Αύξηση αγριογούρουνων και στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων και στο Δήμο Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των κατοίκων.
Καθημερινά οι αγρότες αντικρύζουν κατεστραμένες εκτάσεις με καλαμπόκι και τριφύλλι.
Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!
Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.
Ένας λόγος για την αύξηση των αγριογούρουνων, είναι η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι.Έτσι τα ζώα βρίσκουν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.
Δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της θηροφύλαξης,και η  μείωση αντίστοιχα των περιστατικών λαθροθηρίας.
Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου (4ο στη σειρά κατάταξης μετά την μπεκάτσα, τον λαγό και τις τσίχλες).
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία έχει ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού αγριογούρουνου αλλά και συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα. Να  υποδεικνύουν, δηλαδή, τα δασαρχεία τις περιοχές όπου υπάρχει υπερπληθυσμός των ζώων και ό,τι 'χτυπάνε' να δημοπρατείται από τα δασαρχεία ή να δωρίζεται σε ιδρύματα.
Όσον αφορά τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία έχει προτείνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού για την αποζημίωση των αγροτών, οι περισσότεροι από τους οποίους πλήττονται από επιθέσεις αγριογούρουνων σε εκτάσεις δίπλα σε δάση και προστατευόμενες, από τη σύμβαση για τους Υδροβιότοπους Διεθνούς σημασίας (RAMSAR), περιοχές.
Ελπίζουμε αυτό να ισχύσει και στην περιοχή μας για να μην δούμε το εισόδημα των κατοίκων της να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο.

Γεωργία Κουτσιουρή
Πηγή: Το Ποντίκι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.