Μήπως είναι η ώρα η πόλις των Καλαβρύτων να τιμήσει, με την ανέγερση προτομής, τον μεγάλο ευεργέτη της επαρχίας Καλαβρύτων Αλέξανδρο Φωτήλα.
Του Σπύρου Α. Σοκορέλη
Κύριε Αποστολόπουλε στις 25 Ιουνίου 2018 είχα απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του τότε Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων με θέμα: «Φιλική παρότρυνση, προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων, για να τιμηθεί ο μεγάλος ευεργέτης των Καλαβρύτων Αλέξανδρος Φωτήλας».
Ουσιαστικά πρότεινα στον εν λόγω σύλλογο, στις δραστηριότητες του να συμπεριλάβει κάποιες εκδηλώσεις ανάδειξης του έργου και της προσωπικότητας επιφανών συμπατριωτών μας, που με το έργο τους και τον τρόπο ζωής τους τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό τίμησαν τα Καλάβρυτα.
Μεταξύ αυτών σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση την πρώτη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Φωτήλας και αυτόν τους πρότεινα να τιμήσουν, παραθέτοντας και τότε όπως και τώρα μια σειρά στοιχεία τα οποία συνηγορούσαν στην προσπάθεια όπως τα Καλάβρυτα, η γενέτειρα της σημαντικής αυτής Καλαβρυτινής μορφής τον τιμήσουν.
Κύριε Αποστολόπουλε, ο Αλέξανδρος Φωτήλας ήταν νομικός, πολιτικός και δημοσιογράφος, γεννήθηκε το 1847 στα Καλάβρυτα και ήταν εγγονός του προκρίτου των Καλαβρύτων Ασημάκη Φωτήλα.
Πολιτεύθηκε για πρώτη φορά το 1879 εκλεγόμενος βουλευτής Καλαβρύτων επανεξελέγη τα έτη 1882, 1885, 1887, 1892, 1899, 1902, 1905 και 1910 . Σαν βουλευτής ακολούθησε μόνιμα το κόμμα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη.
Επί κυβερνήσεων του Χαρίλαου Τρικούπη έδειξε την πραγματική του αξία και πάνω απ’ όλα την αγάπη του για την γενέτειρά του. Με δικές ενέργειες ολοκληρώθηκαν τρία μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πόλη των Καλαβρύτων αλλά για ολόκληρη την επαρχία, τα έργα αυτά ήταν:
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων.
Ο δρόμος Πατρών – Καλαβρύτων.
Η ίδρυση του Γυμνασίου Καλαβρύτων το 1883, για τη λειτουργία του οποίου προσέφερε την πατρική του οικία στα Καλάβρυτα.
Ο Αλέξανδρος Φωτήλας στην πολιτική διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του και πέθανε πάμπτωχος με τη συνείδησή του όμως ήρεμη και υπερήφανος γιατί τη ζωή του την αφιέρωσε στην εξυπηρέτηση σημαντικών έργων και όχι να εξασφαλίσει πλούτο και προσωπική ευμάρεια.
Το 1934 η γενέτειρά του (η τότε κοινότητα Καλαβρύτων) αποφάσισε να τον τιμήσει προχωρώντας στην ανέγερση προτομής, για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε ερανική επιτροπή αποτελούμενη από ομάδα Καλαβρυτινών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το σύνολο των κατοίκων της πόλης. Την ερανική επιτροπή αποτελούσαν οι: Τάκης Κώης (πρόεδρος της κοινότητας Καλαβρύτων), Λεωνίδας Παπανδρέου (πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου), Α. Συριόπουλος (πρόεδρος ιατρικού συλλόγου), Αντώνιος Οικονόμου (Γυμνασιάρχης), Μιχάλης Φεφές (πρόεδρος εμπορικού συλλόγου), Αναστάσιος Κατσίνης (δικηγόρος) και Ανδρέας Τσαπάρας (έμπορος), με σκοπό την ανέγερση προτομής του μεγάλου ευεργέτη των Καλαβρύτων Αλέξανδρου Φωτήλα.
Η επιτροπή είχε έρθει σε συνεννόηση με τον μεγάλο γλύπτη της εποχής Κωνσταντίνο Δημητριάδη, ο οποίος είχε εκπονήσει και το ηρώον της Αγίας Λαύρας.
Η ερανική επιτροπή είχε απευθύνει έκκληση στο σύνολο των Καλαβρυτινών φυσικών προσώπων και φορέων όπως δώσουν τον οβολό τους για την ανέγερση της προτομής σαν δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Φωτήλα.
Άγνωστο γιατί δεν προχώρησε εκείνη η εξαιρετική προσπάθεια των Καλαβρυτινών της εποχής εκείνης.
Μήπως μετά από 88 περίπου χρόνια ήρθε ο χρόνος η τρίτη γενιά εκείνων των Καλαβρυτινών αναλάβει να συνεχίσει, εκείνη τη προσπάθεια και να προχωρήσει στις όποιες ενέργειες απαιτηθούν και να ολοκληρωθεί το όνειρο εκείνων των Καλαβρυτινών του 1934, σαν ένα μικρό δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο, του τόσο ξεχασμένου από τους ευργετηθέντες συμπατριώτες του, Αλέξανδρου Φωτήλα.
Υ.Γ.
Όσο απάντησε σε σένα το τότε Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων, άλλο τόσο απάντησε και σ’ εμένα.
Σπύρος Σοκορέλης
Copyright © 2021 Β. Αποστολόπουλος All Rights Reserved
Προσθήκη νέου σχολίου