Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για τα προβλήματα των Δασικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα ««Ανεπαρκής χρηματοδότηση και προβλήματα των Δασικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου. Μιας αντιπυρικής περιόδου που, με βάση τις εξαγγελίες και τα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, όλα είναι άριστα προετοιμασμένα και σε πλήρη ετοιμότητα. Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα έδειξε και δείχνει ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένος και σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Οι Διευθύνσεις Συντονισμού είναι υποστελεχωμένες τόσο σε δασικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα των Δασικών Υπηρεσιών μεταφέρθηκε στις Διευθύνσεις Συντονισμού στα μέσα του οικονομικού έτους. Αυτό δημιούργησε μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα τόσο στις προμήθειες καυσίμων, στις επισκευές των υπηρεσιακών αυτοκινήτων (τα οποία μετά από την οποιαδήποτε ζημιά ακινητοποιούνται), στις προμήθειες γραφικής ύλης (μελάνια κ.λπ.) και τέλος στην έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης για τις πληρωμές υπερωριών και εκτός έδρας αποζημιώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας 2022. Οι δασικοί υπάλληλοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθούν, όμως η μεταφορά αυτή θα έπρεπε να γίνει βάση ενός ορθολογικού προγραμματισμού, κυρίως όμως με επιπλέον προσλήψεις και την κατάλληλη εκπαίδευση διοικητικών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν τις Δ/νσεις Συντονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας έχει ισχύ από το Μάιο έως το Δεκέμβρη. Όμως η χρηματοδότηση που μόλις έστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2022 είναι για τον Αύγουστο και ίσως τον μισό Σεπτέμβρη. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2022 στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (12 νομοί και 3 Περιφέρειες) λόγω μη κατανομής σχετικής χρηματοδότησης από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα, οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν αρμοδιότητες και δεν έχουν ορισθεί ούτε προσωρινοί προϊστάμενοι.

Επιπροσθέτως, οι υπάλληλοι σε πολλές υπηρεσίες της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δεν έχουν αποζημιωθεί για τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά από το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2021, τουλάχιστον για (3) τρεις μήνες δεδουλευμένα. Αυτό αφορά και τα μέλη των επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών, τα οποία έχουν να πληρωθούν από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνο δεν υλοποίησε το μνημόνιο συνεργασίας Π.Σ. και δασικών υπηρεσιών, που υπεγράφη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (4/2019) και προέβλεπε συγκεκριμένες δράσεις, καθώς και προσλήψεις, μετά από χρόνια, στις δασικές υπηρεσίες, αλλά της «πήρε» και τρία χρόνια διακυβέρνησης μέχρι το αρμόδιο υπουργείο να «ανακαλύψει» την ανάγκη στενής συνεργασίας δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικού Σώματος.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να προβεί σε άμεση ενίσχυση της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αν προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη και την κατάλληλη εκπαίδευση διοικητικών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν τις Δ/νσεις Συντονισμού και τέλος αν προτίθεται να υλοποιήσει το μνημόνιο συνεργασίας Π.Σ. και δασικών υπηρεσιών, που υπεγράφη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (4/2019);


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com