Άσκηση στο κρύο; Γιατί όχι!

Τα οφέλη της άσκησης στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας είναι γνωστά και αναντίρρητα για όλες και όλους όσους σέβονται τον εαυτό τους. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια και στην μικρή πόλη μας, όλο και περισσότεροι δημότισσες-ες κάθε ηλικίας, σπάζοντας τα στερεότυπα και ενστερνιζόμενοι τα οφέλη της κίνησης, ασχολούνται συστηματικά με κάθε είδους άσκηση. Με απλά λόγια «βρίσκονται σε κινητικότητα».

Μιλώντας όμως για συστηματική άσκηση στα Καλάβρυτα, η πρώτη δυσκολία που θα έλθει στο μυαλό μας έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες τον χειμώνα. Πραγματικά σε μια περιοχή με έντονο κρύο, αν και τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες είναι ηπιότερες και με πολλές εναλλαγές, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αποθαρρύνουν ακόμα και πολύ ένθερμους οπαδούς της άσκησης για να είναι συνεπής στο πρόγραμμά τους. Αξίζει τον κόπο να τολμήσουμε; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλής;

Στο πρώτο ερώτημα ας θυμηθούμε αρχικά και εμπειρικά τη συντριπτική πλειοψηφία των παλαιότερων κατοίκων της πόλης μας που κατά κύριο λόγο ασχολούνταν με επαγγέλματα και σε κάθε εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Σπάνια συναντούσες παχύσαρκους. Ήταν όλοι τους κανονικής σωματικής διάπλασης και υγιείς. Και ίσως κάποιοι από εμάς θα έχουμε ακούσει αυτό που έλεγαν τους κρύους χειμώνες: «το κρύο καίει λίπος». Αυτό είναι μια εμπειρική παρατήρηση και μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί. Ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι μπροστά στο τζάκι με τα ροφήματα και τα βουτήματα.

Όμως νεώτερες επιστημονικές έρευνες έρχονται να αποδείξουν την παραπάνω παραδοχή. Όπως η τελευταία που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology και προτρέπει όσες και όσους θέλουν αυτό το χειμώνα να κάψουν λίπος, να ασκηθούν στην ύπαιθρο. Η Καναδική μελέτη  από το Λαυρεντιανό Πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι η εντατική άσκηση στον κρύο καιρό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες καύσεις λιπώδους ιστού συγκριτικά με την προπόνηση σε κλειστό και θερμαινόμενο χώρο. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, ενώ η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι καλύτερη για την καύση λίπους συγκριτικά με την άσκηση μέτριας έντασης. Η διαλειμματική προπόνηση-άσκηση περιλαμβάνει διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με διαλλείματα ανάπαυσης ή μικρής έντασης. Ωστόσο και η θερμοκρασία παίζει ρόλο στην ταχύτητα καύσης θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Mάαστριχτ έδειξε ότι, όταν αθλείσαι σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 17 βαθμών Κελσίου, αυξάνεται ο αριθμός των θερμίδων που καις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας ανακάλυψαν ότι, όταν προπονείσαι για κάποιους μήνες στο κρύο, βελτιώνονται οι επιδόσεις σου και η φυσική σου κατάσταση συνολικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάψει ακόμη και 30% περισσότερες θερμίδες όταν βρεθεί σε κρύο περιβάλλον.

Το ποσοστό των λευκών και καφέ λιποκυττάρων που αποθηκεύουν το λίπος στο ανθρώπινο σώμα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλειδί στην παχυσαρκία.

Στο παρακάτω βίντεο της Αμερικανής Χημικής Εταιρείας αναλύεται πώς ακριβώς το κρύο βοηθά το ανθρώπινο σώμα να «κάψει» επιπλέον θερμίδες.

https://youtu.be/p-yVmpQoDTk

Η παρατήρηση με τις έρευνες ότι τα καφέ, αυτά που «καίνε» το λίπος αυξάνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες, αποκάλυψε ότι η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι το μυστικό για να κάψεις περισσότερο λίπος.

Η άσκηση σε κρύο περιβάλλον δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Μπορεί να λειτουργήσει όμως προσθετικά σε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα και να βελτιώσει πολύ την ποιότητα της ζωής μας. Εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Καλαβρύτων, έχουμε δύο βασικές προϋποθέσεις για να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών: ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και μια μεγάλη περίοδο με μέτριες και χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με πρόνοια και σύνεση ώστε με άνεση και ασφάλεια να βελτιώσουμε την υγεία μας. Η πρόνοια έχει να κάνει με: ιατρικό έλεγχο, κατάλληλο ντύσιμο, απαραίτητο εξοπλισμό. Η σύνεση έχει να κάνει με: την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, την παρέα που πάντα βοηθά να χαιρόμαστε περισσότερο την προσπάθειά μας.

Τέλος χρήσιμη μπορεί και πρέπει να αποδειχτεί η συνεισφορά της Δημοτικής αρχής στους τομείς:

  • Του συντονισμού ενός οργανωμένου κινήματος για την «καθημερινή άσκηση» που θα ενθαρρύνει και θα περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κατοίκων, με σχεδιασμένο έλεγχο-πρόγραμμα και σε πολλές και εναλλακτικές δραστηριότητες (περπάτημα σε μονοπάτια, επισκέψεις σε σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής, σκί αντοχής κ.ά.) πέραν αυτών που υπάρχουν

  • Της διάχυσης της προσπάθειας και σε άλλα μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα

  • Της δημιουργίας ασφαλών μονοπατιών και χώρων άσκησης

  • Της σωστής και πλήρους αξιοποίησης του Δημοτικού Σταδίου Καλαβρύτων

  • Της παρέμβασης στο πρόβλημα των «αδέσποτων» αλλά και των «δεσποζόμενων αδέσποτων» σκύλων που αποτρέπουν πολλές φορές τη μεμονωμένη ή και παρεΐστικη διάθεση των δημοτών.

Βασίλειος Νικ. Σπανός

Γυμναστής

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.