Κόκκινη κάρτα στην ελληνική Κυβέρνηση από τη Fifa-Uefa.

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου κατατέθηκε σήμερα Κοινοβουλευτική Ερώτηση και ΑΚΕ, με την οποία ο κ. Μάρκου και 21 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη λεπτομερή ενημέρωση αναφορικά με την τετραμερή συνάντηση, που έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου 2022 μεταξύ FIFA -UEFΑ –ΕΠΟ και Υφυπουργού.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι διεθνείς συνομοσπονδίες FIFA-UEFA με επανειλημμένα αιτήματά τους ζητούσαν τη διεξαγωγή της ανωτέρω τετραμερούς συναντήσεως, όμως - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του - ο κ. Αυγενάκης, δε συναινούσε στην πραγματοποίησή της παραλείποντας ακόμη και να απαντήσει στις επιστολές, που οι συνομοσπονδίες του έστελναν με τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστική υπήρξε η με πρωτοβουλία του Υφυπουργού αναβολή της συνάντησης, τον Ιανουάριο του 2022, δύο ώρες πριν τη διεξαγωγή της! Τελικώς, έπειτα από τις συνεχείς αναβολές και επανειλημμένες οχλήσεις των διεθνών συνομοσπονδιών, η συνάντηση διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι UEFA και FIFA έδωσαν τελεσίγραφο στον υφυπουργό για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο αθλητικό νόμο και κατέστησαν σαφές πως σε διαφορετική περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί και πάλι υπό την απειλή της τιμωρίας και του αποκλεισμού.

Κατόπιν τούτων, οι Βουλευτές μεταξύ άλλων, αιτούνται επίσημη ενημέρωση ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, που ζητούν οι FIFA-UEFA, το εάν αυτές αφορούν σε νομοθετήματα του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη και εάν ο Υφυπουργός έχει ενημερωθεί για την πρόθεση αποστολής επιστολής από τη FIFA-UEFA, που ισοδυναμεί με «κόκκινη κάρτα» στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τέλος, ζητούν από τον κ. Αυγενάκη να καταθέσει στο Σώμα τα Επίσημα πρακτικά της τετραμερούς συναντήσεως, ώστε να αξιολογηθούν από τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και ΑΚΕ: 

                                         

                                                                                                               

                                                                                                                                                                              Αθήνα,    8 Ιουνίου  2022

                                                                                               

                                                                                                         ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

                                                                    Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

             

  Θέμα: «Κόκκινη κάρτα στην ελληνική Κυβέρνηση από τη Fifa -Uefa

Τους τελευταίους  μήνες, όπως είχε γίνει γνωστό, οι διεθνείς συνομοσπονδίες καλούσαν επανειλημμένως τον  Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη να παρευρεθεί κατά τη διεξαγωγή τετραμερούς συναντήσεως FIFA -UEFΑ -ΕΠΟ για τα ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κύριο αντικείμενο της ατζέντας της συναντήσεως αφορούσε στην ανάγκη εναρμόνισης των διατάξεων του ν. 4726/2020 προς τα διεθνή καταστατικά και κανονιστικά πλαίσιο καθώς και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο αυτό και μολονότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωνε επανειλημμένα ότι διατηρεί διαρκείς επαφές με τις διεθνείς συνομοσπονδίες FIFA και UEFΑ, εντούτοις, φέρεται να μη συναινούσε στη διεξαγωγή της ανωτέρω τετραμερούς συναντήσεως, παραλείποντας ακόμη και να απαντήσει στις επιστολές, που οι συνομοσπονδίες του έστελναν με τα αιτήματά τους (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2021). Τελικώς, κι έπειτα από τις επανειλημμένες οχλήσεις των συνομοσπονδιών, η συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 25/01/2022. Ωστόσο, δε διεξήχθη. Σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η συνάντηση αναβλήθηκε (αρχικώς για την προσεχή τότε εβδομάδα) με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη δύο ώρες πριν τη διεξαγωγή της.

Τελικώς, έπειτα από τις συνεχείς αναβολές και επανειλημμένες εκκλήσεις των διεθνών συνομοσπονδιών, η συνάντηση διεξήχθη στα τέλη Μαΐου και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι UEFA και FIFA έδωσαν τελεσίγραφο στον Υφυπουργό για τροποποιήσεις στον υφιστάμενο αθλητικό νόμο και κατέστησαν σαφές πως σε διαφορετική περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί και πάλι υπό την απειλή της τιμωρίας και του αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, οι FIFA-UEFA προανήγγειλαν πως θα στείλουν επιστολή προς το υπουργείο με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι αξιωματούχοι έθεσαν ζήτημα για το Μητρώο που «παραβιάζει το καθεστώς της UEFA», τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που, σύμφωνα με τις συνομοσπονδίες, δεν περιλαμβάνουν τον ορισμό των ποινών.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αυγενάκης  διαρκώς δηλώνει ότι προβαίνει σε «γενναίες αθλητικές μεταρρυθμίσεις» ερωτάται:

· Ποια υπήρξαν τα θέματα της ατζέντας της ανωτέρω τετραμερούς συναντήσεως; Ποιες υπήρξαν οι επισημάνσεις των διεθνών συνομοσπονδιών; Ποιες απαντήσεις χορηγήθηκαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης;

· Ενημερώθηκε πράγματι ο κ. Αυγενάκης για την πρόθεση της Fifa-Uefa να αποστείλει επίσημη επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση για τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει και πάλι να γίνουν στη νομοθεσία; Ισοδυναμεί η επιστολή αυτή με «κόκκινη κάρτα» σε βάρος της Ελλάδος στον τομέα του ποδοσφαίρου;

· Ποιες συγκεκριμένα είναι οι αλλαγές, που ζητούν οι διεθνείς συνομοσπονδίες από την Ελλάδα; Αφορούν σε νομοθετήματα του Υφυπουργού κ. Αυγενάκη;  

 

· Να κατατεθούν στο Σώμα τα Επίσημα Πρακτικά της ως άνω τετραμερούς συναντήσεως, που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου 2022 μεταξύ Fifa-Uefa-ΕΠΟ και Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάρκου Κώστας

 Αβραμάκης Ελευθέριος

 Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com