Ερώτηση Μάρκου - Αναγνωστοπούλου στη βουλή, για το Νοσοκομείο Καλαβρύτων.

Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αίγιο, Καλάβρυτα, Λευκάδα, Πύργος, Αμαλιάδα

Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τις σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, αλλά και την πρωτοφανή διοικητική ανεπάρκεια των διοικήσεων των νοσοκομειακών μονάδων στην Δυτική Ελλάδα, υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προβλήματα δίχως τέλος και, δυστυχώς, χωρίς καμία απολύτως πρόθεση για την επίλυσή τους, αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, περιοχή στην οποία η ολοένα και επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.

Οι αρμόδιοι των νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, επιχειρούν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής κάλυψης των εφημεριών, μετακινώντας ιατρούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και υποχρεώνοντάς τους σε εξοντωτικήπαράνομη υπερεφημέρευση 

Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα τις νοσοκομειακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, όπου πλέον παρατηρούνται αθρόες αποχωρήσεις – παραιτήσεις ιατρών, οι οποίοι φεύγοντας καταγγέλλουν αυταρχικές και εκδικητικές συμπεριφορές των κατά τόπους διοικήσεων.

Η διοικητική ανεπάρκεια και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες όλης της ιεραρχίας, κυρίως όμως του Υπουργείου Υγείας, έχουν οδηγήσει μια σειρά από νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής μας σε διάλυση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και ΑΚΕ : 

 

Αθήνα, 29  Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

 

Θέμα: «Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αίγιο, Καλάβρυτα, Λευκάδα, Πύργος, Αμαλιάδα».

Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τις νοσηλείες, κυρίως λόγω της πανδημίας covid 19, να έχουν αυξηθεί και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι σε μεγάλο ποσοστό για μια ακόμα φορά πλήρεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιφορτιστεί και με τον εμβολιασμό.

Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η υποστελέχωση, σε μια περίοδο μάλιστα που κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει. Στη Δυτική Ελλάδα η επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.

-- Στο νοσοκομείο Ζακύνθου υπάρχει έλλειψη ιατρών σε όλα τα τμήματα όλων σχεδόν των κλινικών. Από τις 64 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που προβλέπονται έχουν καλυφθεί οι 35, από τις 25 θέσεις ειδικευόμενων έχουν καλυφθεί οι 3, ενώ επικουρικός ιατρός υπάρχει μόνο ένας όταν πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 8. Συνολικά δηλαδή από τις 89 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 39. Το πρόβλημα εντείνεται με τις παραιτήσεις έμπειρων γιατρών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, οδηγούνται στην κίνηση αυτή εξαιτίας της (παράνομης) υπερεργασίας, των απαξιωτικών συνθηκών εργασίας και τις ελάχιστες απολαβές τους.

Έτσι λοιπόν μετα τις πρόσφατες παραιτήσεις δύο(2) γιατρών της παθολογικής κλινικής - που δεν αντικαταστάθηκαν -  ένα ακόμα πλήγμα για το νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι η πρόσφατη παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής- μονάδας εμφραγμάτων.

Ενός έμπειρου και καταξιωμένου νοσοκομειακού καρδιολόγο, που επι είκοσι ένα (21) χρόνια με ανιδιοτελείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες  κράτησε σε υψηλό επίπεδο έναν από τους βασικούς πυλώνες του νοσοκομείου Ζακύνθου την Καρδιολογική Κλινική – Μονάδα Εμφραγμάτων

Η παραίτηση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όχι μόνο στην καρδιολογική κλινική αλλά και σε πολλές άλλες, όπως την παθολογική και την ΜΕΘ.

-- Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αιγίου, στην καρδιολογική κλινική του οποίου έχει απομείνει ένας μόνο μόνιμος γιατρός και μία επικουρική. Οι ανάγκες τόσο της κλινικής όσο και των εξωτερικών ιατρείων δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν και μόνο ιατρό. Για το λόγο αυτό μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η 6η ΥΠΕ αποσπά τη μοναδική ενεργό καρδιολόγο που υπηρετεί στο νοσοκομείο Καλαβρύτων.

-- Το νοσοκομείο Καλαβρύτων θα μείνει εντελώς ακάλυπτο ως προς τα καρδιολογικά περιστατικά, αλλά με την απόφαση-μπάλωμα και το νοσοκομείο Αιγίου θα παραμείνει υποστελεχωμένο.

-- Στο νοσοκομείο Αργοστολίου έμεινε χωρίς Παθολόγο και μετακινήθηκε αιφνίδια γιατρός από την ΠΦΥ της Πάτρας που σε 3 χρόνια βγαίνει σε σύνταξη, με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, και καλείται να υποστηρίξει ένα νοσοκομείο με διακομιδές, χιλιάδες τουρίστες υπερήλικες καθώς και ντόπιους υπερήλικες για 7 ημέρες με εφημερία !!! 

-- Στο νοσοκομείο Λευκάδας ο Διοικητής του Νοσοκομείου ενημερώνει όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες Ηπείρου ότι δέκα μέρες του Σεπτεμβρίου δεν θα εφημερεύει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και για αυτό  παρακαλεί τα περιστατικά να διακομίζονται στα πλησιέστερα Νοσοκομεία.

-- Στο νοσοκομείο Πύργου λειτουργούν ως Παθολόγοι 1 γιατρός που έχει μεταφερθεί από την Αμαλιάδα, 1 γιατρός που έχει μεταφερθεί από το ΚΥ Ανδρίτσαινας και περιοδικά άλλος 1 γιατρός  που έρχεται από νοσοκομείσ της 6ης ΥΠΕ όπως  «Αγ. Ανδρέα», Πανεπιστημιακό Πάτρας η και από την Τρίπολη!

-- Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά για τα οποία επιστρατεύονται Γενικοί Ιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Κατά τα λοιπά το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο ως εμβολιαστικό κέντρο. Χειρουργική Κλινική και Ορθοπαιδική Κλινική δεν λειτουργούν διότι οι αντίστοιχοι ιατροί μετακινήθηκαν στον Πύργο.   Οι δύο αναισθησιολογοι του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στον Πύργο.

 

Επειδή η ανάγκη  άμεσης κάλυψης  όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών αλλά και η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές, ώστε να μην οδηγούνται οι γιατροί σε εξουθένωση και  παραίτηση, είναι πρόδηλη και άμεση.

Επειδή ασκείτε την άμεση εποπτεία επί των αναφερομένων δομών υγείας.

Επειδή παραμένουν πλήρως αναπάντητες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.

Επειδή ανακύπτει μείζον θέμα με την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων αυτών.

Επειδή, στη Δυτική Ελλάδα εδώ και δύο και πλέον χρόνια συντελείται συστηματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η Πολιτεία παρακολουθεί καθημερινά με σταυρωμένα τα χέρια την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της περιοχής.

                                Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμων ιατρών, πόσες επικουρικών και πόσες  μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν στα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων από την έναρξη της πανδημίας και με ποιες ειδικότητες; Πότε ακριβώς έγιναν οι προσλήψεις, με ποια κονδύλια και πότε το προσωπικό αυτό ανέλαβε υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται στο κάθε νοσοκομείο; 

2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να καλύψετε τα κενά των προαναφερόμενων νοσοκομείων , πότε θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στις κλινικές ώστε τα νοσοκομεία να ανταποκρίνονται έγκαιρα και απρόσκοπτα στα περιστατικά που χρήζουν επίσης άμεσης ιατρικής φροντίδας;

                                     ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο της ερώτησης, καλείται ο κ. Υπουργός Υγείας να καταθέσει στη Βουλή:

1. Την αλληλογραφία των παραπάνω νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και των υπηρεσιών του Υπουργείου, σχετικά με τις ανάγκες τους και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.

2. Τις προκηρύξεις θέσεων μονίμων και συμβασιούχων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν για τα νοσοκομεία Ζακύνθου, Αιγίου και Καλαβρύτων και τα έγγραφα για την πρόσληψη και ανάληψη υπηρεσίας.

                                  Οι ερωτώντες βουλευτές

                                          Μάρκου Κώστας

                             Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

                                    Αβραμάκης Ελευθέριος

                                  Αθανασίου Αθανάσιος(Νάσος)

                                Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

                                          Βέττα Καλλιόπη

                                         Δρίτσας Θεόδωρος

                                      Ηγουμενίδης Νικόλαος

                                     Θραψανιώτης Εμμανουήλ

                                    Καλαματιανός Διονύσης

                                              Καφαντάρη Χαρά

                                     Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

                                      Μπάρκας Κωνσταντίνος

                                            Μωραΐτης Θάνος

                                      Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 

                                     Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

                                                Παππάς Νικόλαος

                                                Πούλου Παναγιού

                                                 Ραγκούσης Γιάννης

                                               Σκουρλέτης Παναγιώτης

                                                Τελιγιορίδου Ολυμπία

                                                   Φάμελλος Σωκράτης

                                                   Φωτίου Θεανώ

                                                  Χατζηγιαννάκης Μίλτος

                                                  Χρηστίδου Ραλλία

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com