Ας προσέχατε κύριε Δήμαρχε!!! - Αγωνία και προβληματισμός Λαζουρά για τη σημαντική υστέρηση της χρηματοδότησης του Κράτους προς τους Δήμους...

γράφει ο Β. Αποστολόπουλος

Την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς για τη σημαντική υστέρηση της χρηματοδότησης του Κράτους προς τους Δήμους.

Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου από το Δήμο Καλαβρύτων, το οποίο δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου, αναφέρεται ότι, δεν έχει αποδοθεί στους δήμους το 30% των χρηματοδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015, και ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν οι δήμοι να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους.

Επίσης αναφέρεται ότι, στον «αέρα» βρίσκονται τα έργα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι, δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

Μάλλον κάπως αργά "αγωνιάτε" και "προβληματίζεστε" κύριε Δήμαρχε. Η αγωνία και ο προβληματισμός σας, αν δεν είναι προσχηματικός, θα έπρεπε να υπήρχε όταν, μοιράζατε λεφτά δεξιά και αριστερά σε συλλόγους, (αρκετούς από αυτούς μάλλον ανενεργούς;), κάνατε απευθείας αναθέσεις με πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα σε ιδιώτες χωρίς στην ουσία να παράγουν ανάλογο έργο και αμελούσατε για την είσπραξη των χρεών των ιδιωτών προς το Δήμο.

Η μήπως δεν έχουν γίνει όλα αυτά; Μην τολμήσετε να στείλετε το λογαριασμό στους δημότες, ούτε να μειώσετε το μισθό των υπαλλήλων του Χιονοδρομικού, όπως ακούγεται από μάλλον αξιόπιστες πηγές. Εκεί οι άνθρωποι δουλεύουν μέρα νύχτα σε αντίξοες συνθήκες και δεν κάθονται πίσω από γραφεία να κάνουν πολιτική.

Χρηστή και σωστή διαχείριση χρειάζεται. Ο Δήμος Καλαβρύτων μπορεί να γίνει ένας από τους πιο υγιείς οικονομικά Δήμους της Ελλάδας. Φτάνει να τον διοικήσουν ικανοί τοπικοί άρχοντες!!! Και... αυτό είναι στο χέρι των δημοτών.

 

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαβρύτων  και τα Δελτία Τύπου της ΚΕΔΕ έχουν ως εξής:

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

 

 

Σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση του Κράτους προς τους δήμους. Δεν έχει αποδοθεί στους δήμους το 30% των χρηματοδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015. Ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν οι δήμοι να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους.

 

Στον «αέρα» τα έργα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι, δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

 

 

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς μετά και την χθεσινή (29-10-2015) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με την οποία, αναδεικνύεται η γνωστή και διαπιστωμένη σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση του Κράτους προς τους Δήμους και η μη χορήγηση παράτασης στα έργα του ΕΣΠΑ περιόδου 2007 – 2013, εκφράζει την αγωνία του και τον προβληματισμό του, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου, κατά το επόμενο διάστημα, ότι θα υπάρχει τεράστια δυσχέρεια ή και αδυναμία χρηματοδότησης, αναγκαίων έργων, δράσεων, υπηρεσιών και προμηθειών, που προγραμματίζει ο Δήμος κατ’ έτος και που ζητούν οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των 66 τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας και να προωθήσουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας και την κατανόηση απ’ αυτούς αλλά και από τους αιρετούς του Δήμου μας, της πραγματικής και σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας και ελαχιστοποίησης και περιορισμού των πόρων που παρέχονται στους Δήμους (και στον μικρό, ορεινό και με περιορισμένες και πενιχρές οικονομικές δυνατότητες Δήμο Καλαβρύτων) και της στενότητας και αδυναμίας ισοσκελισμού των προϋπολογισμών τους, επισυνάπτονται τα σχετικά Δελτία Τύπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

 

1.

Σημαντική υστέρηση στη χρηματοδότηση της Πολιτείας προς τους δήμους.

Δεν έχει αποδοθεί στους δήμους το 30% των χρηματοδοτήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

Ορατός ο Κίνδυνος να μην μπορούν οι δήμοι να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους.


 

Στην απόφαση να συγκληθεί το επόμενο διάστημα έκτακτη Γενική Συνέλευση, με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των δήμων, προχώρησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η σύγκληση της συνεδρίασης κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η ροή χρηματοδοτήσεων των δήμων για το 2015 υστερεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ απομένουν μόλις 2 μήνες για να κλείσει ο χρόνος.

Σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η άμεση απόδοση των σχετικών ποσών υπάρχει ο κίνδυνος οι δήμοι να μην μπορούν να “ισοσκελίσουν” τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες να υστερηθούν από σημαντικές και προγράμματα κοινωνικές παροχές όπως για παράδειγμα το Βοήθεια στο Σπίτι.

Οι βασικότερες υστερήσεις αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων των δήμων μέσω ΣΑΤΑ, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τα προγράμματα υλοποίησης ΟΚΑΝΑ. Επιπλέον η αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει κανένα ποσό για τις Οφειλές Παρελθόντων Ετών. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στις χρηματοδοτήσεις των Περιφερειακών Ενώσεων και της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την εισήγησή του ότι «σήμερα οι Δήμοι καλούνται να ασκήσουν αρμοδιότητες που οριακά αντέχουν τα ισχνά οικονομικά τους».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού είναι 1.810 εκ. € από τα 2.572 εκ. € που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό, δηλαδή ποσοστό 70,4 %. «Προφανώς, πρέπει μέχρι και τον Δεκέμβριο, να αποδοθεί ολόκληρο το ποσό στους Δήμους. Εκτιμούμε το ποσό αυτό ως ελάχιστο για να μπορεί ένας Δήμος να λειτουργήσει στοιχειωδώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι εκτός από την απόδοση των τακτικών εσόδων για το 2015 θα πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και μέσων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ Βαθμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη έχουμε ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως:

- Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται στο Ν.3852/2010

- Εκπόνηση ενός «Προγράμματος Απόδοσης των νέων Παρακρατηθέντων», από το 2009 μέχρι και σήμερα, όπως εφαρμόστηκε στην προηγούμενη περίοδο, αφού πρώτα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση των Δημοσίων Εσόδων. Να επισημανθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι ύψους 1,7 δις. € και αποδίδονται κάθε χρόνο 213,9 εκ. € στους δήμους. Για την φετινή χρονιά δεν έχει αποδοθεί το οφειλόμενο ποσό.

- Επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους (από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%), κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

- Μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Προώθηση μέτρων δημοσιονομικής αποκέντρωσης, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών, όπως αναφέρουμε και στο ψήφισμά μας στο τακτικό συνέδριο της Χαλκιδικής.


 

2.

Στον «αέρα» τα έργα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης , δεν θα δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων από την Ε.Ε.

Η επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου, ως απάντηση στο αίτημα που υπέβαλλε η Κ.Ε.Δ.Ε. προς την Επιτροπή Περιφερειών για τη χορήγηση παράτασης ενός έτους της περιόδου επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ( δηλ. ως τις 31-12-2016), επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Η ξεκάθαρη απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου ότι:

1. δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013,

2. το ενδιαφέρον της Ε.Ε. εστιάζεται στη μη απώλεια πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και όχι στην ολοκλήρωση των έργων των Δήμων,

3. δίνεται μεν δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 να μεταφερθούν στην περίοδο 2014-2020, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μελλοντικά έργα των Δήμων, όμως έργα της τρέχουσας περιόδου διαχειριστικά δεν μπορούν να μεταφερθούν,

επιβεβαιώνει τους φόβους της Κ.Ε.Δ.Ε., οι οποίοι έχουν εκφραστεί από τον Απρίλιο του 2015, αφενός για τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αφετέρου, για την αδράνεια της Κυβέρνησης να θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση αλλά και την αδυναμία της να πετύχει την παράταση του προγράμματος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη διαχείρισης του ΕΣΠΑ, για να θέσει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες θα θέσει εκ νέου τα προβλήματα που δημιουργεί στους ελληνικούς Δήμους η μη παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Επισυνάπτεται η επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κ. Κρέτσου:


 

Αξιότιμε κύριε Πατούλη,

Σχετικά με το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Περιφερειών για παράταση ενός έτους της περιόδου επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (δηλαδή έως την 31.12.2016), παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα εξής:

1. Επί της ουσίας του αιτήματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2014 δεν συμφώνησε στη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της περιόδου επιλεξιμότητας. Ζήτησε όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η κείμενη νομοθεσία. Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή τροποποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το κλείσιμο των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 διευκολύνοντας έτσι την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων και τα έργα φάσης1. Ταυτόχρονα εντατικοποίησε τις εργασίες της Ομάδας Κρούσης για Καλύτερη Υλοποίηση (Task Force for Better Implementation).

2. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρεί ότι στα κράτη μέλη που βρίσκονται σε ύφεση η έγκαιρη ολοκλήρωση των συγχρηματοδοτούμενων έργων βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της επιτάχυνσης των χρηματοδοτικών ροών προς την πραγματική οικονομία και της διατήρησης ή και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

3. Ωστόσο, προκειμένου αφενός, να μην υπάρξουν απώλειες στην κοινοτική χρηματοδότηση και αφετέρου, να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31.12.2015, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές έχουν εξετάσει σε βάθος το θέμα και τα πιθανά σενάρια κλεισίματος των προγραμμάτων 2007-2013. Από την από κοινού εξέταση φαίνεται να προκύπτει ότι τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΤΠΑ, στα οποία ως επί το πλείστον τα έργα δήμων περιλαμβάνονται, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν κινδυνεύουν με απώλεια κοινοτικών πόρων.

4. Επιπλέον, η Επιτροπή εκτιμά ότι ένας μεγάλος αριθμός έργων βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο, είναι εύλογο να αναμένεται σημαντική απορρόφηση πόρων των κατά τους τελευταίους μήνες του 2015.

5. Η Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει τις Ελληνικές αρχές να απορροφήσουν στο σύνολο τους πόρους των διαρθρωτικών Ταμείων έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των χρηματοδοτικών ροών ειδικά για την Ελλάδα. Η τροποποίηση του κανονισμού (EE) αριθ. 1303/2013 προτάθηκε για να αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή κατά 100%. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει την ελάφρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 2 δις ευρώ. Επιπλέον, με την κατάργηση του 95% ως όριο πληρωμών, η καταβολή του υπολοίπου 5% πριν το κλείσιμο των προγραμμάτων μεταφράζεται σε ταχύτερη πληρωμή κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα. Επίσης, η δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 στην περίοδο 2014-2020 αποτελεί συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Όσον αφορά το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 300 εκ ευρώ ως μέρος του δανείου για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση (Υπεύθυνη Τμήματος: Κα Sabine Bourdy, τηλ. +3222980291 και ηλεκτρονική διεύθυνση: Sabine.Bourdv@,ec.europa.eu).


 

Με εκτίμηση,

Corina CREΤU


 

 

Β. Αποστολόπουλος

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.