλής τους γειτόνισσας για να πάνε στη λετουργίακαι να μεταλάβουν, όλοι θα είναι εκεί για να γιορτάσουν, να ευχηθούν, να θυμηθούν αυτούς που έχουν φύγει και να δώσουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά.


Και του χρόνου!!!


Γεωργία Κουτσιουρή 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.