Σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία της Αχαΐας

Αναφορά Κ. Μάρκου και Σ. Αναγνωστοπούλου στη βουλή

 

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον  Υπουργό Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, σχετικά με την επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ - Ε. Ι. Ν. Α. προς τον Υπουργό Υγείας και την Αν. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας, η οποία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται και η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Στην επιστολή της, η Ε.Ι.Ν.Α., αναδεικνύει την καταστροφική κυβερνητική διαχείριση της τελευταίας διετίας και αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της περιοχής μας, στην πλήρως απαξιωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις  αντίξοες συνθήκες που εξακολουθούν να εργάζονται οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Αποτελεί βέβαια κοινό τόπο ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει σήμερα τα κενά στο ΕΣΥ να χάσκουν για να φέρει αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται ότι αυτό για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη. Και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίες ίασης και επιβίωσης.

 

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς εδώ:

                                                                                                               

                                                                                                       Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

Αναφορά

 

Προς τον

κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Η κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα».

Οι βουλευτές Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ - Ε. Ι. Ν. Α. προς τον Υπουργό Υγείας και την Αν. Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας, η οποία απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται και η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Στο Νοσοκομείο Πύργου ένα χρόνο μετά εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, στο Καραμανδάνειο το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα, στο ΓΝ Αιγίου η υποστελέχωση οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας, στον Άγιο Ανδρέα η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία, ενώ η ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, στο ΠΓΝΠ τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού και το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του, λόγω διάλυσης του Διοικητικού Συμβουλίου και μη διορισμού Διοικητή εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα. Τέλος η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολής, για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

 

Αθήνα, 25.5.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

 

 

Υπόμνημα της Ε.Ι.Ν.Α για την κατάσταση του ΕΣΥ στην Αχαΐα ενόψει της συνάντησης Ο.Ε.Ν.Γ.Ε – Υπουργού Υγείας

Το δύο χρόνια της πανδημίας έχουν αφήσει πίσω τους κυριολεκτικά συντρίμμια, παρά την «λήξη της πανδημίας» με κυβερνητικά εντάλματα. Η πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται. Θα γίνει ακόμα χειρότερη με την προώθηση και υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» των περικοπών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Τόσο ο κος Πλεύρης όσο και η κα Γκάγκα στις τελευταίες επισκέψεις τους στην περιοχή μας απέφυγαν να αντιμετωπίσουν την πραγματική πραγματικότητα, για την οποία έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ποια είναι η κατάσταση;

Στο Νοσοκομείο Πύργου ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά, εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, με τις εφημερίες τρόμου (ενδεικτικά ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 100 ασθενείς) να καλύπτονται με παράνομες μετακινήσεις συναδέλφων από ΠΓΝΠ, Άγιο Ανδρέα και ΓΝ Τρίπολης. 160.000 κάτοικοι εξακολουθούν να… απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες δεύτερης κατηγορίας. Η μοναδική ρεαλιστική λύση για χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως άγονη-προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα μόνιμης στελέχωσης, απορρίφθηκε ως “μη λογικό” τόσο από τον κο Καρβέλη όσο και από την κα Γκάγκα.

Στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί ετησίως 1800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε είδους, εξυπηρετώντας παιδιά από 30 νομούς, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα.  Έχει απομείνει μόνο μια μόνιμη Αναισθησιολόγος, η Διευθύντρια, η οποία συνταξιοδοτείται σε λίγες εβδομάδες και το Τμήμα βασίζεται μόνο σε δύο μετακινημένους από αλλού συναδέλφους, που πλέον κάνουν 15 εφημερίες το μήνα. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε τις από εξαμήνου κενές μόνιμες θέσεις;

Στο ΓΝΑιγίου η υποστελέχωση (μόνο το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων καλυμμένες) οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι τΓΝ Αιγίου εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτοντας υγειονομικά περιοχή 70.000 κατοίκων, με 27.000 ασθενείς να εξετάζονται ανά έτος στο ΤΕΠ, 13.000 στα τακτικά ιατρεία, 4.000 νοσηλείες και 2.000 επεμβάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας. Πότε επιτέλους θα προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και θα ολοκληρωθούν οι παλιότερες κρίσεις;  Γιατί δεν δημιουργείτε αυτόνομο ΤΕΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Στον Άγιο Ανδρέα, που μέσα στην πανδημία σήκωσε δυσανάλογα μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με το προσωπικό και τις υποδομές του, η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία (σημ: τη διετία 2020-21 μειώθηκαν κατά 21% οι χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα 2760 ασθενείς είτε να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε να αφήνονται στην τύχη τους). Στην Παθολογική οι νέες μαζικές παραιτήσεις ειδικευόμενων δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις επιμελητών στον Πύργο. Η λειτουργία της ΜΕΘ  συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Στο ΠΓΝΠ στο τελευταίο κύμα,  οι κλινικές covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εις βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων ασθενών. Αρκετές κλινικές παραμένουν ακόμη και σήμερα «άστεγες» λόγω επίταξης για τις ανάγκες του Covid. Τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, καλυπτόμενα από δεκάδες επικουρικούς που παραμένουν σε διαρκή ομηρία. Η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού. Το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του λόγω διάλυσης του Διοικητικού Συμβουλίου και μη διορισμού Διοικητή εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία. Παραμένει χωρίς οργανόγραμμα από το 2014 και ούτε ο πρόσφατος (περί ΠΦΥ) νόμος δεν της αναγνώρισε οργανικότητα. Από 1η Ιουνίου θα κληθεί με το ίδιο μειωμένο προσωπικό να καλύψει τους χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ο νέος νόμος δίνει τη χαριστική βολή στα Κέντρα Υγείας, που οι γιατροί τους θα κληθούν υπό δύσκολες συνθήκες να παίξουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού για χιλιάδες πολίτες, χωρίς διοικητική ή άλλη υποστήριξη.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, έχοντας χάσει ουσιαστικά δύο ολόκληρα χρόνια από την εκπαίδευσή τους. Μέσα στην πανδημία μετατράπηκαν σε πολύ-εργαλεία για την κάλυψη κάθε λογής κενών και αναγκών, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αντί η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να ανακοπεί η μετανάστευση στο εξωτερικό, διαρκώς δίνει καινούριες αφορμές και λόγους: foundation year, πανελλαδικές εξετάσεις κτλ. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι η κατάργηση της υποχρέωσης του αγροτικού ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας και ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε προκήρυξη μόνιμης θέσης στο ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ στην Αχαΐα όπως και σε όλη τη χώρα πρέπει να ορθοποδήσει. Η Μνημονιακή δεκαετία, τα δύο χρόνια πανδημίας και κυρίως η καταστροφική κυβερνητική διαχείριση άφησαν πάνω του βαθιές πληγές.  Αντί να τις γιατρέψετε, με το «όραμα του νέου ΕΣΥ»,  τις κάνετε ακόμα πιο βαθιές προς όφελος του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Πριν καν τελειώσει η υγειονομική κρίση, δίνετε το σήμα ότι θέλετε να ξεμπερδεύετε με ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Δημόσιο, ότι οι ήρωες είναι μιας χρήσης. Οι νοσοκομειακοί και οι γιατροί των Κ.Υ, παλιότεροι και νέοι, που με αυταπάρνηση και φιλότιμο  κρατάμε τόσα χρόνια όρθιο το ΕΣΥ για να έχουν ένα αποκούμπι οι συμπολίτες μας, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, την κούραση και την απογοήτευση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε:

§  Να μην ξαναμετατραπούν σε μονοθεματικά τα νοσοκομεία στο επόμενο πανδημικό κύμα. Προετοιμασία για επαναλειτουργία του Νοσ.Θώρακος  και επίταξη του Ολυμπίου

§  Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και ο νόμος για τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα.

§  Πολλαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ στην περιοχή και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό για να μη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι συμπολίτες μας με covid ή άλλες παθήσεις σε κοινούς θαλάμους

§  Οριστικές λύσεις στα προβλήματα υποστελέχωσης - υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων Πύργου, Αιγίου και Καραμανδανείου που απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο

§  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της ΠΦΥ- Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για τον ΕΟΠΥΥ- προσωπικό γιατρό

§  Μαζική προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων στην περιοχή μας

§  Άμεση επιστροφή στην εργασία των συναδέλφων που είναι σε αναστολή, μιας και για την Κυβέρνηση, η πανδημία ...έληξε.

 


 


 

Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com