Ερώτηση Μάρκου - Αναγνωστοπούλου με θέμα «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην οικονομική ενίσχυση του Απόλλωνα Πάτρας και των υπολοίπων ΚΑΕ».

Ερώτηση για την χρηματοδότηση των ομάδων μπάσκετ που ακόμα εκκρεμεί και έχει ανατρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό τους κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου, μετά από συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του Απόλλωνα Πάτρας.

Τον Μάρτιο του 2021 οι ομάδες πρωταθλήματος του μπάσκετ (ΚΑΕ) έλαβαν την προκαταβολή που δικαιούνται οι ομάδες από την εκτέλεση του νόμου, λόγω της στέρησης εσόδων τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το υπόλοιπο του ποσού ακόμα δεν έχει καταβληθεί, ενώ παρόντος ενός και πλέον χρόνου από τότε, οι ομάδες περιμένουν εύλογα την καταβολή του ποσού του τρέχοντος έτους, το οποίο επίσης δεν έχει καταβληθεί.

Πέραν της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης του προηγούμενου έτους ποσών που προκύπτουν από την φορολόγηση του νόμιμου στοιχηματισμού, η ανησυχία των σωματείων έχει επιταθεί μετά από δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα χρήματα που περίμεναν από το στοίχημα δεν θα χορηγηθούν, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα έσοδα από την φορολόγηση σε μια περίοδο που ο νόμιμος στοιχηματισμός γνωρίζει αύξηση των κερδών του.

Επιβάλλεται να καταβληθεί η δεύτερη δόση που δικαιούνται οι ομάδες για το 2021 και η καταβολή της δόσης του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι το 2021 καταβλήθηκε τον Μάρτιο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Τον Μάρτιο του 2021 οι ομάδες πρωταθλήματος του μπάσκετ (ΚΑΕ) έλαβαν την προκαταβολή που δικαιούνται από το νόμο, λόγω της στέρησης εσόδων τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το υπόλοιπο του ποσού ακόμα δεν έχει καταβληθεί, ενώ παρόντος ενός και πλέον χρόνου από τότε, περιμένουν εύλογα την καταβολή του ποσού του τρέχοντος έτους 2022, το οποίο επίσης δεν έχει καταβληθεί.

Ο οικονομικός σχεδιασμός των ομάδων, ιδιαίτερα όσων οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες, όπως ο Απόλλων Πάτρας, έχει ήδη ανατραπεί, με αποτέλεσμα όλες οι μισθοδοσίες και υποχρεώσεις προς τρίτους να μείνουν πίσω και να απειλείται η ίδια η διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα ο νόμιμος στοιχηματισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί την υπεραξία του πρωταθλήματος της καλαθοσφαίρισης για την δημιουργία κερδών.

Επιπλέον, τα κριτήρια που έθετε η Υπουργική Απόφαση 165090/2021 δεν τηρήθηκαν στην χορήγηση της προκαταβολής, με αποτέλεσμα ο αυθαίρετος και επιλεκτικός τρόπος υπολογισμού της από τον Υπουργό να οδηγήσει σωματεία του ποδοσφαίρου ή ακόμα και ερασιτεχνικά σωματεία να λάβουν υπερδιπλάσια ποσά από τα σωματεία της καλαθοσφαίρισης.

Την επίταση της ανησυχίας των σωματείων καλαθοσφαίρισης ενίσχυσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κου Σταϊκούρα, ότι τα χρήματα που περίμεναν από το στοίχημα δεν θα χορηγηθούν, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα έσοδα από την φορολόγηση, σε μια περίοδο που ο νόμιμος στοιχηματισμός γνωρίζει αύξηση των κερδών του.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα χρήματα που υπήρχαν χορηγήθηκαν κανονικά και  ο τρόπος κατανομής τους ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αθλητισμού, παραγνωρίζοντας και ίσως θέλοντας να νομιμοποιήσει στο διηνεκές την αυθαίρετη διανομή χορήγησης της προκαταβολής.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η καταβολή της δεύτερης δόσης που δικαιούνται οι ομάδες για το 2021;

-Πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η καταβολή της δόσης του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι για το 2021 καταβλήθηκε από τον Μάρτιο του ίδιου έτους;

-Έχει γίνει η εκκαθάριση των κερδών από την φορολόγηση του στοιχήματος για το 2021 και σε τι ποσό ανέρχονται αυτά;

-Ισχύουν και επίσημα οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι ο αυθαίρετος τρόπος που διανεμήθηκε η προκαταβολή του Μαρτίου του 2021 θα διατηρηθεί ως έχει και δεν θα συμψηφιστεί με την ορθή εφαρμογή των κριτηρίων για τις επόμενες καταβολές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
9 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com