Το ''Βάλε λίγο παραπάνω βρε ΕΛΣΤΑΤ '' σε ένα προβλέψιμα εφιαλτικό μέλλον

άρθρο του Θεοδ. Ν. Παπαδόπουλου

Η αντίδραση δημάρχων για τις κοινωνίες των οποίων "άνοιξε το φως" η πρόσφατη απογραφή και αναγκάστηκαν να παραδεχθούν την πραγματικότητα και την γύμνια, είναι η γνωστή παλαιοκομματική μέθοδος της ένστασης κατά του αποτελέσματος, ώστε με πολιτικό τρόπο να πετύχουν χαριστική πράξη για τον δήμο τους. Καλύτερα από όλους γνωρίζουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι ότι ακόμα και στην απογραφή του 2011 τα στοιχεία ήταν ήδη παραφουσκωμένα και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σήμερα όμως που απειλείται η χρηματοδότηση, ο αριθμός συμβούλων , αντιδημάρχων , ειδικών συμβούλων και η άπλετη ευχέρεια απευθείας αναθέσεων, ξύπνησαν από τον λήθαργο που αυτοβούλως είχαν πέσει για δεκαετίες γιατί προτιμούσαν να απολαμβάνουν την ραστώνη της εξουσίας, παρά να παλέψουν με τα θηρία της εγκατάλειψης, της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού τους.

Oπως αναφέρει στο Lifo.gr ο καθηγητής δημογραφίας κ. Βύρων Κοντζαμάνης, ένας από τους καλύτερους γνώστες της ιστορίας των απογραφών αλλά και των σύγχρονων μεθόδων, εντοπίστηκαν μεν λάθη και παραλείψεις, αλλά τονίζει ότι ο Πολιτικός που έχει γνώση των προβλημάτων που προέκυψαν πρέπει να εκτιμά ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλης έκτασης διορθώσεις εκ των υστέρων. Επίσης στο ίδιο άρθρο κυβερνητικός αξιωματούχος διατυπώνει κριτική για τους παραπονούμενους δημάρχους αναφέροντας ότι : «Οι δήμαρχοι, όταν έπρεπε να κινητοποιηθούν, δεν το έκαναν. Τώρα κάποιοι πηγαίνουν στην ΕΛΣΤΑΤ και λένε “βάλε λίγο παραπάνω”. Δεν νομίζω όμως ότι διορθώνεται έτσι»

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μετά από σχετική ένσταση, πολιτικό ρουσφέτι εμφανίζει σε ένα δήμο πληθυσμό που θα του ''παραγγείλει'' ο δήμαρχος. Ας υποθέσουμε επίσης ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τα αμφίβολης ακρίβειας στοιχεία προηγούμενης καταμέτρησης. Αυτό θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα των δημάρχων και των αυλικών τους, αλλά θα διευρύνει τραγικά το πρόβλημα για την κοινωνία.

ΠΩΣ;

'Ενα εξαιρετικό άρθρο του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου που βασίζεται σε επιστημονική προσέγγιση διαμορφώνει δυστυχώς μια τραγική εικόνα για το μέλλον των δήμων που γίνονται χωριά.

Στο άρθρο αυτό που δημοσίευσε το My -OTA.gr Γήρανση πληθυσμού. Το μέλλον είναι άσχημο και προβλέψιμο. Ο σημαντικός ρόλος των Δήμων | My-OTA.gr (myota.gr) μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής δυσοίωνα.

Το φαινόμενο της γήρανσης θα αλλάξει άρδην τους προϋπολογισμούς των δήμων. Διότι πάνω από το 50% σε πολλές περιοχές δεν θα έχουν ανάγκη ούτε από γήπεδα, ούτε από σχολεία, ούτε από θέσεις στάθμευσης, ούτε θα παράγουν πολλά σκουπίδια, ούτε τίποτα από τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Το 50% της κοινωνίας θα έχει ανάγκη από άλλες υπηρεσίες πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν βρίσκεται στο μέγεθος του πληθυσμού αλλά στην σύνθεσή του ( μικρό ποσοστό νέων και μεγάλο ηλικιωμένων).

Αυτοί που νομίζουν ότι εξαιρούνται από το πρόβλημα της γήρανσης, οι σημερινοί 40ρηδες και 50ρηδες δηλαδή, θα είναι τα πρώτα θύματα γιατί οι πολιτικοί δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τη νέα πραγματικότητα. Το κράτος που ούτως ή άλλως σταδιακά αποσύρεται θα αδυνατεί να παρέμβει ακόμη και εκεί που θα είναι παρόν.

Έτσι ο πρώτος θεσμός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα θα είναι οι δήμοι, διότι εκατοντάδες ή χιλιάδες ηλικιωμένοι, θα χρίζουν ιατρικής βοήθειας, μοναχικά άτομα, με κατάθλιψη και χωρίς επαρκές εισόδημα, αφού υπό συνθήκες ασφαλιστικής υποχρηματοδότησης οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Στην τεράστια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία σήμερα γίνονται υπέρογκες επενδύσεις. Η λεγόμενη silver economy περιλαμβάνει λυτρωτικές υπηρεσίες (ρομποτική ιατρική, τηλεϊατρική, remote ψυχολογική υποστήριξη, κατ΄οίκον εξυπηρέτηση, γηριατρική, ενεργός γήρανση κλπ), όμως αναπτύσσεται μόνο γι αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν.

Η ανάγκη φυσικά δεν θα είναι μόνο ιατρικής φύσεως. Θα έχει την μορφή: γραφειοκρατικής εξυπηρέτησης, κοινωνικότητας, προμηθειών, ασφάλειας, μεταφοράς, συντήρησης του οικιακού περιβάλλοντος, χρήσης νέων τεχνολογιών, επικοινωνίας κλπ.

Σήμερα υπάρχουν κάποιοι δήμοι που προετοιμάζονται.

Ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τα στελέχη τους, εφαρμόζουν πιλοτικά προγράμματα και διαμορφώνουν δομές.

Η τεράστια όμως πλειοψηφία των δήμων δεν κάνει τίποτα απολύτως. Συνεχίζει να λειτουργεί τον παρωχημένο πια θεσμό των ΚΑΠΗ με ένα τεράστιο κόστος αναλογικά. Τα ΚΑΠΗ πρέπει να μετεξελιχθούν άμεσα σε οργανισμούς υποστήριξης της τρίτης ηλικίας με ολοκληρωμένες εξωστρεφείς υπηρεσίες για όλους τους ηλικιωμένους.

Δεν ασκείται σχεδόν καμία ολοκληρωμένη πολιτική, αφιερωμένη στους ηλικιωμένους. Και όπως φαίνεται δεν θα ασκηθεί μέχρι να έρθει η κόλαση στις γειτονιές και στα χωριά.

Όσοι πολιτικοί άρχοντες δοκιμάστηκαν για μια, για δυο, για τρεις δεκαετίες και δεν κατάφεραν να πετύχουν έστω την ηλικιακή ισορροπία για τις κοινωνίες που τους εμπιστεύτηκαν κατ επανάληψη την τύχη τους, αλλά κατάφεραν να "υποθάλψουν" τη δημιουργίας αυτής της δημογραφικής "βόμβας", πρέπει να μην εθελοτυφλούν επιδιώκοντας να μετατοπίσουν το πρόβλημα με βάση τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές. Επιβάλλεται να σκεφτούν, με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο, την υγιή πρακτική της σκυτάλης που θα απευθύνεται σε ανθρώπους ξεκούραστους, διψασμένους και κυρίως καταρτισμένους.

Παπαδόπουλος Ν. Θεόδωρος.

a

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com