Ερώτηση Αλεξοπούλου για ένταξη των ιατρών του Νοσοκομείου Καλαβρύτων στο θεσμό του προσωπικού ιατρού

Την ένταξη των ιατρών του Νοσοκομείου Καλαβρύτων στο θεσμό του προσωπικού ιατρού ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, η Βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η Αχαιή Βουλευτής αναφέρει στην Ερώτησή της ότι σύμφωνα με το Ν.4931/2022, ορίζεται ότι ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και σε άλλες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως επίσης μπορεί να επιλέγονται ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ.

Η αντιστοίχιση των κατοίκων του Δήμου Καλαβρύτων έγινε με τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας εξαιρώντας τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας-ΑΟΜ Καλαβρύτων.

Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων μαζί με το ΚΥ Κλειτορίας και τα 10 περιφερειακά τους ιατρεία, είναι οι μοναδικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς δεν δραστηριοποιείται κανένας ιδιώτης ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής στην περιοχή.

Η εξαίρεση των ιατρών του Νοσοκομείου Καλαβρύτων θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων του Δήμου Καλαβρύτων, ο οποίοι για τη χορήγηση ενός παραπεμπτικού θα χρειάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι το ΚΥ Κλειτορίας.

Με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού ιατρού από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλύπτεται μία από τις βασικότερες ανάγκες των πολιτών στο χώρο της υγείας που είναι ο προσωπικός ιατρός. Ο επιστήμονας που θα γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή, θα έχει συνεχή ενημέρωση για την πορεία της υγείας του και θα είναι εκείνος που θα αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση ό,τι του συμβεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει εγγύτητα μεταξύ ασθενή και ιατρού. Στους ορεινούς δήμους, όπως των Καλαβρύτων αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Για τους παραπάνω λόγους η Βουλευτής Αχαΐας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει το εν λόγω ζήτημα και να εντάξει τους ιατρούς του Νοσοκομείου στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, δηλώντας ταυτόχρονα ότι ο Υπουργός Υγείας έχει κοινωνικές ευαισθησίες και είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο και αυτό το ζήτημα.

Ακολουθεί τι κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ


 

ΠΡΟΣ:

Τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

ΘΕΜΑ:

Ένταξη των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας-ΑΟΜ Καλαβρύτων, στο θεσμό του προσωπικού ιατρού


 

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4298/2014 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4931/2022, ορίζεται ότι ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και σε άλλες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως επίσης μπορεί να επιλέγονται ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ.

Η αντιστοίχιση των κατοίκων του Δήμου Καλαβρύτων έγινε με τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας εξαιρώντας τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας-ΑΟΜ Καλαβρύτων, καθότι δεν προβλέπεται με το υπάρχον νομικό πλαίσιο η συμμετοχή των Νοσοκομείων-ΚΥ στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Ο ορεινός Δήμος Καλαβρύτων έχει 66 χωριά και 130 οικισμούς, που φτάνουν σε υψόμετρο 1.200μ και εκτείνονται σε απόσταση έως 70 χλμ. από τη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων. Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων μαζί με το ΚΥ Κλειτορίας και τα 10 περιφερειακά τους ιατρεία, είναι οι μοναδικοί φορείς παροχής υγείας καθώς δεν δραστηριοποιείται κανένας ιδιώτης ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

Όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, οι κάτοικοι της Μαρτυρικής Πόλη των Καλαβρύτων θα πρέπει να μετακινούνται σε απόσταση 30χλμ στο ΚΥ Κλειτορίας για να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό. Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από την Κλειτορία θα πρέπει να διανύσουν μία απόσταση έως 60 χλμ. πριν επιστρέψουν πίσω στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων για την εξέτασή τους.

Ως εκ τούτο η ταλαιπωρία των ασθενών της πόλης των Καλαβρύτων και του μισού και πλέον πληθυσμού του Δήμου Καλαβρύτων θα είναι μεγάλη.

Με βάσει τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Αν εξετάζεται η τροποποίηση του νόμου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες των ορεινών περιοχών να επιλέγουν τον προσωπικό τους ιατρό και από τα Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας;

      

H Ερωτώσα Βουλευτής


 


 

Χριστίνα Αλεξοπούλου


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com