Στο Χελμό Καλαβρύτων, και πρότυπος σταθμός μέτρησης περιβαλλοντικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εγκαινιάσθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στην υψηλότερη κορυφή του Χελμού, από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, το Δήμαρχο Αιγίου Θανάση Παναγόπουλο και το Διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ενέργειας και Ασφάλειας του Ερευνητικού Κέντρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κ. Στούμπο και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπροσώπων φορέων των Καλαβρύτων (Χιονοδρομικό Κέντρο και Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού), ο πρότυπος, σύγχρονος και καινοτόμος, διεθνούς εμβέλειας, σταθμός μέτρησης Περιβαλλοντικής και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Νωρίτερα, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Τμηματάρχης του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και ειδικός επιστήμονας κ. Κώστας Ελευθεριάδης, αναφέρθηκε, στη σημασία και στην αξία του σταθμού αυτού και στο χρονικό της κατασκευής του.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς μετά τα εγκαίνια του Σταθμού στο Χελμό δήλωσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιστήμονες και τα στελέχη του ερευνητικού κέντρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ που εμπνεύσθηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν, το πρότυπο, υπερσύγχρονο και καινοτόμο αυτό, διεθνούς εμβέλειας, επιστημονικό έργο. Ο Δήμος Καλαβρύτων και το Χιονοδρομικό μας Κέντρο παρείχαμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε, κάθε, ζητηθείσα συνδρομή και βοήθεια.

Έτσι, η υψηλότερη κορυφή του Χελμού, σιγά – σιγά γίνεται ένα διεπιστημονικό πάρκο διεθνούς εμβέλειας, αφού, ο Σταθμός αυτός κατασκευάσθηκε, δίπλα, στο αστεροσκοπείο μας ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ, και δίπλα, στο μοναδικό Χιονοδρομικό μας Κέντρο, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας. Να είναι καλορίζικος ο σταθμός και να προσφέρει και σε μας και στην Ελληνική και Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τα πολύτιμα και χρήσιμα συμπεράσματά του.».

 

Ακολουθεί η Περιγραφή έργου και οι Γενικοί του στόχοι

Το έργο EnTeC περιλαμβάνει ένα σύνολο στενά συνδεδεμένων δραστηριοτήτων που έχουν ως άμεσο στόχο την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι.Π.Ρ.Ε.Τ.Ε.Α.), του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος FP7 –REGPOT. Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Αναβάθμιση της υφιστάμενης ερευνητικής υποδομής, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων, την απόκτηση νέου εξοπλισμού και την αναβάθμιση τους σε Υποδομές Εθνικής Εμβέλειας για τις ανάγκες όχι μόνο από πλευράς παγκόσμιας καινοτομίας αλλά και την ικανοποίηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποχρεώσεων της χώρας για την Υποβολή Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Δεδομένων

  • Δημιουργία του σταθμού υποβάθρου μεγάλου υψομέτρου στο Χελμό για τη μελέτη και παρακολούθηση των παραπάνω χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας και την ένταξη του στις Εθνικές και Ευρωπαικές υποδομές μεγάλης εμβέλειας.

  • Στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ του ΙΠΡΕΤΕΑ και ερευνητικών φορέων διεθνούς φήμης του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου, σχετικών με την ανάπτυξη τεχνολογιών παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και την έρευνα για το κλίμα. Η δράση αυτή στοχεύει επίσης στην διασύνδεση της διεπιστημονικής έρευνας με εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής και τελικούς χρήστες.

  • Διάχυση των επιστημονικών επιτευγμάτων και των ερευνητικών δυνατοτήτων του ΙΠΡΕΤΕΑ, με στόχο την αύξηση της προβολής του έργου του Ινστιτούτου και την επέκταση των συνεργασιών στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε & Α).

  • Επιδίωξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Υποδομών , μέσω της δημιουργίας ενός κατάλληλου σχεδίου καινοτομίας και της ανάπτυξης αποτελεσματικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την οικονομική στήριξη για όλο το φάσμα των προτεινόμενων δραστηριοτήτων Ε & Α, και μετά το πέρας του έργου EnTeC .

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, το έργο EnTec στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση καινοτόμων δράσεων Ερευνας και Ανάπτυξης με κορυφαία δραστηριότητα τη δημιουργία σταθμού Υποβάθρου στην κορυφη του όρους Χελμός. Η συγκεκριμένη Ερευνητική Εγκατάσταση, παρά τη μικρή απαίτηση σε κτηριακή υποδομή από πλευράς έκτασης, έχει τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά Καινοτόμου Ερευνητικής Υποδομής πάνω στην ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών για την Ατμοσφαιρική ρύπανση και την Έρευνα για το Κλίμα. Αναμένεται να αποτελέσει Εθνική Υποδομή Υψηλής Σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα γενικότερα με προεκτάσεις σε Παγκόσμια κλίμακα.

Στα πλαίσια του έργου προτείνεται ένα σύνολο στενά συνδεδεμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αυξήσουν την συνεισφορά του ΙΠΡΕΤΕΑ στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής και στην ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα προωθήσουν σημαντικά την επιστημονική αριστεία, την προβολή και την ενεργό συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Επιπλέον, το έργο EnTec υποστηρίζει δραστηριότητες δικτύωσης όσον αφορά την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, με άλλα «άριστα» ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Έμφαση δίνεται στην επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών και την καθιέρωση σχεδίου κινητικότητας του ερευνητικού προσωπικού σε συνεργασία με υψηλής ποιότητας φορείς Ε & Α, οι οποίοι ουσιαστικά θα παρέχουν καθοδήγηση για τις προβλεπόμενες δραστηριότητες του ΙΠΡΕΤΕΑ.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.