Αυτή την ώρα στο Intercontinental η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Γιάννη Ανδρόπουλου

Παρουσία εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλαδου και πολλών επωνύμων, γίνεται αυτή την ώρα στο Intercontinental η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ανδρόπουλου "Ένας αιώνας δράση. Το οδοιπορικό της ζωής μου", ο οποίος σήμερα γιορτάζει και τα 90α γενέθλιά του!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα 350 ατόμων, το βιβλίο προλόγισαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΚΤΩΡΑ Δ. Κούτρας, ο καρδιοχειρουργος Χρήστος Λόλας και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες του κατασκευαστικού και όχι μόνο κλάδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων Λεωνίδας Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Λειβαρτζίου Καλογεράκης Παναγιώτης και ο πρόεδρος των Λειβαρτζινών Αθήνας Φράγκος Παναγιώτης.

Ο Γιάννης Ανδρόπουλος με καταγωγή από το Λειβάρτζι, εκ των ιδρυτών της κατασκευαστικής εταιρείας "Αρχιρόδον", διατηρούσε για μεγάλο διάστημα δικό του γραφείο στην τεχνική εταιρεία Αθηνά που ήταν εκ των ιδρυτών της (σ.σ την εταιρεία έχει εξαγοραστεί η J&P Άβαξ).  Άφηνε μάλιστα άφωνους τους συνομιλητές του όταν μαζί με τα ανδραγαθήματα στις κατασκευές τους αφηγείτο με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο όσα έζησε κατά την διάρκεια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην γενέτειρά του τα Καλάβρυτα, εκείνος κατάφερε να διαφύγει όπως είχε αποκαλύψει, χάρη στα …σωματικά του προσόντα. Ο Γερμανός λοχαγός της Βέρμαχτ γλίτωσε την τελευταία στιγμή το 14χρονο αγόρι που βρέθηκε μπροστά του αφού εξαιτίας της μικροσκοπικής του διάπλασης τον πέρασε για παιδί! Έτσι γλίτωσε από το μαρτύριο της μαζικής σφαγής που αφάνισε όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων με απίστευτη βαρβαρότητα. Ήταν γραφτό ο νεαρός τότε έφηβος να ζήσει και να μεγαλουργήσει στα πέρατα του κόσμου.

 

Ο κ. Δ. Κούτρας αναφέρει για το βιβλίο τα εξής:

O Γιάννης Ανδρόπουλος είναι ένα από τα ιστορικά στελέχη που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ενασχόλησή του με το επάγγελμα του κατασκευαστή συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του κατασκευαστικού γίγνεσθαι στη χώρα.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι μέσα από τις προσωπικές προσπάθειες και περιπέτειες του Γιάννη Ανδρόπουλου, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο του Ένας αιώνας δράση. Το οδοιπορικό της ζωής μου, καταγράφεται με τον πιο αξιόπιστο τρόπο και με παραστατικότητα η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας, καθώς και η υποχρεωτική «απόδρασή» του στο εξωτερικό τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και η οδύσσεια των πρωταγωνιστών της.
Ο Γιάννης Ανδρόπουλος, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με τα περιορισμένα μέσα της εποχής του, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία, στην άριστη λειτουργία και στη γιγάντωση των επιχειρήσεων που διηύθυνε για πολλά χρόνια, προβάλλοντας τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο και την αξιοσύνη των Ελλήνων μηχανικών στις ξένες αγορές.
Θεωρώ πως η ανάγνωση του βιβλίου του Γιάννη Ανδρόπουλου είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους πρωταγωνιστές αυτής της ανορθωτικής πορείας του κλάδου αλλά και του τόπου γενικότερα. Σήμερα, μάλιστα, που ο κατασκευαστικός κλάδος αναζητά παρόμοιες διεξόδους και αποκτά εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με τη θαρραλέα επέκτασή του στο εξωτερικό, έχουμε ν’ αντλήσουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα από το ωραίο αυτό πόνημα. Η μελέτη του θα συμβάλει στη γνωστοποίηση και στη συνειδητοποίηση της ανεκτίμητης προσφοράς των πρωτοπόρων εκπροσώπων του κλάδου και των πολλών αξιόλογων συνεργατών τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στον κατασκευαστικό τομέα παγκοσμίως.
Τέλος, τόσο οι σοφές παραινέσεις του συγγραφέα για την επαγγελματική ανέλιξη και τις απαιτήσεις της όσο και οι φιλοσοφικές απόψεις του για τη στάση ζωής του καθενός μας αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους και ιδιαιτέρως για τη νέα γενιά.
Εύχομαι στον Γιάννη Ανδρόπουλο πολλά χρόνια δημιουργικής δράσης και τον ευχαριστώ για όσα πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει.

Δημήτριος Κούτρας
Διπλωματούχος Μηχανικός Μ.Μ. ΕΜΠ
Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
6 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.