Χωρίς μέτρα πυρασφάλειας και φέτος η Δάφνη

Απροστάτευτη απέναντι στις πυρκαγιές είναι και φέτος όπως κάθε χρόνο η Δάφνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Τα λιγοστά οχήματα της πυροσβεστικής δεν επαρκούν. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια με τους απεριποίητους κήπους και τα οικόπεδα με τα ξερά χόρτα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Το δάσος του Αϊ-Μάμα με τα αιωνόβια δέντρα που αγγίζουν σχεδόν τα σπίτια του χωριού δεν διαθέτει ούτε ζώνες πυροπροστασίας, ούτε κρουνούς ώστε να γεμίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε ώρα ανάγκης. Η μοναδική υδροφόρα του δήμου καλείται να καλύψει όλα τα χωριά του πρώην δήμου Παϊων δηλαδή μια έκταση 99.325 τ.χμ. κάτι που το καθιστά πρακτικά αδύνατον.
Επιπλέον δεν πρέπει να μας διαφεύγει η κλιματική αλλαγή με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και την αυξημένη θερμοκρασία που αυξάνουν τις πιθανότητες πυρκαγιάς.
Στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα όταν οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ανέμους που θα ξεπερνούν τα 35 km/h τις επόμενες μέρες, όλη η περιοχή είναι ανοχύρωτη απέναντι σε έναν τέτοιο κίνδυνο.
Η αντιμετώπιση μια δασικής πυρκαγιάς  κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη και γι' αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε  περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος.
 
Στη Δάφνη εκτός από τον καθαρισμό των κεντρικών οδικών δικτύων από τα ξερά χόρτα, δεν έχουμε δει καμία άλλη κίνηση πρόληψης.
 
Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν η δασική υπηρεσία σε συνεργασία με την δημοτική αρχή να έχει προβεί σε ενέργειες όπως : 
η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κυρίως στα μεγάλα δάση του Αϊ-Μάμα και στην τοποθεσία Μπαρμπούς,
οι περιπολίες από δασικούς υπαλλήλους, η κατασκευή κι άλλων πυροσβεστικών κρουνών αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων τόσο για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στην αρχή της όσο και για να καταλάβουν ότι απαγορεύεται αυτή την περίοδο να ανάβουν φωτιές στις αυλές τους ή στα χωράφια τους.
Μην ξεχνάμε ότι μεγάλες πυρκαγιές ξεκίνησαν από μικρές εστίες σε αυλές σπιτιών.
 
Ας μας απαντήσει ο κύριος Δήμαρχος λοιπόν, πια είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί φέτος ώστε να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας; Ώστε να μην χάσουμε την περιουσίας μας και τα υπάρχοντά μας σε μία νύχτα και κυρίως να μην θρηνήσουμε θύματα;
 
Μήπως πρέπει να κάνουμε επίκληση στη θεά τύχη και να ελπίσουμε άλλη μια χρονιά να είναι με το μέρος μας;
 
 
 
Κουτσιουρή Γεωργία

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.