Συνάντηση Αλεξοπούλου με μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη χώρα μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλίας- Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Την επίσημη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με Πρόεδρο την Ελληνικής καταγωγής κα. Μαριέττα Καραμανλή, υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βασίλειος Διγαλάκης, η Γραμματέας κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου και βουλευτές, μέλη της επιτροπής από την Αντιπολίτευση.

Η Ελληνική πλευρά  αναφέρθηκε  στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ και στηρίζονται διαχρονικά στην παιδεία και στον πολιτισμό. Το  γεγονός ότι 10% των λέξεων της Γαλλικής γλώσσας είναι Ελληνικές και η Γαλλία μοιράζεται με τους ‘Έλληνες τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με πολλές επετειακές εκδηλώσεις εκφράζουν ένα μέρος από αυτά που μας ενώνουν. Η θέση όμως του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απερίφραστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, υπερασπιζόμενο τον θρησκευτικό, αρχιτεκτονικό και ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου, η πολύτιμη αρωγή της Γαλλίας στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά και η ξεκάθαρη τοποθέτησή της,  σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της ποιότητας της σχέσης και της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ζητήθηκε η στήριξη της γαλλικής αντιπροσωπείας, με αφορμή την λειτουργία 28 Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας με Έλληνες εκπαιδευτικούς, στην επαναφορά υπολογισμού της βαθμολογίας που έδιναν τα τμήματα αυτά, στο απολυτήριο των γαλλικών σχολείων έτσι ώστε να παραμείνει το ενδιαφέρον της παρακολούθησης για τους ομογενείς μαθητές.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνεργασία των Πανεπιστημίων των δύο χωρών, ειδικά στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Ξενόγλωσσων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στα Ελληνικά ΑΕΙ, τα οποία μπορούν να διδάσκονται και στη γαλλική γλώσσα, καθώς επίσης και συνεργασίας των Πανεπιστημίων των δύο χωρών, για τη συνδιοργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων διπλής ειδίκευσης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της δυνατότητας.

Συζητήθηκε η προοπτική της μεταφοράς του Erasmus και στην Τεχνολογική Εκπαίδευση ενώ συμμετέχων Γάλλος βουλευτής  μοιράστηκε με τους Έλληνες ομολόγους του την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης στα Αρχαία Ελληνικά που εφαρμόστηκε στη χώρα του το έτος 2000.

Η συνάντηση έκλεισε με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις  για την συνέχιση της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
15 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com