Κάποιοι ξέρουν να τιμούν τους δικούς τους πρόσφυγες από τη μικρασιατική καταστροφή...

Λάβαμε προχθές από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, δελτίο τύπου το οποίο αφορά Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης που διοργανώνει ο ίδιος ο σύλλογος την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00, στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» και έχει τον τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά…» .

Η εκδήλωση αυτή γίνεται με την ευκαιρία του έτους μνήμης προσφυγικού ελληνισμού και (αντίθετα από ότι έπραξε ο Δήμος Καλαβρύτων στην αντίστοιχη συναυλία του Γ. Νταλάρα  την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821), γίνεται για να τιμηθούν και οι πρόσφυγες του Αιγίου, που έφθασαν στο λιμάνι της πόλης στις 22 Οκτωβρίου 1922 με το πλοίο ΠΛΑΤΑΙΑΙ..

Αυτοί οι οποίοι, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Χορευτικού Ομίλου, "Σαν τα τρελά πουλιά, τρομαγμένα από το κακό και με αβέβαιο προορισμό αλλά με ελεύθερο πνεύμα, πέταξαν οι πρόσφυγες της Ιωνίας κι ήρθαν και φώλιασαν σε νέες πατρίδες, ανάμεσά τους και στο Αίγιο". 

Προήρθαν από διάφορα μέρη (Αρτάκη, Αδραμύττι, Αλάτσατα, Ρόδα, Βουρλά, Παλαιές Φώκαιες, Σμύρνη, Αϊβαλί, Άδανα, Προύσσα, Νικομήδεια, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Καρς, Αμυσσός) αλλά κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια (Αφησσία ή Οφιούσα, Κούταλη, Μαρμαρά ή Προικόννησο, Αλώνη ή Πασαλιμάνι).

Τα έντυπα της εκδήλωσης τα κοσμεί η μαρμαρινή σαντάλα, ένα ακόμα υψηλού συμβολισμού στοιχείο που έρχεται να μας μεταφέρει σε αλλοτινές ευτυχισμένες και ήρεμες στιγμές πριν ξεσπάσει η συμφορά, όταν οι ντόπιοι κάτοικοι του Μαρμαρά και πρόγονοι πολλών σημερινών κατοίκων του Αιγίου έβγαιναν στην Προποντίδα να ψαρέψουν παλαμίδες και κολιούς με αυτό το πανέμορφο σκαρί. 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αφού πούμε συγχαρητήρια στον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου για την όμορφη αυτή εκδήλωση, δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου όπως ακριβώς μας το έστειλαν:

 

Εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου

«Σαν τα τρελά πουλιά…»

Ένας αιώνας μέσα σε μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, ώρα 21:00 - Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς»


 

2022: έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού

Το 2022 είναι έτος με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς χαρακτηρίστηκε ως έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού. Πριν από έναν αιώνα ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στον τόπο μας χιλιάδες βασανισμένες ψυχές, μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που μεγαλούργησαν αλλά δεν ξέχασαν.

«Σαν τα τρελά πουλιά…»

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, πιστός στην αποστολή του για έρευνα, γνώση, διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, τιμά το έτος μικρασιατικής μνήμης και με υψηλό αίσθημα σεβασμού στους πρόσφυγες του ‘22 παρουσιάζει εκδήλωση με τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά». Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος να περιγραφούν τόσο παραστατικά, γλυκόπικρα και βαθειά συμβολικά τα βουβά συναισθήματα των προσφύγων κάθε εποχής. Σαν τα τρελά πουλιά, τρομαγμένα από το κακό και με αβέβαιο προορισμό αλλά με ελεύθερο πνεύμα, πέταξαν οι πρόσφυγες της Ιωνίας κι ήρθαν και φώλιασαν σε νέες πατρίδες, ανάμεσά τους και στο Αίγιο.

Η μαρμαρινή σαντάλα

Οι πρόσφυγες του Αιγίου προήρθαν από διάφορα μέρη (Αρτάκη, Αδραμύττι, Αλάτσατα, Ρόδα, Βουρλά, Παλαιές Φώκαιες, Σμύρνη, Αϊβαλί, Άδανα, Προύσσα, Νικομήδεια, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Καρς, Αμυσσός) αλλά κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια (Αφησσία ή Οφιούσα, Κούταλη, Μαρμαρά ή Προικόννησο, Αλώνη ή Πασαλιμάνι) κι έφθασαν στο λιμάνι του Αιγίου στις 22 Οκτωβρίου 1922 με το πλοίο ΠΛΑΤΑΙΑΙ.

Η μαρμαρινή σαντάλα, ένα ακόμα υψηλού συμβολισμού στοιχείο που κοσμεί τα έντυπα της εκδήλωσης, έρχεται να μας μεταφέρει σε αλλοτινές ευτυχισμένες και ήρεμες στιγμές πριν ξεσπάσει η συμφορά, όταν οι ντόπιοι κάτοικοι του Μαρμαρά και πρόγονοι πολλών σημερινών κατοίκων του Αιγίου έβγαιναν στην Προποντίδα να ψαρέψουν παλαμίδες και κολιούς με αυτό το πανέμορφο σκαρί.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά τους πρόσφυγες του Αιγίου

Η εκδήλωση ξετυλίγεται γύρω από τις μουσικές και τους χορούς τεσσάρων περιοχών: της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ερυθραίας και της Προποντίδας, από την οποία κυρίως κατάγονται οι πρόσφυγες του Αιγίου. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναμφίβολα το κεντρικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά όχι το μόνο. Με έμφαση στην Προποντίδα και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου εδώ και καιρό ερευνά σιωπηλά, σχεδιάζει, επιμελείται και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία που θα εγείρουν μνήμες και συγκίνηση σε όσους βρεθούν στο Υπαίθριο Θέατρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ» το βράδυ της 7ης Αυγούστου 2022. Εκατό χρόνια μετά, όλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένοι με το προσφυγικό στοιχείο και η μικρασιατική μνήμη αφορά όλους μας. Η μικρασιατική μνήμη είναι η ιστορική μας μνήμη, η οικογενειακή μας ιστορία και ανεκτίμητος πλούτος στο εργαστήρι της ψυχής μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

 

a

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com